A căzut MaghiaRomânia în capcana întinsă de presa românească? O critică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine face greşeli, inclusiv echipele de voluntari inimoşi. Pe 26 februarie, Echipa MaghiaRomânia a dat  un comunicat cu privire la meciul de hochei Progym Gheorgheni- Steaua Bucureşti. Meci în care un rol important l-au jucat Tricolorul românesc, imnul Secuiesc şi huiduielile. Că poate ne-am grăbit în redactarea comunicatului, ne arată Adrian Szelmenczi, activist pentru drepturile omului, în articolul de mai jos.

Cum a căzut Maghiaromânia în capcana întinsă de presa românească. Scurt ghid de certitudini şi prejudecăţi legate de maghiari.

Un nou incident cu pronunţat caracter etnic a avut loc în secuime. Un meci de hochei între echipa locală Progym Gheorgheni şi Steaua Bucureşti s-a lăsat la sfârşit cu huiduieli ale localnicilor şi cu scandarea „Ria ria Hungaria”. Două ziare au relatat pe larg despre aceste incidente: Gazeta Sporturilor (Adevărul. Primii care s-au sesizat au fost jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor care au concluzionat că „Războiul etnic continuă în hocheiul românesc! » Jucătorii Stelei au fost fluieraţi şi bruscaţi după ce au fluturat steagul României la Gheorgheni! ”

Potrivit relatărilor reporterului gsp.ro aflat în faţa calculatorului pe care rula filmuleţul de pe youtube, „În momentul în care jucătorii celor două formaţii se salutau, unul dintre hocheiştii celor de la Progym a tras de "tricolorul" de pe umărul lui Munteanu, lăsîndu-l să cadă pe jos. Florian Bocu l-a ridicat şi a fost bruscat imediat de Pal Ferenc. Steliştii au părăsit gheaţa cu Bocu şi Marius Mărcuş fluturînd steagul României, fiind grăbiţi de Pal Zsombor, care a purtat mai multe discuţii aprinse cu jucătorii adverşi.”

Problema e că, din ce se vede pe înregistrare video, nu este deloc clar dacă steagul este smuls sau cade de pe umărul jucătorului de la Steaua. Într-adevăr, pare că doi dintre jucători se îmbrâncesc, însă nu e foarte clar de la ce a pornit acea îmbrânceală şi, în absenţa vreunei declaraţii e greu de stabilit în ce măsură a fost un conflict interetnic.

Cotidianul Adevărul preia pe de-a-ntregul articolul de pe gsp.ro, însă pe lângă acesta, reporterul care relatează din faţa calculatorului pe care e deschisă pagina Gazetei Sporturilor vorbeşte deschis despre „Mânia secuilor împotriva românilor” care „a fost aţâţată de un incident apărut la finalul meciului de hochei Progym Gheorgheni - Steaua din campionatul naţional. Acest incident i-a determinat pe spectatorii de etnie maghiară din tribune să scandeze numele Ungariei şi să cânte imnul Ţinutului Secuiesc.”

Echipa Maghiaromânia a speculat momentul şi a ieşit la atac condamnând incidentele exact în baza articolelor scrise de cele două cotidiene. Este regretabil faptul că a ratat momentul să condamne atitudinea grav părtinitoare şi discriminatorie a celor două publicaţii care generalizează şi amplifică nepermis de mult asemenea incidente pentru a se crea impresia că secuimea e o cetate asediată.

În al doilea rând, echipa Maghiaromânia lasă impresia că condamnă doar huiduielile, nu şi gestul cabotin al sportivului echipei Steaua care nu a căutat altceva, ci doar să provoace. Mai mult, deşi autorii comunicatului precizează în primul paragraf că nu sunt cunoscute toate detaliile incidentului, concluzia o trag tot în urma a ceea ce au citit prin ziare:

„Mulţi sportivi şi suporteri din România sunt persoane prost crescute, slab educate, cu prea mult testosteron şi nereprezentative pentru comunităţile lor, aşa că MaghiaRomâni a îndeamnă toţi cetăţenii României să nu se lase incitaţi de întâmplarea de la meciul de hochei.“

Cu alte cuvinte, hai să tragem cu tunul după muşte!

Să fim serioşi, ca om umblat cât de cât pe stadioane de fotbal, pot să vă spun că aceste incidente absolut minore. De huiduit se huiduie des, se dau multe m… jucătorilor şi suporterilor echipei adverse şi, cel puţin la meciurile unei anumite echipe se strigă adesea „Afară cu ungurii din ţară!”. Evident, la ce agendă are o parte a presei româneşti, asemenea scandări nu se califică niciodată la titluri legate de „război etnic” şi, pe cale de consecinţă, nici Maghiaromânia nu prea mai are la ce să reacţioneze. În concluzie, e mai grav modul în care au fost amplificate incidentele de către presa românească, decât ceea ce s-a întâmplat efectiv la Gheorgheni.

În legătură cu steagurile şi huiduielile, părerea mea e următoarea: faptul că un jucător de la echipa Steaua a crezut de cuviinţă să fluture drapelul României într-o arenă plină de etnici maghiari nu este absolut deloc problematic prin prisma dreptului la liberă exprimare. Probabil că dacă meciul de hochei ar fi avut loc Vaslui, Chiajna sau Năvodari şi-ar fi lăsat drapelul acasă, deci putem spune că gestul lui a fost în mod evident cabotin şi provocator.

Însă, este dreptul lui să îl facă, iar acest lucru nu îl face neapărat nici patriot şi nici erou naţional. Faptul că publicul a reacţionat huiduind şi cântând imnul secuiesc este în egală măsură perfect acceptabil prin prisma dreptului la liberă exprimare. E adevărat, publicul nu a dovedit prea mult respect faţă de un simbol naţional, însă nici jucătorul care l-a fluturat nu a fost perfect inocent, intenţia fiind în mod evident aceea de a provoca. Însă, atâta timp cât conflictul s-a redus la nişte simple huiduieli, acest incident pentru mine nu a avut loc.

Adrian Szelmenczi este activist pentru drepturile omului şi fost membru MaghiaRomânia. Vezi AICI ce am scris în comunicatul Echipei MaghiaRomânia.

Nota lui Sever Ioan Miu, editor MaghiaRomânia: Am ales să dau acest articol deşi nu sunt de acord cu tot ce scrie mai sus Adrian. Cred însă că un comunicat mai muncit ar fi făcut bine atât nouă, Echipei MaghiaRomânia, cât şi vouă, cititorilor noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite