Alegeri prezidenţiale 2014.  Prezenţa la vot de duminică, comparabilă cu anii '90

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a fost votat masiv de românii din ţară, dar şi cei din străinătate
Klaus Iohannis a fost votat masiv de românii din ţară, dar şi cei din străinătate

Prezenţa la urne în turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică a fost de peste 62%, cea mai mare înregistrată la un scrutin prezidenţial din ultimii 18 ani.

Românii au ieşit în număr foarte mare pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 16 noimebrie, scrutin care l-a dat învingător pe candidatuil ACL, Klaus Iohannis. 62,04% din alegătorii înscrişi în listele electorale s-au prezentat la urne, 61,41% în mediul urban şi 62, 82% în mediul rural, proporţia fiind mai strânsă ca niciodată. Procentul de prezenţă de peste 60% a fost cel mai mare înregistrat la alegeri prezidenţiale din 2000 încoace şi se apropie de procentele de prezenţă din anii 90, când oamenii, scăpaţi de simulacrul votului din regimul comunist, ieşeau în număr foarte mare la urne pentru a pune ştampila, pentru a-şi alege în mod direct conducătorul. Să luăm procentele în ordine cronologică.

1990
Cea mai mare prezenţă la vot s-a consemnat la alegerile din 1990, când 86% din alegători au votat liber. În cifre absolute, 14 milioane de alegători dintr-un total de 17.200.722 înscrişi pe liste s-au prezentat la urne în „Duminica orbului“. Ion Iliescu a fost ales atunci preşedinte cu o majoritate covârşitoare, în detrimentul candidaţilor partidelor istortice, Ion Raţiu şi Radu Câmpeanu.

1992
În turul doi al alegerilor prezidenţiale din 1992, prezenţa la urne a fost de 73,23%, iar căştigător a ieşit din nou Ion Iliescu, de această dată dintr-o confruntare cu candidatul dreptei, Emil Constantinescu.

1996
Turul doi al alegerilor prezidenţiale din 1996 a însemnat revanşa lui Emil Constantinescu în faţa lui Ion Iliescu. 75,9% din alegători au ieşit la urne în 17 noimebrie 1996 şi l-au trimis pe Constantinescu l-a Cotroceni, după o confruntare care a semănat cu cea de duminica trecută. Emil Constantinescu, cadidatul dreptei unite, a scos atunci 54,41%, iar rivalul său a luat 45, 59%, procente ce seamănă foarte mult cu cele de azi.

2000
Alegerile prezidenţiale din anul 200 au fost un punct foarte sensibil pentru democraţia românească. În turul doi au ajuns Ion Iliescu, candidatul stângii, şi Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM, care şi-a axat discursul electoral pe lozinci xenofobe. 57,50% din români au ieşit la urne în 2000 şi au votat răul cel mai mic: Ion Iliescu.

2004
Turul doi al alegerilor din 2004 părea cu totul dezechilibrat. Adrian Năsatse, premier în exerciţiu, a terminat primul tur la o diferenţă de 7 procente faţă de Traian Băsescu, primarul Capitalei.  55,2% din alegătoiri au ieşit la vot în turul doi, în data de 12 decembrie, iar Traian Băsescu îşi începea deceniul de domnie.

2009
Traian Băsescu vs Mircea Geaoană. Aceasta a fost cel mai strâns duel din istoria alegerilor prezidenţiale din România. 56,99% din românii cu drept de vot au ieşit la urne în turul doi şi i-au oferit lui Traian Băsescu al doilea mandat de şef al statului, deşi Mircea Geaoană era marele favorit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite