Şmecheria lui Victor Ponta: circ, să uităm de taxe, foame şi frig

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot la câteva zile, Victor Ponta lansează în spaţiul public petarde fumigene, doar, doar, mai uităm de taxe, impozite, foame, frig, descentralizarea, prin care se aruncă pisică moartă în grădina primarilor.

Şi cine este cel mai la îndemână personaj pentru scenarii de astea furioase? Preşedintele Băsescu, cine altul, cel care-i subminează credibilitatea şi nu-l lasă să încalece justiţia, să conducă cu o mână de dictator România.

S-a tot amăgit că l-ar putea suporta încă un an. Se pare însă că-i prea mult. Ura viscerală împotriva Preşedintelui Băsescu şi şmecheria de a fabrica subiecte pentru presă îl fac tot mai ofensiv.

Iată ultima petardă. O nouă comisie de anchetă a ce? A afacerii cu terenul cumpărat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

O tranzacţie comercială, între doi privaţi, care ar face, cel mult, obiectul organelor de cercetare penală, dacă ar fi ceva necurat la mijloc. Nu şi obiectul de cercetare al Parlamentului, care nu are nici în clin nici în mânecă cu tranzacţiile private.

Obiectul de cercetare al comisiei parlamentare ar fi faptul că Preşedintele şi-a folosit prerogativele funcţiei în interes personal.

Deşi nu există nici un motiv pentru aşa ceva.

Creditul acordat de CEC-Bank Ioanei Băsescu, chipurile într-o săptămână, se finalizează prin cerere şi acordare după săptămâni sau luni de discuţii, analize, negocieri, cu ofiţerii de credite. Abia apoi se trece la cerere şi aprobarea în Comitetul de Credite. Şi sunt circa 300 de astfel de credite de peste un milion de euro.

Chiar dacă ar fi existat nereguli, ele trebuie analizate de BNR şi alte instituţii competente, nu de Parlament.

Rămâne telefonul dat ministrului Chitoiu, în legătură cu şeful CEC, Radu Ghetea.

La o lună după ce a fost acordat creditul, în urma zvonurilor că Radu Ghetea ar urma să fie schimbat, pentru ca Ponta să pună mai uşor mâna pe banii CEC, în vederea proiectelor şi pomenilor electorale necesare în anul electoral 2014, intervenţia Preşedintelui Băsescu, explicată într-un Comunicat al purtătorului său de cuvânt,  care spune:

„domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenţia domnului preşedinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituţia României.”.

Art 80, alin 2, spune: „(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Şi nu este singura intervenţie. În acelaşi mod l-a avertizat pe Procurorul General, Tiberiu Nitu, în legătură cu schimbarea şefilor secţiilor DNA.

Dar nu contează. Contează ca presa să cadă în capcana de a discuta zile întregi această problemă, să uite de descentralizare, de mărirea de 25 de ori a indemnizaţiilor clientelei membri în AGA şi CA a unităţilor economice falimentare de stat, de taxe, accize mărite, creşterea preţului benzinei şi motorinei care vor duce la scumpiri în lanţ.

Că nu contează, stă mărturie documentul prin care a fost suspendat Preşedintele vara trecută:

Traian Băsescu, în numele ideologiei politice a „preşedintelui jucător” şi-a asumat în mod direct conducerea instituţiilor statului, fiind direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prăbuşirea funcţionării instituţiilor statului român, la adâncirea crizei economice, la impasul actual al statului de drept şi la punerea în pericol a însăşi principiilor fundamentale de funcţionare ale statului democratic. Acţiunile preşedintelui au venit să încalce principiul separaţie puterilor în stat, având o atitudine de sfidare şi denigrare a instituţiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public"

Cum poate face asta orice preşedinte, fie el şi Traian Băsescu, deşi nu iniţiază şi nu semnează legi, HG, ordine de ministru, alte acte normative, nu conduce instituţii, guvernul, emite doar opinii. Cine doreşte le ascultă, cine nu, nu. În câteva ocazii, de ex. mărirea TVA la 24%, premierul Boc şi coaliţia nu l-au ascultat.

Ce puteri supranaturale avea şi are Traian Băsescu să teleghideze, să hipnotizeze magistraţi, minstri, şefi de instituţii, să facă ce ar dori el să se întâmple, fără să aibă şi prerogative legale pentru asta? A înnebunit toată clasa conducătoare să-l asculte?

Pentru orice om cu mintea întreagă totul este o mascaradă sinistră, îndreptată nu atât spre suspendarea lui Traian Băsescu, aşa ceva nu mai este posibil dupa experienţa de anul trecut, ci spre manipularea grosolană a presei şi opiniei publice, căreia Victor Ponta îi face agenda, îi oferă subiecte „grase”, ca să ignore, aşa cum spuneam, problemele arzătoare şi presante cu care se confruntă populaţia, acum în prag de iarnă şi lunile care vin: taxe, preţuri în creştere, frig, foame.

Dacă presa se lăsa păcălită şi manipulată, cu atât mai rău pentru ea. Opinia publică s-a săturat de astfel de bombe, nu se mai lasă antrenată în scenarii care n-o ajută cu nimic la lupta zilnică cu condiţiile grele de viaţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite