Şefia Consiliului Naţional, disputată de cinci social-democraţi. Rovana Plumb, favorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rovana Plumb, Gheorghe Nichita, Marian Oprişan, Constantin Niţă şi Valeriu Zgonea ar putea intra în cursa pentru şefia Consiliului Naţional al PSD, care va avea loc în luna martie. Surse social-democrate ne-au declarat că cele mai mari şanse le are ministrul Muncii, Rovana Plumb, o apropiată a premierului.

Social-democraţii se reunesc timp de două zile, 20-21 martie, în cadrul Consiliului Naţional, unde se va alege preşedintele acestui for, dar se vor discuta şi modificările aduse la statutul PSD. Fostul preşedinte, Adrian Năstase a lăsat locul vacant în 2012, când a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii“. 

Din cele cinci nume vehiculate, ministrul Muncii, Rovana Plumb, are cele mai mari şanse să preia conducerea acestui for. De altfel, până în momentul de faţă, Plumb este singura care şi-a anunţat clar intenţia de a candida, potrivit Mediafax. 

„Este o funcţie fără greutate, de imagine, dar preşedintele acestui for va fi al doilea om în PSD, după liderul partidului“, ne-a declarat un social-democrat.

Un alt posibil candidat este primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, care este şi vicepreşedinte al PSD şi care a mai candidat şi în trecut pentru această funcţie, concurându-l pe Adrian Năstase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, este un alt nume vehiculat ,pe surse, pentru o candidatură la preşedinţia acestui for.

Constantin Niţă şi Marian Oprişan sunt alţi doi vicepreşedinţi ai PSD ale căror nume au fost vehiculate în partid pentru o eventuală candidatură la şefia Consiliului Naţional.

Regulamentul privind depunerea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional va fi discutat luni în BPN al PSD.

„Săptămâna viitoare vom avea în BPN proiectul de program al Consiliului Naţional, inclusiv procedura de alegere a preşedintelui şi propunerile privind modificarea Statututui, toate celelalte lucruri care ne ajută să pregătim Consiliul Naţional al PSD în care se vor lua decizii spun eu fundamentale legate de strategia noastră politică pentru viitor, de modul în care facem schimbările în cadrul Statutului, a modului nostru de organizare şi al modului în care ne pregătim pentru anul electoral 2016”, a spus preşedintele PSD, Victor Ponta, la ultimul BPN al formaţiunii.

Tot la Consiliul Naţional ar urma să fie convocat Congresul PSD, în care se vor valida modificările aduse Statutului.

George Maior, în cărţi

Deputatul Radu Popa, fostul consilier al lui Victor Ponta, susţine că şi fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, s-ar afla în cărţi pentru a prelua conducerea Consiliului Naţional. În prezent, Popa susţine proiectul lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. „Ar fi o fractură a tradiţiei, pentru că acest fotoliu a fost mereu rezervat foştilor preşedinţi ai partidului", a declarat Radu Popa, pentru stiripesurse.ro.

Ales prin vot, secret

Consiliul Naţional este forul de conducere al partidului, în intervalul dintre două congrese, iar cel care ocupă funcţia de preşedinte va fi al doilea om în PSD după preşedintele partidului. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales prin vot secret de către Consiliul Naţional al PSD, pentru un mandat de patru ani, coordonează activitatea Consiliului şi are următoarele atribuţii: a) prezidează şedinţele Consiliului Naţional; b) coordonează activitatea forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional; c) urmăreşte respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Naţional; d) primeşte, prin delegare, atribuţii din partea Preşedintelui Partidului Social Democrat; e) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile Consiliului Naţional sau care reies din prevederile prezentului Statut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite