Aderarea României la Schengen: Angela Merkel nu spune nici da, nici ba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Angela Merkel FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis şi Angela Merkel FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Berlin, cu Angela Merkel despre aderarea României la spaţiul Schengen. Conferinţa de presă comună de după întrevedere ne-a arătat o relaţie extrem de apropiată între cei doi lideri, însă cancelarul s-a ferit să spună clar, nemţeşte, fără ocolişuri, dacă România ar trebui să fie primită la masa Schengen sau nu.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel, principala temă de discuţie fiind aderarea României la spaţiul Schengen, un deziderat impus de şeful statului român încă de la preluarea mandatalui. Vizita în Germnia a venit în contextul în care preşedintele Iohannis caută sprijin din partea tandemului Franţa-Germania, cele mai influente state din UE, un sprijin care poate schimba decisiv poziţia unor ţări ostile României, cum ar fi Olanda sau Finlanda.

În urmă cu exact două săptămâni, Iohannis s-a întâlnit, la Paris, cu Francois Hollande, vizită în urma căreia preşedintele Franţei s-a angajat să sprijine România pentru aderarea la spaţiul Schengen. Joi, la Berlin, Iohannis a vrut să întregească tabloul: a aşteaptat şi susţinerea Angelei Merkel, însă poziţia cancelarului german a fost, deopotrivă, pozitivă şi evazivă.

Angela Merkel a discutat cu Iohannis despre statul de drept, a remarcat progresele din Justiţie, a recunoscut că ultimul raport MCV a fost unul pozitiv, însă, când a venit vorba de un calendar concret privind aderarea nostră la spaţiul Schengen, cancelarul germaniei a evitat răspunsul. “Ultimele rapoarte MCV au fost mai pozitive, reformele vor fi transpuse în mod consecvent. Nu pot să afirm nimic, dar înţeleg că România trebuie să primească un răspuns care să arate că mergem înainte”, a spus Merkel, fiind întrebată dacă este posibilă aderarea României la Schengen chiar în acest an.

 De partea cealaltă, preşedintele Iohannis a avut un discurs ferm, implicând, totodată, Germania în proiectul nostru de aderare. “Contăm pe sprijinul Germaniei în identificarea unei soluţii care să ne permita avansarea spre acest obiectiv. Avem argumente pe care le credem convingătoare: raportul MCV reprezintă un asemenea argument. Un alt argument solid rezida in capacitatea si contributia demonstrata de Romania in asigurarea frontierei externe a UE”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel. 

Migraţia, interpretată de Iohannis

De asemenea, Klaus Iohannis a avut o poziţie extrem de tranşantă şi bine argumentată pe subiectul migraţiei românilor în Germania. Aşa am putut vedea şi o latură mai puţin cunoscută a preşedintelui Iohannis: agresivitatea. Un jurnalist german a întrebat, pe un ton ascuţit,  "ce poate face România pentru a-şi împiedica românii de la emigrare?". Iar Iohannis a replicat vizibil iritat: "O să răspund în limba română, însă, dacă nu este foarte clar, vă rog să întrebaţi din nou". Apoi a început să vorbească în română, pe un ton apăsat.  “Din păcate, când e vorba de România, se vede mai întâi migraţia sărăciei, dar se discută foarte greu de migraţia forţei de muncă calificată şi foarte calificată care pleacă din România şi vine în Germania. Cunosc personal sute de astfel de persoane - ca să nu zic mii - care s-au integrat perfect şi muncesc în Germania cu folos. Aceste persoane sunt o pierdere pentru România”, a spus Iohannis.N-a fost cazul să mai întrebe cineva din nou.

Discuţie şi cu preşedintele

Înainte de a se întâlni cu Angela Merkel, preşedintele Iohannis a fost primit, la Palatul Bellevue, de omologul său german, Joachim Gauck. Preşedintele Germaniei şi preşedintele României au salutat impecabila garda de onoare, apoi au stat puţin de vorbă, în germană, cu un mic grup de elevi români de la o şcoală din Berlin, aduşi special la eveniment. Elevii au stat de vorbă şi cu jurnaliştii. Spre exemplu, o fată de 14 ani, Sephora pe numele său, este o prezenţă obişnuită la vizitelor bilaterale între preşedinţii României şi Germaniei. " Am fost şi la Băsescu, dar e mai bine acum, la Iohannis. Adică e la fel", a spus Sephora, care reprezintă, printre altele, un model de incluziune socială. "Tată lucrează aici, iar mama e casnică, pentru că mai am patru fraţi. Îmi place mai mult la şcoală aici", a încheiat Sephora.

Klaus Iohannis la Berlin. Întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel


Citeşte şi: 

Corespondenţă de la Berlin. Iohannis: Avem argumente convingătoare pentru Schengen. Merkel: Nu pot să afirm nimic

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Berlin, cu omologul său german Joachim Gauck, şi cu cancelarul Angela Merkel. Discuţiile au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, iar rezultatele par a fi îmbucurătoare, chiar dacă Angela Merkel nu a oferit un orizont concret. Preşedintele Iohannis a avut o poziţie intransigentă când a fost întrebat despre problema migraţiei românilor în Germania.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite