A început dezbaterea pentru noua lege electorală. Ponta: „Susţin un Parlament bicameral, cu 300 de deputaţi şi 100 de senatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a prezentat poziţia USL în cadrul dezbaterii „Să înţelegem reforma electorală“
Victor Ponta a prezentat poziţia USL în cadrul dezbaterii „Să înţelegem reforma electorală“

Premierul Victor Ponta îşi doreşte ca legea electorală să fie modificată în acest an. Liderul USL susţine o variantă electorală care prevede Parlament bicameral,  din care să facă parte  300 de deputaţi aleşi pe listă închisă şi 100 de senatori desemnaţi prin vot majoritar într-un singur tur, ca reprezentanţi ai judeţelor.  La polul opus, PDL insistă pentru un Legislativ unicameral.

„Susţin o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii constituţionale, legate de buget. Să fie Camera decizională pe majoritatea temelor şi un Senat cu sistem de reprezentare prin vot majoritar, pe regiuni. Fiecare judeţ şi fiecare regiune să aibă doi senatori. Astfel, Senatul ar reprezenta structurile locale şi ar avea în plus atribuţii de politică externă şi de apărare“, a prezentat Victor Ponta proiectul electoral al USL, într-o dezbatere despre reforma electorală, organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) şi Societatea Academică din România (SAR) .

Liderul USl a subliniat că legea electorală trebuie modificată în decursul acestui an. „Legea electorală trebuie modificată până la finalul acestui an. Cu cât ne apropiem de 2016 va fi mai greu, pentru că interesle politice sunt atât de diferite când ne apropiem de alegeri. De exemplu, cei care susţineau votul uninominal au ajuns să conteste legea la CCR“, a spus Ponta, cu trimitere la PDL.

Primul-ministru a admis însă că noul cod electoral nu poate fi schimbat în Parlament înainte de modificarea  Constiţuţiei.„Nu înseamnă că nu le putem lucra în paralel“, a admis Ponta.

„Vreau să ne trezim din naivitatea cu care credem că un sistem electoral va rezolva problemele oamenilor cu clasa politcă. Dacă renunţăm la sistem uninominal, nu rezolvăm toate neregulile. Am făcut parte din Comisia parlamentară care a discutat votul uninominal, am făcut campanie pentru votul uninominal .Problema este că nu poţi să rezolvi problemele de fond printr-o schimbare de procedură“, a spus Ponta.

PDL vrea Parlament unicameral

Preşedintele Comisiei de Cod electoral din PDL, Sulfina Barbu, a venit cu o altă propunere de lege electorală.

„PDL susţine, în primul rând, Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, plecând de la referendumul din 2009. Orice modificare a sistemului electoral trebuie să pună în practică acest referendum“, a spus Sulfina Barbu.

„PDL propune  ca o treime din parlamentari să fie aleasă după sistemul majoritar, în colegii uninominale, cu doi reprezentanţi pentru fiecare judeţ, iar două treimi pe baza sistemului proporţional“, a mai spus Barbu. Singurul semn de întrebare al democrat-liberalilor rămâne dacă parlamentarii aleşi prin sistem proporţional să fie aleşi pe liste deschise sau liste cu vot preferenţial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite