Alegerea primarilor în două tururi. A doua sesizare a lui Liviu Avram a ajuns la CCR. „De vină pare să fi fost un poştaş“. Miercuri, decizia finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională va judeca miercuri a doua sesizare ridicată de jurnalistul „Adevărul“ Liviu Avram pe Legea alegerilor locale – mai exact pe articolul care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Aşadar, miercuri vom afla în câte tururi ne vom alege primarii, iar decizia va fi definitivă.

A doua excepţie de neconstituţionalitate ridicată de jurnalistul Adevărul Liviu Avram pe articolul de lege care prevede alegerea primarilor doar într-un singur tur de scrutin a ajuns abia azi la CCR, la exact o săptămână după ce a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti. Distanţa dintre cele două instituţii este de doar 1,4 kilometri şi se parcurge pe jos în 18 minute (potrivit Google Maps).  „Aşa cum intuiam, de vină pare să fi fost un poştaş“, a scris Liviu Avram pe Facebook.

„Al doilea dosar în care mi s-a aprobat sesizarea Curţii Constituţionale a sosit abia AZI la Curtea Constituţională, după cum am fost informat de la grefă, deşi a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti acum exact o săptămână - după cum aflasem tot oficial de la CAB. Tot de la grefă am mai aflat că dosarul a sosit cu Poşta Română, nu cu vreun serviciu special de curierat sau cu vreun agent procedural.Termenul de judecată a fost fixat pentru miercuri, 11 mai, ora 9.00“, a anunţat Liviu Avram.

Curtea Constituţională (CCR) a respins miercuri prima sesizare a lui Liviu Avram privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Însă cea de-a doua sesizare, care va fi dezbătută miercurea viitoare de magistraţii CCR, are şanse mai mari de reuşită, pentru că abia atunci judecătorii vor dezbate separat articolul din lege referitor la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, adică vor intra pe fondul problemei. Dacă vor decide că e neconstituţiopnal, Guvernul va trebui să modifice legea astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

„Aproape că nu mai contează ce decizie vor lua judecătorii, important e ca intrăm în alegeri cu un răspuns limpede din partea instanţei constituţionale supreme asupra acestei chestiuni litigioase şi controversate. Este exact ceea ce am dorit încă de acum un an, când s-a votat legea aşa cum s-a votat... (Desigur, dacă instanţa va considera şi că articolul este neconstituţional, va fi cu atât mai bine, pentru că eu chiar cred asta. Dar e doar părerea mea)“, a spus Liviu Avram.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite