Adevărul Live: Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL: În jur de 1.300 de parlamentari vor beneficia de pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban în studioul Adevărul Live
Ludovic Orban în studioul Adevărul Live

Ludovic Orban, vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, a explicat la Adevărul Live cât va mai rezista premierul Victor Ponta în fruntea executivului şi ce are de gând să facă opoziţia în acest sens.

Despre pensiile speciale ale parlamentarilor:

Am votat împotrivă, aşa cum s-a văzut. Am solicitat la reuniunea Birourilor Permanente neintroducerea pe ordinea de zi. Mi s-a spus că, procedural, trebuie introdus. Am solicitat scoaterea de pe ordinea de zi. Trebuie să ceri punctul de vedere al Guvernului într-un termen. Înainte apăruse pe siteul Comisiei un punct de vedere favorabil, dar a fost scos de pe site. A venit apoi un punct de vedere negativ. Nu sunt prevăzute sursele de finanţare exprese. Se spune că sunt finanţate de la bugetul de stat. Le-am spus că nu este o prioritate proiectul.

Grupul dur al PSD a vrut chiar vot secret. Au fost doar secretari de la Putere şi de la minorităţi. Eu m-am ridicat în picioare şi am început să număr. Eu nu ajunsesem decât la 66 din mâinile ridicate. Noi am avut prezenţi peste 150 de parlamentari PNL. Pe lângă aceştia au fost şi neafiliaţi. Ne-a plasat pe rândurile noastre trei parlamentari PNL pentru a lăsa impresia că au fost voturi şid e la PNL. Au fost mai multe voturi împotrivă decât ce au numărat ei. S-au abţinut doi deputaţi, dar este egal cu vot împotrivă.

Peste 90% din pensionarii din România li se calculează pensia pe baza contributivităţii. Dacă trebuie să luaţi od ecizie, trebuie să v-o asumaţi public. Trebuiau când a candidat că sprijin majorarea pensiilor pentru parlamentari. Nu poţi să nu ţii cont de opinia publică. Există o respingere zdrobitoare. Nu poţi să acţionezi din egoism. Dacă chiar vreţi să faceţi o schimbare, asumaţi-vă, nu vă adăpostiţi la votul secret.

Câţi parlamentari vor beneficia de pensie specială?

Cei care nu mai sutnt parlamentari cu cei care sunt parlamentari şi au vârsta de pensie ar fi în jur de 1300, din calculele pe care le-au făcut iniţiatorii. Când a fost marţea neagră, domnul Ponta a fost plecat din ţară. Acum este plecat din ţară.

Poate fi atacată la CCR?

Foarte greu. Nu sunt jurist care să am specializare în drept constituţional. Vom discuta cu constituţionalişti, să vedem dacă vom găsi temei. Preşedintele o poate întoarce o dată. dacă Parlamentul trece peste cererea de reexaminare, preşedintele este obligat să o promulge.

Despre prezenţa lui Ponta la Baku

Nu pot să pricep ce a căutat la Baku. Nu avea ce să caute la Baku. Nu a fost nici măcat Viktor orban. Este o decizie de gravitate extremă care rupe solidaritatea UE faţă de Putin. Nici măcar nu a beneficiat de un tratament preferenţial. Vladimir Putin nu ştia că Victor Ponta este prezent la acea ceremonie. Ese absolut de neînţeles. Nu ştiu cum a putut să comită o asemenea gafă diplomatică. Chiar preşedintele Iohannis a spus că s-a dus la Baku fără să informeze preşedintele. Preşedintele nu a trimis nici măcar un consilier. Ministerul de Externe a prezentat o astfel de informare. Trebuia să pună mâna pe telefon să-şi sune colegii din PES, să vadă dacă se duc. În orice ţară civilizată, un premier care făcea aşa ceva, se ducea acasă. Victor Ponta nu este un lider european, care să acţioneze după standardele morale la nivelul UE.

Despre problemele cu Justiţia ale lui Ponta

Chiar dacă ar fi fost suspendat, este desemnat un premier interimar din rândul miniştrilor. Şi dacă s-ar fi ajuns ca premierul să fie suspendat, nimeni nu putea să forţeze majoritatea parlamentară să propună un alt candidat. Nu este o lovitură de stat. Nimeni nu dădea jos Guvernul, miniştrii rămâneau. Uneori trebuie să pui interesul general înaintea interesului personal. Interesul general era, fie să-şi dea demisia, fie să lase derularea anchetei fără oprelişti.

Victor Ponta a încercat printr-o declaraţie să se pună în aceeaşi postură cu Mariana Rarinca. Nu poate sub nicio formă să se asemene cu Rarinca pentru că el este omul care a numit procurorii. CSM trebuie să ancheteze acest caz. Toate declaraţiile le-am făcut văzând dosarul. Eu cred că pot să-mi permit să am o părere legată de vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Dacă cetăţenii îşi pierd încrederea în Justiţie este o societate care se descompune. Am văzut sondaje şi o parte a populaţiei a fost de părere că doamna Livia Stanciu ar trebui să-şi dea demisia. Laura Codruţa Kovesi are o încredere în urma unui şir de acţiuni. Nu se compară. Şi CSM îşi pierde credibilitatea că nu face o anchetă.

Despre cele 22 de proiecte de modificare a legislaţiei penale

Declaraţia lui Gabriel Oprea a fost că nu susţine proiecte votate pe ascuns. Acestea sunt cunoscute. Este o nuanţă foarte importantă. Conteazăc e a făcut Gabriel Oprea. deşi a spus că este cu Justiţia, toţi parlamentarii UNPR au votat împotriva cererilor Justiţiei la Dan Şova şi Victor Ponta. Tot Gabriel Oprea a spus că şi-ar fi dat demisia dacă era în locul lui Victor Ponta. Aceasta este dubla măsură.

Despre dosarul Vlasov

Din ce îmi spuneţi, faptul că preşedintele Camerei de Comert face lobby la Parlament care să-i treacă o lege nu mi se pare nimic ilegal. Ar fi fost ilegal dacă ar fi oferit nişte avamtaje necuvenite. Poziţia copreşedintelui PNL a fost clară, a fost în calitate de martoră.

Despre negocierile din Parlament

În toate negocierile pe care le ducem cu alţi parlamentari nu putem folosi decât argumente.  Nu sunt ipocrit să spun că nu s-a discutat cu unii şi că nu vor un loc pe liste eligibile. Depinde ce conduită are, cât de corect este. Din punct de vedere politic şi electoral, cu fiecare zi pe care Ponta o pierde la Palatul Victoria, noi avem de câştigat. Însă România are de pierdut. Din cauza asta suntem într-o asemenea ofensivă. Asta nu înseamnă că PNL va avea majoritatea parlamentară. Poate se menţine actuala coaliţie. După părerea mea, PSD nu are un candidat capabil care să preia guvernarea.

Despre parlamentarii PMP

Şi la ridicarea imunităţii şi la moţiunea de cenzură au fost pe poziţiile noastre cei de la PMP. Şi acum au votat împotriva legii pensiilor. Traian Băsescu şi-a formulat poziţiile publice în funcţie de persoanele care erau în diferite speţe. Mi se pare că Băsescu nu mai are niciun fel de consecvenţă. Şi Băsescu va fi subiectul unor anchete în care va trebui să dea nişte răspunsuri.

Ce vă face să credeţi că a fost un blat între Băsescu şi Ponta?

Pactul de coabitare, înţelegea pe procurori, jocul de declaraţii, poziţia faţă de Iohannis. Au fost oameni din PMP care au vrut să declare că îl susţine pe Iohannis în turul II şi nu au fost lăsaţi de Elena Udrea.

Aţi susţine obţinerea unui nou mandat de către Laura Codruţa Kovesi?

Mai este până la sfârşitul mandatului. Se pot întâmpla foarte multe lucruri într-un an de zile.


Ludovic Orban va răspunde întrebărilor lui Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, de la ora 14.30 la Adevărul Live. Ce face PNL după ce nu a reuşit să dărâme Guvernul Ponta la moţiunea de cenzură? Cum se poziţionează PNL în scandalul indemnizaţiilor votate azi de către parlamentari? Ce pregătiri pentru preluarea guvernării fac liberalii? Cum are de gând PNL să oprească modificările la codul penal şi de procedură penală?

Intră pe live.adevarul.ro şi urmăreşte emisiunea

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite