Adrian Năstase, despre pactul de coabitare între şeful statului şi premier: „A expirat pe 21 decembrie. Este începutul unui joc de-a şoarecele şi pisica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase scrie pe blogul personal că pactul de coabitare de la Cotroceni, semnat între Traian Băsescu şi Victor Ponta, a expirat vineri, 21 decembrie. Motivul, explică fostul premier, este acela că acordul a fost încheiat cu şeful guvernului Ponta 1 al cărui mandat a expirat vineri seara, la depunerea jurământului de către Guvernul Ponta 2.

În opinia lui Năstase, acest pact ar fi trebuie să fie încheiat între Preşedintele României şi noua majoritate parlamentară (de altă culoare), rezultată în urma alegerilor din 9 decembrie.

„Ca atare, acordul ar fi trebuit semnat cu preşedinţii PSD, PNL şi PC şi el trebuia să prevadă, în primul rând, modul de desemnare, în noile condiţii, a primului ministru, de către preşedinte (deci a premierului din guvernul „Ponta 2“), explică Adrian Năstase, subliniind că, în mod paradoxal, acordul  nu îi este opozabil nici măcar noului premier (în ciuda coincidenţei de nume), care nu l-a semnat.

În altă ordine de idei, Năstase susţine că prin acest document şeful statului a încercat să impună „Pactul Micii Constituţii“, înainte de revizuirea textului fundamental care, potrivit declaraţiilor lui Victor Ponta, ar urma să aibă loc anul viitor.

„Eu nu cred însă că miza viitoarei revizuiri trebuie să fie reprezentată de frustrările lui Băsescu în ceea ce priveşte regimul semiprezidenţial. De aceea, am sugerat, pe modelul, din 1923, al Institutului Social Român, al lui Gusti, o serie de dezbateri publice pentru elaborarea Constituţiei României, în secolul XXI“, explică fostul premier, precizând că mai multe comentarii pe tema coabitării şi a reprezentării României la UE, în contextul reglementărilor interne şi europene, vor putea fi citite într-un volumul al său care va fi lansat peste câteva zile.

Subliniind că prin acest pact, Traian Băsescu a încercat să salveze aparenţele inclusiv în plan extern, în privinţa desemnării ca premier a candidatului stabilit de USL, Adrian Năstase este convins că pentru şeful statului semnarea acestui acord nu a fost decât o operaţiune de câştigat timp şi începutul unui joc „de-a şoarecele şi pisica“.

„Rămâne de văzut, la final, cine a fost şoarecele şi cine pisica“, a conchis fostul premier Adrian Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite