Alegeri 2014 sub semnul întrebării „Vă e teamă de puşcărie?“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul electoral 2014 se dovedeşte, aşa cum au prezis mulţi observatori ai scenei politice şi societăţii româneşti, unul extrem de greu, cu multe evenimente neprevăzute, cu frici şi spaime pentru mulţi regizori, actori, păpuşari şi figuranţi implicaţi.

/Dacă în plan extern se întâmplă lucruri extrem de îngrijorătoare în imediata vecinătate a României, în plan intern starea de spirit a factorilor determinanţi pentru evoluţia viitoare a ţării pune o presiune puternică şi creşte tensiunea pe zi ce trece.

În ultimele luni, poate chiar ani, de când unele instituţii ale statului de drept au început să-şi facă datoria, mă refer aici la Justiţie, se aude tot mai des în public, întrebarea care loveşte ca un ciocan greu în urechile acuzaţilor: „Vă e teamă de puşcărie?” Politicieni, oameni de afaceri, miniştri, înalţi funcţionari ai statului, poliţişti, procurori şi judecători, „baroni”, „sultani”, „revoluţionari”, „dictatori” locali şi alţi cetăţeni români sau străini din România, acuzaţi de corupţie, au fost interogaţi cu celebra întrebare înspăimântătoare.

Întrebarea o pun tot mai des ziariştii, la intrarea/ieşirea, cu cătuşe sau fără, cu mascaţi, poliţie, DNA, tot tacâmul tipic evenimentelor de acest gen, acuzaţilor de încălcarea gravă a legilor în România. Această interogaţie este completată de altele gen: „Sunteţi vinovat?”, „De ce sunteţi acuzat?”

Răspunsul vine invariabil cu declamaţia „Nu sunt vinovat de nimic!” Mai nou, acesta este completat cu strigătul disperat „Ruşine, Băsescu!”, aruncat de „invincibilul” primar al Constanţei, în momerntul când a simiţit strângându-i-se cătuşele pe mâini, iar fardul personajelor false, interpretate bufonic de acesta în ultimii ani ai „Republicii Mazăre”, i-a căzut brusc, descoperindu-i spaima feţei de mâna lungă a Justiţiei.

Mai toţi aproape aceşti acuzaţi, atunci când li se întâmplă totuşi ceea ce credeau că nu o să li se întâmple niciodată, legaţi sau cercetaţi în libertate, se îmbolnăvesc subit. Ba de inimă rea, alte boli cardiace sau de altă natură, incurabile şi incompatibile cu vinovăţiile de care sunt acuzaţi şi unii încarceraţi, solicitând vehement clemenţă şi voie să se trateze în străinătate. DNA-ul, Justiţia în general încep să provoace tot mai multe dureri de cap şi boli rele pe care unii acuzaţi nici nu şi le bănuiau atunci când tăiau şi spânzuarau din poziţiile în care se aflau, când se credeau mai presus de lege.

Iar când o nenorocire nu vine niciodată singură, cum zice o vorbă românească, alături de cei ridicaţi, alţii, care se simt vizaţi a fi următorii cercetaţi, îşi pun tot mai des întrebarea „Cine urmează?” şi probabil, îşi scuipă în sân să alunge Necuratul întruchipat de DNA. Văzând cum principalii factori de influenţă şi mobilizare a electoratului PSD cad tot mai mult sub incidenţa legii, premierul Victor Ponta şi-a declarat public solidaritatea cu marii acuzaţi ai partidului în fruntea căruia se află, strigând că el va fi următorul preşedinte al României după „dictatorul” Băsescu.

Aparent, în acest moment, pare că singurii adversari serioşi, care produc victime în rândurile celor mai iubiţi şi votaţi baroni locali ai PSD, sunt DNA şi Justiţia neiertătoare, Băsescu fiind doar un duşman vremelnic de care speră că vor scăpa în scurt timp. Vizat de actualii adversari politici, dar şi din dorinţa de a mai reprezenta ceva în scena politică atunci când nu va mai fi preşedintele României, Traian Băsescu, ca un adevărat luptător hârşit în multe bătălii, bagă mereu băţul prin gard şi aţâţă dulăii nervoşi şi neputincioşi ai PSD-ului.

Pe de altă parte, în aşteptarea alegerilor programate anul acesta, partide mai vechi sau mai noi, dar cu speranţe de mărire, aşteaptă fără prea mare zarvă, căderea baronilor roşii, cu influenţă imensă la masa electorală, în multe judeţe ale ţării, frecându-şi mâinile de bucurie atunci când duşmanii politici sunt ridicaţi şi încătuşaţi de mascaţi. Doar PNL-ul agonizant în urma mariajului cu PSD-ul mai încearcă să supravieţuiască, prin Crin Antonescu, încercând să-l muşte cât mai mult pe fostul tovarăş, Victor Ponta, care i-a luat fotoliul de candidat la prezidenţiale, iar acum îl tratează ca pe fraierul satului.

În acest moment, după cum se derulează lucrurile, am putea spune că dacă evenimentele vor continua tot sub semnul întrebărilor: „Vă e frică de puşcărie?” şi „Cine urmează?”, fără alte intervenţii şi implicaţii, să putem avea surprize la alegerile din acest an, în special la cele prezidenţiale din toamnă. Surprize determinate şi de deciziile definitive şi irevocabile ale Justiţiei. Până atunci însă, am constatat mişcări de stradă în favoarea unor „iubiţi” conducători aflaţi acum cu cătuşele la mâini, pseudo revolte populare pentru eliberarea acestora.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite