VIDEO Cristian Buşoi: Cel mai important obiectiv al meu - să construiesc o imagine nouă, o imagine de schimbare în PNL, o imagine pro-europeană
0Cristian Buşoi, europarlamentar şi preşedinte al PNL Bucureşti, a vorbit joi, la Adevărul Live, despre candidatura sa la şefia partidului, despre echipa pe care se bazează în campania internă şi despre priorităţile din moţiunea sa.
Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:
Ultima oară când aţi fost aici nu eraţi foarte decis în ceea ce priveşte candidatura. Aş vrea să începem cu lista susţinătorilor dumneavoastră. Aveţi nume importante acolo: Crin Antonescu, Theodor Stolojan, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Nicolae Robu., Marian Petrache şi Teodor Atanasiu. Cum i-aţi convins?
Am avut discuţii multe cu domnul Crin Antonescu şi dincolo de încercarea de a-l convinge am ţinut cont de sfaturile sale. Cred că decizia pe care o va lua PNL e un semnal puternic pe care îl dă către electorat şi direcţia pe care vrea să meargă în următorii ani. Există o diferenţă de viziune şi profil politic între mine şi Ludovic Orban. Cel mai important obiectiv al meu este acela de a construi o imagine nouă, o imagine de schimbare în PNL, o imagine pro-europeană, o didentitate de partid mai serios cu mai multă substanţă. Un partid focusat pe economie şi care nu mai lasă PSD să defileze cu promisiuni populiste. Vreau un partid care să răspundă nevoile aleşilor locali.
Vreau mai multă eficienţă, mai puţină vorbă. Adică, mai multe lucruri concrete. Vorbim de un mesaj către tineri, către medici, avocaţi, chiar şi către cei care lucrează în mediul public. Acestea sunt lucruri care i-au convins pe colegi.
V-aţi văzut des cu Antonescu?
M-am văzut de două -trei ori în ultimele luni. Am ţinut cont de părerile dumnealui. În timp ce contracandidatul meu e poate o persoană mai conturată, acesta e privit ca un om dintre cei vechi
Pe Stolojan cum l-aţi convins?
Sunt un om cu care am lucrat încă din perioada în care era preşedinte. Era atunci în organizaţia de tineret. Era pe vremea guvernării Năstase. Domnul Stolojan apreciază oamenii serioşi, focusaţi pe lucruri şi proiecte. E un om care vorbeşte la subiect, are idei clare despre cum trebuie să meargă lucrurile.
V-aţi consultat cu dumnealui pe problemele economice?
Tot ceea ce înseamnă un sistem de monitorizare a implementării deciziilor, de management de organizaţie, sunt lucruri pe care le-am preluat de la domnia sa. De la Antonescu am preluat că PNL trebuie să fie pe propriile picioare, să dovedească echilibru şi focusare pe probleleme societăţii româneşti.
Nu i-am văzut pe lista dumneavoastră sau a lui Orban pe Blaga, Turcan, Predoiu?
Sigur, port discuţii cu ei.Domnul Blaga e neutru şi independent în prezent. Dumnealui a decis să facă un pas în spate din cauza unor probleme personale. Doamna Turcan, fiind preşedinte în funţie trebuie să fie garantul unei neutralităţi totale în partid. Predoiu e o personalitate a PNL care trebuie să aibă un rol în PNL. Cred că experienţa sa nu doar în sistemul Justiţiei, dar şi în chestiuni de guvernare, pentru că e autorul programului de guvernare al nostru. Are o viziune asupra întregii societăţi şi cred că e un om politic de care PNL are nevoie. Fiind în situaţia de a nu candida cred că era complicat să semneze o altă moţiune. Sper să-şi spună un punct de vedere.
Aveţi o temere că PNL s-ar putea rupe după Congres?
Nu, nu am nicio temere. Dacă ar fi fost un asemenea moment, acesta ar fi fost după alegerile din 11 decembrie. Cumva, parteneriatul nostru cu Dacian Cioloş a fost neconvingător, dar nu ne aşteptam la 20%. Am zis atunci că nu vor pleca parlamentari din PNL şi era înainte ca PSD să ia decizii acelea greşite şi să se ducă în jos. Cred că toţi care sunt în PNL îşi dau seama că au o şansă dacă strângem rândurile şi facem ca PNL să fie unit. Nu am avut adversităţi personale sau păreri personale despre un anumit coleg. Dacă nu voi obţine votul majoritar al colegilor voi fi la fel de implicat.
Aţi putea face parte din conducerea PNL şi dacă câştigă Orban?
Normal aşa ar fi. Trebuie însă văzute prevederile statutare. Cred că există oameni foarte valorşi în ambele liste de susţinători. Cred că echipa câştigătoare chiar dacă are un avantaj psihologic, delegaţii vor alege personalităţi din ambele tabere pentru întregi echipa. Sistemul de acum e moştenit din PDL. te obligă să vii cu un program complet, să dezbaţi moţiunile. De asemenea, să faci alegerile pentru întreaga echipă a doua zi sau după două săptămâni.
Mergeţi în continuare pe susţinerea luptei împotriva corupţiei?
Nu e suficient un discurs pe Justiţie. Într-o competiţie cu alte forţe politice, PNL e mai puţin credibil decât alte partide noi, cum e USR. E foarte uşor să folosească din plin acest discurs. A fost lăsat PSD să vorbească despr epensii, salarii, educaţie, fără ca noi să venim cu o contraofertă. Am fost cantonaţi, uneori, doar în discursul pro-Justiţie şi reformarea clasei politice. PNL trebuie să susţină iniţiativele mediului de afaceri. PSD are un discurs nociv împotriva multinaţionalelor, a investitorilor străini. Zona economică trebuie să fie prioritatea comunicării PNL.
Primul lucru pe car etrebuie să-l spunem e că trebuie să profităm de creşterea economică prin investiţii, prin crearea de locuri de muncă. Nu suntem împotriva unei creşteri etapizate a salariiilor în zona publică. Sistemul de învăţământ e încă prost salarizat. Aceste etapizări trebuie făcute cu raţionalitate, fără populism, fără a împinge sarcina pe 2021-2022.
Agricultura poate fi un punct forte al economiei româneşti, la fel ca IT-ul. În zona energetică putem avea anumite capacităţi dacă reuşim să investim în reţeaua de transport. Sunt câteva zone strategice pe care statul român ar trebui să le ia ca priorităţi.
Aţi spus în moţiune că PNL trebuie să-şi asume că va supăra o parte a populaţiei din România. ce politică aveţi pe partea de asistenţă socială?
Trebuie ca toată politica de sprijin să se concentreze către categoriile care au nevoie de sprijin. Însă, oamenii apţi trebuie să fie încurajaţi să intre în economia reală. Nu vorbesc de oamenii în suferinţă, cu infirmităţi. S-a dezvoltat în România un sistem de ajutoare sociale puternic încurajat de PSD.