Şerban Nicolae îi cere lui Iohannis să organizeze recepţia de 1 decembrie: „Este o manifestare oficială ce nu intră în conflict cu tragedia de la Colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Şerban Nicolae FOTO Arhiva Adevărul
Senatorul PSD Şerban Nicolae FOTO Arhiva Adevărul

Senatorul PSD Şerban Nicolae, fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să revină asupra deciziei de a nu organiza o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale, ca urmare a tragediei de la Colectiv şi a atentatelor teroriste de la Paris.

Redăm mai jos scrisoarea senatorului PSD Şerban Nicolae adresată lui Klaus Iohannis:

Domnule Preşedinte,

Cu neplăcută surprindere am luat cunoştinţă de decizia dumneavoastră de a anula, în acest an, tradiţionala recepţie oferită de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale.
Manifestările publice anuale, consacrate Zilei Naţionale, au un rost firesc şi unanim acceptat. Defilarea componentelor reprezentative ale sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională cinsteşte participarea oştilor române la luptele pentru eliberare, independenţă, suveranitate şi unitate naţională. Depunerea de coroane la monumentele reprezentative omagiază jertfa celor căzuţi pentru cel mai scump ideal naţional al românilor. Recepţia oferită de Preşedintele României celebrează consensul elitelor ţării în împlinirea unei dorinţe bimilenare de unitate şi libertate, ca act de voinţă naţională. Serbările populare şi manifestările culturale, onorează rolul participativ determinant al românilor în făurirea propriului destin, mândria apartenenţei la o naţiune şi la o Istorie de demnitate şi unitate. Ziua Naţională a României aparţine tuturor cetăţenilor săi.
Sunt de acord că, într-un an, în cazuri excepţionale şi în situaţii absolut extraordinare, oricare dintre componentele modului în care România îşi celebrează propria Zi Naţională, poate fi amânată, sau chiar anulată. Dar tragedia din 30 octombrie 2015 din Bucureşti, cu toată compasiunea şi solidaritatea reflectate în societatea românească, nu reprezintă un asemenea caz ori o asemenea situaţie.

Domnule Preşedinte,
Alături de Imnul Naţional şi Drapelul Tricolor, 1 Decembrie reprezintă un simbol naţional, o parte esenţială a identităţii poporului român. Nu există eveniment comparabil şi, cu atât mai puţin unul care să restrângă importanţa Zilei Unirii. Amânarea ori chiar anularea oricăreia dintre manifestărilele prin care se celebrează, anual, 1 Decembrie ca Zi Naţională a României, ofensează nepermis istoria românilor, jertfa atâtor generaţii şi demnitatea naţiunii noastre. Nu există un clasament al acestor acţiuni publice şi nici nu pot fi împărţite în obligatorii şi facultative. Parte integrantă a identităţii noastre este şi tradiţia. Asigurarea continuităţii unor acţiuni ale autorităţilor, intrate deja în conştiinţa publică, reprezintă o obligaţie a tuturor celor care depun jurământul de credinţă faţă de ţară.
Recepţia oferită de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale este o manifestare oficială, sobră şi protocolară, ce nu intră în conflict şi nici nu contrastează cu compasiunea şi solidaritatea arătată de români la momentul tragediei din 30 octombrie. Nu cred că există vreo raţiune acceptabilă pentru a face vreo legătură între cele două evenimente. Nu cunosc şi nu cred că vreunul dintre supravieţuitorii de la clubul „Colectiv” ori vreo rudă a celor decedaţi v-a solicitat anularea recepţiei, ori s-a gândit măcar să vă solicite aşa ceva. Nu cunosc şi nu cred că vreo personalitate sau vreun grup ori autoritate reprezentativă a poporului român a făcut gestul de a vă solicita anularea recepţiei. Chiar dacă este oferită de Preşedintele României, recepţia care celebrează Ziua Naţională nu aparţine acestuia şi nu poate fi contramandată printr-un act de voinţă personală.

Domnule Preşedinte,
Vă solicit public să reveniţi asupra propriei decizii şi să dispuneţi luarea măsurilor necesare organizării recepţiei oferite de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale a României. Eroii neamului românesc, veteranii de război, marile personalităţi ale României, întregul popor, merită, o dată pe an, o zi a mândriei, identităţii şi unităţii, o Zi Naţională demnă şi, mai ales, întreagă!

Motivele Preşedinţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a anulat recepţia de la Cotroceni prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, potrivit unor surse oficiale.

O asemenea decizie de anulare a recepţiei organizată cu ocazia Zilei Naţionale nu s-a întâmplat niciodată în istoria postedecembristă a României. 

Decizia liderului de la Palatul Cotroceni are la bază dăuă dintre evenimentele tragice petrecute în ultima perioadă, incendiul de la Colectiv în urma căruia aproape 60 de persoane şi-au pierdut viaţa, precum şi atentatele de la Paris în urma căruia au murit aproape 130 de persoane, printre care şi doi cătăţeni români. 

Totuşi, Klaus Iohannis va participa la tradiţionala paradă militară din această zi, potrivit Antenei 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite