Sorin Cîmpeanu (ALDE), atac la Mircea Dumitru: Este revoltător să te ocupi de lucruri care vizează 20-30 de persoane şi să nu te ocupi de lucruri esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a vorbit, la Adevărul Live, despre candidatura sa la parlamentare pe lista ALDE Bucureşti. Ce s-a făcut bine, unde s-a greşit şi ce mai trebuie schimbat în sistemul de educaţie?

Adevărul: De ce aţi ales ALDE?

Această alegerte a fost făcută de curând, eu nefiind membrul niciunui partid politic, nici pe timpul mandatului meu ministerial. M-am alăturat ALDE la alegerile locale. Am făcut acest lucru pentru că sunt absolut convins că lucrurile importante pentru educaţie nu pot fi făcute fără susţinere politică.

De ce ALDE şi nu PNL?

ALDE a fost constituit cu oameni politici care mi-au acordat susţinerea în mandatul de ministru fără să solicite nimic la schimb, o dovadă de eleganţă de care avem atâta nevoie. Nu am avut niciun fel de ezitare când am ales ALDE.

Sunteţi abia pe locul 3, deci s-ar putea să nu prindeţi un loc de parlamentar. 

Nu am orgolii deosebite, am în schimb optimism cu privire la rezultatul alegerilor. Media ALDE pe ţară va fi la 8%, iar pe Bucureşti cam tot atât. Potrivit acestor calcule, cu redistribuire, sunt şanse să ajung în Parlament. 

Ce proiect de campanie aveţi?

Pornesc de la premisa că sistemul de educaţia se confruntă cu o serie de provocări majore. Avem un număr de 4 milioane de persoane implicate direct în sistemul de educaţie, un nivel foarte ridicat. Un popor foarte educat ştie să aibă grijă de sănătatea lui şi de securitatea lui. Educaţia şi sănătatea se confruntă cu provocări. Spre exemplu, o legislaţie lipsită de coerenţă. 

De ce nu aţi reziolvat această problemă cât aţi fost la guvernare?

Legislaţia este un atribut al Parlamentului, nu al Guvernului. Sitemul Educţaiei este inerţial, iar lucrurile nu se fac de azi pe mâine. Aveţi idee câţi miniştri ai Educaţiei au fost în ultimii patru ani? Am făcut atât cât se putea face. Revin. Este un deficit major de reglementare. Apoi avem deficit de imagine, care se bazează pe lipsa de coerenţă şi de claritate. A treia şi ultima categorie de provocări este aceea a insuficienţei resurselor. Din această perspectivă, ALDE are un punct de vedere foarte clar: procentul de 6% din PIB pentru Educaţie ar putea fi atins prin patru creşteri succesive cu 13%. Altfel, va fi un nou obiectiv ratat. Ţinta pentru anul viitor ar fi 4,2% din PIB pentru Educaţie. Dacă cineva ar da azi 6% pentru Educaţie mă tem că nu vom reuşi să-i cheltuim eficient. 

Aţi putea să cheltuiţi dvs bugetul acesta ca ministru al Educaţiei?

Indiferent de poziţie, voi susţine exact acelaşi lucru cu toată forţa. Este un prim pas care trebuie făcut acum. ALDE e de părere că investiţiile în educaţie trebuie să se facă echilbirat între creşterile salariile, care sunt necesare - e o demagogie să spunem că vor veni cadre didactice foarte bine pregătrite pe un salariu mic. De asta e nevoie de creşteri salariale, îndeosebi pentru partea de intrare în sistem. Pe de altă parte, nu poţi să direcţionezi resursele doar pentru salarii. E nevoie şi de burse pentru elevi şi studenţi. Toate partidele merg pe ideea unui procent de 6% din PIB dedicat investiţiilor, în cifre exacte 48 de miliarde de euro. Dacă România va investi 48 de miliarde euro, nu cred că e mult să rezervăm 1 miliard de euro pentru educaţie. 

Va susţine şi PSD aceste măsuri?

E de datoria noastră să suţinem cu toată forţa aceste lucruri. 

Lucrările de doctorat ar trebui verificate de Universităţi sau de CNATDCU?

Diplomele de doctori sunt acordate de către Universitate, este normal să avem acordarea titlului de doctor de către universitate în paralel cu asumarea responsabilităţii. Discuţia este depăşită, pentru că  CCR a spus următoarele lucruri: titlul de doctor nu poate fi retras nici de către ministrul Educaţiei, nici de către CNADTCU, nici de către Universitatea care l-a acordat. Eu susţin că diplomele de licenţă, master şi doctorat - odată ce suntem în sistemul Bologna, nu poţi să dau două diplome: licenţă şi master de către Unievrsitate, şi altă diplomă de către altcineva. 

Şi retrase?

Nu mai are rost să discutăm, pentru că nu se poate face decât în instanţă. E un risc atâta vreme cât nu ai prevăzut în legislaţie şi un sistem de sancţiuni.Titlul de doctor poate fi retras numai în instanţă.

Credeţi că Ministerul Educaţiei a făcut bine când a organizat concursuri pentru directorii de şcoli?

Le consider absolut necesare. Dar când vrei să faci toate lucrurile pe repede-nainte rezultatele s-ar putea să fie diferite decât le aşteptăm cu toţii. Ceva nu a fost în regulă cu organizarea acestui concurs. Îmi doresc ca aceste concursuri să poată fi organizate în manieră profesionistă. 

Cum vedeţi ordinul de ministru prin care elevii vor face teme acasă numai o oră?

Am început cu nevoie de reglementare coerentă. V-am spus că există ordine contradictorii sau inaplicabile. Există deja un ordin din 1999 care reglementează timpul pentru teme chiar la jumătate de oră, nu la o oră. Ordinul acesta de ministru este în vigoare, nu a fost abrogat, dar nu a produs niciodată efecte. Nu poţi impune timpul dedicat rezolvării temelor. Dă un profesor teme de 7 minute, altul dă teme de 13 minute, astfel încât să se ajungă la o oră?Soluţia este un plan-cadru corect, adaptat cerinţelor societăţii. Indiferent cine va prelua Ministerul Educaţiei, elevii nu vor avea manuale la 15 septembrie 2017. Este revoltător să te ocupi de lucruri punctuale, care vizează 20-30 de persoane şi să nu te ocupi de lucruri esenţiale de care au nevoie sute de mii de copii. 

Aţi putea vota un nou Guvern alături de PNL?

De asta nu ne mai facem noi bine, că suferim de scenarită. Nu o să fiu eu tocmai acela care încalcă regulile. 

Liviu Dragnea ar fi o propunere pe care aţi suţine-o?

Deocamdată aşteptăm propunerile PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite