VIDEO Gabriela Firea, după ce ancheta în dosarul cu Băsescu a fost reluată: Sunt dezamăgită! Am stat la dispoziţia Justiţiei chiar şi însărcinată
0Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat, la Adevărul Live, de ce a renunţat să organizeze pe şoseaua Kiseleff evenimente sportive în weekend şi de ce au fost mutilaţi copacii din Bucureşti. De asemenea, Gabriela Firea a vorbit şi despre procesul cu Traian Băsescu, în condiţiile în care Procurorul General a infirmat rechizitoriul şi a decis refacerea anchetei.
Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisunea.
Adevărul: Două scandaluri au ţinut primele pagini: discuţia despre interzicerea evenimentelor stradale şi tăierea copacilor. De la ce a plecat?
Gabriela Firea: E foarte bine formulat, a fost agitaţie, dra n-a fost nicio acţiune de-a mea care să îndreptăţească această furtună într-un pahar. Toată denigrarea împotriva mea nu are nicio justificare. Eu am spus că nu există niciun criteriu, cine avea o relaţie la Primărie sau cine se ducea mai cu tupeu obţinea trei, patru aprobări pentru evenimente în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, ceea ce paraliza Capitala. Repet, nu s-a interzis nimic. A fost o singură rugăminte, către organizatorii evenimentului de pe Kiseleff, să se găsească o altă locaţie, tot centrală, tot vizibilă.
Avem un Breaking News. Parchetul General tocmai a infirmat decizia în dosarul pe care îl aveţi cu Traian Băsescu. Se reia dosarul. Vi s-a comunicat?
Nimic. Vreau să spun că duminică seara am fost sunată de jurnalişti şi mi s-a spus că au aflat pe surse că rechizitoriul ar fi gată, că procuorrul de caz ar fi semnat acest rechizitoriu şi că ar fi trimis în instanţă. Eu le-am spus foarte sincer ceea ce vă spun şi acum, domnul Bolcaş ( avocatul -n.r.) mi-a spus că trebuie să mi se comunice rechizitoriul şi soarta acestuia, ceea ce, pâna acum, nu s-a întâmplat, nu mi-a fost comunicat nici direct, nici prin avocat.
A dat Parchetul acum un comunicat, în care se spune că se infirmă soluţia.
Dar nu ştim care este soluţia.
Nu v-au comunicat?
Nu. Nici mie, nici avocatului nu ni s-a comunicat soluţia, prin urmare nu ştim care e soluţia: de începere sau neîncepere, de trimitere sau nu în instanţă. Se infrimă ceva ce eu nu am luat la cunoştinţă. Mai văd în rechizitoriu că s-a constatat „lipsa unei anchete efective“: Dar eu personal am fost de câteva ori la Parchet, am fost convocată de doamna procuror de caz, domnul Bolcaş a fost de foarte multe ori, tot ce ni s-a solicitat am depus la dosar, am fost chiar şi interogată - aş putea spune - de avocaţii domnului Băsescu, de domnii Ene şi Apostol, m-au suspus unui interogatoriu de vreo trei ore, deşi nici nu era cazul, deci nu înţeleg de ce ancheta nu a fost efectivă. Dar, mă rog... Am o amărăciune personală. Faptul că după doi ani de zile, nu s-a clarficat, într-o formă sau alta, că nu eu trebuie să spun care este finalul, îi respect pe oamenii din Justiţie, nu pot eu să sugerez o soluţie, dar au avut mai mult de doi ani la dispoziţie să decidă într-un fel şi nu s-a întâmplat. Credeţi că mai interesează pe cineva?
Eu şi uitasem despre ce proces e vorba.
Şi acum ce facem, luăm ancheta de la capăt şi mai aşteptăm încă doi ani? Vă spun sincer că sunt dezamăgită şi întristată. Eu chiar am dorit o mediere la modul sincer, în care să se recunoască că un parlamentar a fost supus oprobriului public de preşedintele ţării în mod injust, doream o retracatare a acelei părţi din declaraţie. Nu înţeleg de ce lucruri întâmplate în public şi nu în secret pot fi categorisite atât de greu de oamenii care se pricep la acest lucru. Şi, repet, am stat la dispoziţia Justiţiei chiar şi însărcinată şi am avut chiar şi o truamă: totuşi, să mergi la Parchet în luna a 6-a de sarcină nu e atât de simplu. Dar am mers tocmai pentru a nu se spune că nu sprijin ancheta.
Revenim la evenimentul din Kiseleff. Ce veţi face în continuare?
Primăria Capitalei trebuia să facă absolut tot, iar organizatorul încasa banii. Angajamentul de a a vrea 500 de supraveghetori nu a fost niciodată respectat, nu trebuia să se vândă alcool în zonă, dar s-a vândut. Societatea comercială nu şi-a respectat angajamentele la care s-a angajat în contract.
S-au decis să mute în altă parte?
Suntem încă în discuţie pentru a găsi o variantă agreabilă pentru toată lumea. Niciun eveniment sportiv sau cultural nu a fost interzis în Capitală. Acest eveniment sportiv va fi relocat, dacă şi organizatorii doresc. Noi am oferit inclusiv Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii, Piaţa Romană, dar nu bdul. Kiseleff, pentru că se îngreunează traficul. Motivul esenţial a fost cel al interesului bucureştenilor, şi apoi blocajul rutier. Mi se pare total greşită dezbaterea pe cine susţinem, oamenii sau maşinile. Şi maşinile sunt conduse tot de oameni. Totul e să accepţi interesul general, interesul bucureştenilor.
Închirierea Pieţei Constituţiei preţul este de doar 1.600 de euro. Organizatorii de evenimente câştigă, dar bucureştenii pierd. Nu a fost normal ce s-a întâmplat până acum. Câţiva organizatori de evenimente au avut accea la oamenii din Primărie şi au plătit un preţ modic. Şi dacă vin 40.000 de oameni, şi dacă biletul costă 10 milioane sau e gratis, tot atât costă. Dar Primăria asigură paza, asigură toaletele ecologice, asigură reparaţia zonelor verzi distruse.
De când este tariful acesta?
Tariful acesta e de mulţi ani, din preistoric. Stadionul Naţional se poate pune la dispoziţie pentru concerte. Cu Romexpo vom semna un parteneriat şi ni se va oferi tarife preferenţiale, tocmai pentru a-i ajuta pe organizatori.
Există zone care nu vor putea fi folosite pentru evenimente stradale?
Piaţa Constituţiei a fost de multe ori blocată, dar asta nu înseamnă că nu se vor mai organiza evenimente acolo. Dacă nu se justifică evenimentul, mergem la Romexpo. Dacă avem bună credinţă, e mai bine să mergem în această direcţie.
Tarifele pentru Arena Naţională ar fi cam mari?
În Europa, peste tot se folosesc stadioanele pentru concerte. Dar aici vorbim de ipocrizie: la Arena Naţională, tariful este de 15.000 de euro. Însă suntem deschişi să suportăm noi o parte din costuri, numai să se folosească Arena Naţională.
Nu am nicio vină şi nicio implicare nici în toaletarea copacilor. Cererile au fost făcute cu mult timp înainte ca eu să ajung primar. Spre exemplu, în Kiseleff, autorizaţiile au fost date de Primăria Sectorului 1, dar nici măcar de domnul Tudorache, ci de primarul anterior. Era un primar interimar.
Şi în Cişmigiu?
Şi în Cişmigiu era la fel.
A fost o postare a doamnei Clotile Armand. De aici a pornit totul.
Oamenii politici trebuie să înţeleagă că minciuna nu merge de multe roi la apă. Câte vreme nu a avut în faţă nicio dovadă a faptului că eu am ordonat defrişările de pe Kiseleff, doamna Clotilde Armand nu putea să facă aceste afirmaţii. Ieri am fost informată că sunt acum 300 de solicitări pentru tăierea unor arbori care au devenit pericol public, dar direcţia de mediu nu mai ştie ce să facă. le-am spus: vă rog frumos să aplicaţi legea. Pentru a nu mai fi nicio discuţie, toate solciitările de toaletări sunt pe site-ul Primăriei.
S-au făcut şi abuzuri multe. De aici vine furia. Este celebrul scandal de la Iaşi, cu tăierea teilor.
M-a durut această campanie negativă care nu avea nicun temei. Inclusiv dvs. aţi găzduit opiniile unor jurnalişti care nu erau adevărate. Ziarul îi promovează, dar nu este o critică, doamne fereşte!
Un alt subiect: concediul. Biletele au fost cumpărate de familia mea din ianuarie, şi se pierdeau acei bănuţi. Iar cine are copii ştie că trebuie să duci copiii la mare în luna iunie, nu în august, când e soarele foarte puternic. E sfatul medicului, pentru că cel mic are probleme de sănătate. Mi s-a părut incredibil că ditamai preşedintele PNL Bucureşti a acuzat o mamă că a plecat în concediu. Eu am muncit tot anul, nu aveam de unde să ştiu că în luna iunie voi fi primar general. Nici nu eram candidat când mi-am cumpărat acele bilete.
Problema în Consiliul General. A apărut noua formaţiune prin fuziunea PMP cu UNPR. Cum staţi cu majoritatea?
Este un eveniment pe care nu l-am anticipat. Noi avem 22 de consilieri generali PSD, 2 UNPR; 4 ALDE. Împreună eram 28, deci majoritatea, din cei 55 de consilieri generali. Acum sunt în discuţie cei doi consilieri de la UNPR, care au câştigat mandatul în alianţa PSD-UNPR. Mie juriştii mi-au spus că această fuziune nu poate acţiona retroactiv. Am avut o discuţie cu domnul Steriu, care mi-a spus că ei nu mai sunt doi consilieri generali, ci şase de la PMP. Au solicitat să aibă un viceprimar şi vom vedea în ce măsură vom ieşi din impas. E un moment destul de dificil pe care îl am de trecut.
Cu USB nu au fost discuţii sau nu trageţi speranţe să faceţi majoritate?
Eu am avut o intenţie foarte serioasă cu domnul Nicuşor Dan. În mod onest i-am lansat public invitaţia de a fi viceprimar. Eu nu înţeleg acest lucru: eu sunt în Opoziţie şi nu vreu funcţii. În primul rând, e o opoziţie de idei. Ieri, în comisia de patrimoniu, cei de la USB , PNL şi PMP s-au abţinut ca o piaţă din Capitală să poarte numele Radu Beligan, doar pentru că am propus eu. Cei mai mulţi dintre bucureşteni îşi doresc să marcăm personalitatea lui Radu Beligan.
Problema rămâne la Consiliul General cu cei şase consileiri. Vorbim de PMP, al cărui preşedinte este Traian Băsescu.
Cred că şi domnul Băsescu ar fi vrut să se încheie acum, nu peste doi ani.
Cum veţi lucra cu partidul domniei sale?
Sincer, nu am avut răgazul să mă gândesc la acest lucru, sincer îl aştept şi pe domnul preşedinte Liviu Dragnea să se întoarcă din concediu.
A fost o problemă cu viceprimarul ALDE: Tudor Ionescu, zis şi Tudy, un personaj mai mult monden. Aţi fost consultată sau întrebată dacă sunteţi de acord?
Noi avem un protocol naţional cu ALDE, care a fost declinat în mai multe judeţe. Mie doar mi s-a transmis că domnul Tudor Ionescu este propunerea ALDE şi vă spun sincer că nu am făcut legătura între Ionescu şi Tudy. Am vorbit cu domnul Tăriceanu, a fost propunerea domniilor lor, care a fost şi consilierul domnului Buşoi la PE.
Despre starea autobuzelor
Avem 1000 de autobuze, din care 500 au probleme tehnice. Au 10 ani. Cele mai bune şi care au aer condiţionat le păstrăm şi mai cumpărăm încă 500 pentru a le înlocui pe cele vechi. O licitaţie internaţională pentru autobuze noi durează. Se livrează baterii de câte 50 de autobuze cam la jumătate de an.
Ecologiştii o să spună de ce insistaţi să cumpăraţi autobuze care sunt poluante şi nu mergeţi pe tramvaie şi autobuze?
Nu a spus nimeni că e o discuţie tramvaie vs. autobuze. Am fost la uzina RATB şi ne-am făcut un calcul, să construim tranvaie şi să mai şi cumpărăm.
Cum rezolvaţi problema traficului?
Avem pasajul Piaţa Sudului. Datoria pe care o are Primăria Capitalei către constructori va fi achitată în regim de urgenţă, iar pentru cea controversată să constituim un grup de lucru pentru a vedea ce procent poate fi justificat, restul urmând să rămână în sarcina constructorului, care mi-a garantat că în aprilie 2017 pasajul se va deschide. Cât despre pasajul Ciurel, a fost o eroare de proiectare. Vă garantez că astfel de proiecte nu vor mai exista în Primăria Capitalei.
Când vă mutaţi în Primăria veche?
Am vizitat şi Primăria veche a Capitalei şi stadiul este destul de avansat, se fac finisajele, se montează mobila, e aproape de finalizare. Maxim în octombrie s-ar putea produce mutarea, iar parcarea va fi gata în luna decembrie. Reabilitarea Primăriei ar fi trebuit să se producă în doi ani, dar a durat 6 ani, timp în care s-a plătit o chirie foarte mare.
În clipa asta sunteţi reprezentantul PSD cu cea mai înaltă funcţie în stat. Aţi acceptat să candidaţia la şefia PSD dacă Liviu Dragnea s-ar retrage?
Sub nicio formă. Nu mă interesează absolut deloc ierarhiile politice, sunt concentrată sută la sută pe problemele Capitalei. Vreau să demonstrez că şi o femeie poate să facă treabă bună, în ciuda acelor care se mai întreabă şi acum ce competenţe m-au adus la primrăia Capitalei. Sunt consinsă că Liviu Dragnea este un preşedinte foarte bun, un om de echipă, un om care ştie să pună în valoare oamenii politici tineri. Nu văd motivele pentur care dumnealui ar renunţa la şefia PSD: Nu există motive.