Ponta, despre candidatura la Preşedinţie: Dacă mă sprijină colegii, candidez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Victor Ponta, la Comitetul Executiv Naţional de la Orăştie  FOTO Adevărul
Preşedintele PSD Victor Ponta, la Comitetul Executiv Naţional de la Orăştie  FOTO Adevărul

Social-democraţii s-au reunit, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), la Orăştie, într-o fostă bază militară. Premierul Victor Ponta a declarat la finalul a cinci ore de discuţii cu liderii PSD că, dacă va avea sprijinul colegilor, la 1 august îşi va anunţa candidatura la Preşedinţie.

UPDATE „Le-am spus colegilor că dacă mă sprijină, candidez. Proiectul meu personal este de a rămâne prim-ministru până în 2016. Am învăţat că un prim-ministru dacă stă toată ziua şi luptă cu preşedintele e o pierdere pentru ţară. Dacă sunt candidatul cu cele mai multe şanse, la 1 august voi anunţa candidatura“, a afirmat premierul. Acesta a subliniat că cine va dori să candideze va trebui să anunţe acest lucru la Consiliul Naţional.

Premierul a menţionat că Mircea Geoană a spus la reuniune că îl va sprijini dacă va fi candidatul PSD la Preşedinţie. "Apreciez poziţia domnului Geoană", a spus Ponta.

UPDATE Comitetul Executiv Naţional (CExN) a decis să existe o singură mominalizare pentru alegerile prezidenţiale, potrivit Mediafax. O astfel de decizie anulează, practic, organizarea de alegeri interne.

Mai mult, potrivit unor surse, unii lideri au susţinut ca Mircea Geoană să nu îşi depună candidatura la alegerile preliminare din partid, opinând că formaţiunea trebuie să aibă o singură nominalizare.

„Discursurile au mers în acest sens (susţinerea unei singure nominalizări - n.r.). Decizia va fi luată la 1 august, la Consiliul Naţional“, au menţionat sursele citate de Mediafax.

Victor Ponta a declarat înainte de şedinţa CExN că nu exclude organizarea de alegeri interne în condiţiile în care vor exista mai mulţi doritpri care să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat. 

„Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine şi o să le discut şi cu colegii mei: sunt mai mulţi doritori, respectăm. Statutul şi facem alegeri preliminare. Nu sunt mai mulţi doritori - e unul singur - facem doar Congresul, normal, că doar n-o să facem alegeri preliminare cu un singur candidat, că nu are rost“, a spus Ponta.

Ponta a mai precizat că o decizie clară privind candidatul PSD la preşedinţie nu se va lua în cadrul acestei şedinţe informale. 

„Avem CExN şi Consiliul Naţional la sfârşitul lunii iulie şi acolo se iau deciziile oficiale“, a menţionat Ponta.

Vicepreşedintele PSD Dan Şova a subliniat, pe Facebook, că „PSD se pregăteşte pentru cele mai importante alegeri din ultimii 25 de ani“.

„Ţinta este ca un al doilea social-democrat, după Ion Iliescu, să ocupe prima funcţie în stat. (…) Într-un astfel de moment simbolic,Comitetul Executiv de la Orăştie trebuie să arate că fiecare lider al partidului este în prima linie a luptei, că îşi asumă responsabilitatea şi că interesul partidului de a câştiga este mai important decât orice“, a scris Şova.

“La Orăştie, pregătim ultimele detalii pentru a formaliza proiectul nostru prezidenţial şi arătăm un partid unit şi mobilizat care este pregătit să dea viitorul preşedinte al României”, a conchis el.

Miniştrii, invitaţi la şedinţă

La şedinţă sunt invitaţi şi miniştrii Guvernului Ponta, chiar dacă aceştia nu fac parte din Biroul Politic. Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat, duminică seară, că prezenţa miniştrilor era necesară, întrucât la reuniune se va discuta foarte serios despre calitatea guvernării. 

„Mâine (luni, n.r.) vom avea de asemenea o discuţie importantă, foarte deschisă, între miniştrii Cabinetului din partea PSD şi colegii din teritoriu. Se va discuta serios şi de calitatea actului de guvernare. Fiecare ministru va răspunde, dacă vor fi întrebări pe domeniul pe care îl coordonează din partea colegilor din teritoriu. Mâine se va discuta foarte serios şi foarte deschis. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care ne-am întâlnit aici şi pentru care am invitat şi miniştrii, chiar dacă nu sunt membri în BPN, pentru că o asemenea discuţie trebuia realizată“, a adăugat Dragnea.

Ce este Arsenal Park

Arsenal Park de la Orăştie este creaţia omului de afaceri Marius Cristescu, care şi-a construit o veritabilă unitate militară private dotată cu arsenal de luptă din colecţia proprie. Dacă toate piesele pe care le-a adunat milionarul ar fi funcţionale, ar putea pleca la război cu ele. În colecţia „grea“ a lui Cristescu se găsesc avioane, elicoptere, tancuri, maşini de luptă, transportoare, autocamioane militare, tractoare de armată, autotunuri, tunuri, mitraliere, piese de artilerie, lansatoare de rachete, vehicule pe şine şi multe arme. 

Marius Cristescu a cumpărat o fostă fabrică de armament şi bază secretă a Armatei Române, de la Orăştie, în judeţul Hunedoara.  

A investit până acum aproximativ 15 milioane de euro pentru a o transforma în „Arsenal Park“, singurul parc de distracţii cu specific militar din România.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, fabrica de la Orăştie a ajuns al doilea producător de muniţie din Europa. Se spunea în timpul comunismului că este cel mai bine păzit loc din România.

Cristescu a cumpărat multă tehnică militară de la Romtehnica, care a scos la licitaţie lucruri de care nu mai aveau nevoie. 

Recent, a luat şi un elicopter sovietic Kamov-24. Tot de dată recentă, sunt şi tancurile şi şenilatele din Olanda şi din Finlanda, toate funcţionale. (A contribuit Ştefan Both) 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite