Ordonanţa de urgenţă 14, adoptată de Comisia juridică a Senatului. Şerban Nicolae, deranjat de prezenţa unui reprezentant al Ministerului Public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae. FOTO Mediafax
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae. FOTO Mediafax

Senatorii au adoptat, în unanimitate, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogată controversata OUG 13/2017. Şedinţa a fost marcată de mai multe dueluri verbale întrucât preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae (PSD) i-a cerut reprezentantei Ministerului Public să plece de la şedinţa comisiei întrucât nu a fost invitată.

UPDATE Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi. Textul propriu-zis al OUG 14 a suferit o singură modificare. Astfel, a fost eliminat din textul ordonanţei modificarea a articolului 25 din Codul de Procedură Penală, la propunerea USR. În cadrul dezbaterilor a apărut un moment mai tensionat în care preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a cerut reprezentantei Ministerului Public să părăsească şedinţa întrucât nu a fost invitată şi nici nu a ajuns la comisie o adresă referitoare la prezenţa sa.

„Cum să permiteţi aşa ceva? Trebuie să ajung eu să vă spun să părăsiţi sala, deşi vă aflaţi în Parlamentul României", i-a spus Nicolae înainte ca aceasta să plece din sala de şedinţă.


„Am propus, ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, ca astăzi Comisia juridică să ia în dezbatere legea de aprobare a OUG 14/2017 şi, cel mai probabil mâine (marţi — n.r.), pe ordinea de zi a plenului Senatului va fi proiect de lege pentru aprobarea OUG 14/2017. Cu asta cred că închidem orice fel de discuţie. (...) Şedinţa Comisiei juridice va fi imediat după plenul Senatului", a declarat preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, la finalul şedinţei Biroului permanent a Senatului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că o să aibă grijă ca raportul comisiei asupra OUG 14 să nu fie adoptat ”noaptea ca hoţii”, aluzie la unul dingtre cele mai mediatizate sloganuri ale manifestanţilor din Piaţa Victoriei care au acuzat guvernanţii că au aprobat ”noaptea ca hoţii” OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

Şerban Nicolae a făcut referire şi la faptul că, săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru abrogarea OUG 13, solicitând şi procedura de urgenţă. „Am văzut că grupul parlamentar al PNL a înaintat o propunere legislativă de aprobare a OUG 14/2017 care abrogă OUG 13/2017, solicitând şi procedura de urgenţă. Teoretic, propunerea legislativă, după lege, după Regulament, pleacă la punctul de vedere al Guvernului, la aviz al Consiliului Legislativ. Pe de altă parte, orice discuţie legată de urgenţa reglementării în privinţa ordonanţelor de urgenţă este redundantă, întrucât, potrivit legii, OUG au procedură de urgenţă. Acolo nici măcar nu avem dispoziţie opţională în care Parlamentul să spună că nu acceptă procedura de urgenţă“, a mai spus Şerban Nicolae.

Liderul senatorilor social-democraţi a afirmat că "toată lumea vrea să se grăbească" în adoptarea ordonanţei 14/2017. „Cei care susţin viteza de reglementare, sper să nu fie probleme cu ora la care adoptăm, să nu fie vreo problemă legată de starea vremii la momentul adoptării acestei legi, o să fie foarte dispuşi ca orice alte legi să facă obiectul unei dezbateri ample cu toate forurile implicate, aşa cum se reclamă la OUG 13. La OUG 14 văd că toată lumea vrea să se grăbească, suntem de acord cu această modalitate de urgenţă şi ne vom pronunţa ca atare", a completat Nicolae.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite