LIVE VIDEO Al treilea ministru respins la audieri. Ion Ştefan, propunerea de la Dezvoltare, criticat dur de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / George Călin
Guvern Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / George Călin

Astăzi are loc a doua rundă de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu miniştrii propuşi în Guvernul Orban. Deşi i-a liniştit pe baroni explicând că programele PNDL 1 şi 2 vor continua, ministrul propus la Dezvoltare, Ion Ştefan, a fost respins de comisiile parlamentare. Anterior lui, alţi trei miniştri PNL au primit aviz pozitiv.

UPDATE Violeta Alexandru, propunerea PNL la Ministerul Muncii, a fost respinsă de comisiile Parlamentare. Aceasta a primit 22 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi o abţinere.

Victoria Violeta Alexandru FOTO Mediafax

UPDATE Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei şi Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, sunt şi ei audiaţi la ora aceasta de către Comisiile de specialitate din Parlament.

UPDATE Au Comisiile reunite pentru Muncă şi comisiile reunite pentru drepturile omului au început audierea Violetei Alexandru, propunerea PNL la Ministerul Muncii. Aceasta a declarat că obiectivul mandatului său este de a încuraja munca. „Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time şi le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceştia le prestează. (...) Ne angajăm să nu tăiem pensii şi salarii”, a afirmat Violeta Alexandru.

UPDATE Ministrul propus la Dezvoltare, Ion Ştefan, a fost respins de Comisiile specializate parlamentare, acesta primit 17 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. Ieri şi Florin Cîţu a primit aviz negativ după ce în Comisii voturile au fost de 19 „pentru” şi 19 „împotrivă”. Cu toate astea, avizul comisiilor este consultativ.

Ion Stefan FOTO Mediafax

Potrivit G4Media, la multe dintre întrebările parlamentarilor, Ion Ştefan i-a lăsat pe Ludovic Orban sau Florin Roman să răspundă în locul lui, ceea ce a determinat-o pe Olguţa Vasilescu să-i spună la un moment dat lui Roman: „Lăsaţi-l şi pe el să spună două vorbe. Chiar aşa pe faţă?”. Aceasta a revenit mai apoi la microfon şi a cerut din nou ca ministrul propus să fie cel care răspunde la întrebările parlamentarilor.

UPDATE Comisiile reunite pentru politică externă au dat startul audierii lui Bogdan Aurescu, nominalizarea PNL la Ministerul de Externe.

UPDATE Ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare. Acesta a adunat 31 de voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi nouă abţineri. Audierea acestuia nu a fost lipsită de culoare. Ministrul demis pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Oprea, a criticat programul de guvernare şi a avut în timpul audierii o foaie cu mesajul #NuCHILE. Mesajul lui Oprea face referire la modelul economic din programul liberalului Virgil Popescu, pe care acesta îl consideră asemănător cu modelul eşuat al Chile.



„Este protestul meu personal împotriva modelului economic amatoricesc. Ceea ce se intampla în Chile zilele acestea ne arată un model eşuat. Am văzut că aveţi sigla PPE şi atunci vă aduc aminte că PPE are ca pilon principal economia socială de piaţă. Acest lucru lipseste cu desăvârşire din programul dumenavoastră. Nu aveţi nimic substanţial în acest program. Niciun model de gândire în privinţa IMM-urilor”, a afirmat Ştefan Oprea.

Virgil Daniel Popescu FOTO Mediafax

UPDATE Monica Anisie a primit aviz favorabil în Comisiile parlamentare, cu 17 voturi „pentru”.

Cristina Monica Anisie FOTO Mediafax

UPDATE Ludovic Orban : Prefecturile vor trece la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei. 

UPDATE Ion Ştefan, propus pentru Ministerul Dezvoltării: Vom continua programale PNDL 1 şi 2, dar risipa banului pulic trebuie să dispară. Nu vom cumpăra becuri stardale cu 2.000 de euro bucata. Prioritate va fi înfiinţarea unui nou program pentru distribuţa de gaze naturale. Avem o comoară în Marea Neagră, de care trebuie să beneficiem cu toţii. Fiecare român trebuie să aibă gazul românesc în casă. O altă urgenţă e  finalizarea stadioanelor din Bucureşti, astfel încât să ne prezentăm onorabil la europarlamentare, pardon, europenele de anul viitor. 

UPDATE Propunerea PNL pentru portofoliul de ministru al Economiei, Virgil Popescu, este audiat la ora asta în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

UPDATE Monica Anisie a subliniat că crede în parteneriatul dintre sistemul de învăţământ preuniversitar şi cel universitar. Totodată, aceasta a adăugat că va acorda o atenţie „maximă” la problemele de segregare şcolară în privinţa învăţământului preuniversitar. „Cariera mea este cea de profesor, la care nu voi renunţa niciodată. După mandatul de ministru voi rămâne la aceeaşi catedră ca profesor de limba şi literatura română de la Colegiul Naţional «Tudor Vianu» din Capitală”, a mai adăugat ministrul propus.

UPDATE Au început audierile Monicăi Anisie, propunerea guvernului Orban la fruntea Ministerului Educaţiei.

UPDATE La votul din comisiile de specialitate din Parlament, Ionuţ Stroe, propunerea pentru Tineret şi Sport, a obţinut aviz pozitiv cu 18 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi opt abţineri.

Marian Ionut Stroe FOTO Mediafax

UPDATE Ministrul propus a enumaret o parte dintre priorităţile mandatului său: realizarea investiţiilor pentru campionatul european de fotbal, participarea la Olimpiada de la Tokyo, încurajarea sportului de masă şi modificarea legii sportului. „Americanii au o zicală: un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”, a declarat acesta.

UPDATE La prima audiere din Comisii, ministrul propus la Tineret şi Sport, Ionuţ Stroe, a venit însoţit de vicepreşedintele şi preşedintele PNL, respectiv Raluca Turcan şi Ludovic Orban. Aceştia din urmă i-au însoţit pe miniştrii şi ieri. Totodată, în debutul audierii sale, Stroe a adus un omagiu victimelor incediului din Clubul Colectiv.

9.00 - Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tinererului, va fi audiat, miercuri, în şedinţa comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

10.00 - Monica Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, va fi audiată în Comisiile reunite pentru învăţământ.

11.00 - Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat miercuri în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

12.00 - Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, urmează să fie audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

12.00 - Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, va fi audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru administraţie publică.

13.00 - Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul de Externe, este programat pentru audieri în Comisiile reunite pentru politică externă, miercuri.

14.00 - Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, va fi audiată, miercuri, în Comisiile reunite pentru Muncă şi comisiile reunite pentru drepturile omului.

15.00 - Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţie, va fi audiat miercuri în şedinţa a patru comisii reunite şi anume juridică, cea de constituţionalitate, cea pentru cercetarea abuzurilor şi cele pentru drepturile omului.

15.00 - Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi şi cele reunite pentru comunicaţii, tot miercuri.

Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV la audierile din Parlament: colaborarea Opoziţiei, ieşirile necontrolate ale lui Teodorovici şi sfidarea propriilor colegi

Ieri au fost audiaţi în Comisii primii opt liberali desemnaţi de Ludovic Orban: Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii, Florin Cîţu, propus la Finanţe, Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, Marcel Vela, propus la Interne Adrian Oros, propus la Agricultură şi Costel Alexe, propus la Mediu. Dintre aceştia, doar Florin Cîţu nu a primit aviz pozitiv din partea Comisiei, voturile fiind de 19 „pentru” şi 19 „împotrivă. Avizul Comisiilor de specialitate este unul consultativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite