Întrebări pentru Liviu Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea, artizanul noii regionalizări a României, cere pacienţă în abordările politice legate de anunţata reformă administrativă. Deocamdată se face un studiu cât mai ştiinţific, ne asigură vice-premierul Dragnea, urmând ca, după studierea concluziilor, să se ia deciziile pertinente.

El solicintă răbdare în special din partea partenerilor liberali pentru că, nu-i aşa, „cu aceste regiuni nu pleacă nimeni în mormânt”. Din păcate pentru Liviu Dragnea, ultima sa afirmaţie, că nimeni nu ia cu el regiunile în mormânt, nu poate fi luată de bună. Întreaga reformă administrativă poate fi uşor îngropată, dacă este făcută în stilul cu care administraţia românească ne-a obişnuit de-a lungul anilor: în forţă, bombastic şi pompieristic la început, în haos, degringoladă şi abandon la sfârşit.

În problema regionalizării, lumea se inflamează în două chestiuni, ambele la fel de neimportante. Prima, câte regiuni vor fi. A doua, unde vor fi centrele regionale. De aici, discuţii nesfârşite şi iritări politice.

Chstiunea esenţială pentru Liviu Dragnea este să-şi răspundă sieşi şi apoi populaţiei de ce este nevoie de regionalizare. Este cu adevărat un proces esenţial? Aduce beneficii şi care sunt ele?

La nivel european, nu există un model unic. Poţi să o faci într-un fel sau într-altul sau poţi să nu o faci deloc.

Care este cel mai important lucru în toată povestea? Câte regiuni sunt? Unde le este capitala? Nici pe de parte. Ceea ce contează este dacă o astfel de schimbare va face să meargă mai bine o administraţie locală care merge acum foarte prost.
La fel ca toţi românii, Liviu Dragnea ştie că administraţia locală merge prost. Dar, spre deosebire de alţi români, el este cel care ar trebui, prin fişa postului, să o facă să funcţioneze ceva mai bine.

Dublarea baronilor locali cu baroni regionali ar fi o catastrofă.


Dacă înfiinţezi nişte regiuni, va scăpa administraţia românească de tarele ei istorice? Sunt slabe şanse. Este mult mai probabil ca situaţia din primării şi din consiliile judeţene să se repete la nivelul  regiunilor. Experienţa dovedeşte cu vârf şi îndesat că orice structură birocratică, odată creată, va lucra cu toată energia ca să devină din ce în ce mai stufoasă, mai consumatoare de resurse şi mai inventivă în a-şi justifica existenţa.

Fără nicio îndoială, administraţiile regionale nu vor face excepţie.

Cum lucrează administraţia în acest moment? Greoi, incompetent, sufocată în hârtii. Şi mai ales este un sediu al corupţiei. Lucrează pentru cetăţean sau în interes propriu? Are personal calificat? Generează beneficii pentru comunitatea locală? Este aproape de cetăţeni? Este capabilă să folosească fondurile europene?

Dacă regionalizarea răspunde unor asemenea întrebări în mod pozitiv, atunci merită să fie făcută. Dar, simpla înfiinţare a unor structuri regionale nu va rezolva nimic, ba va strica şi mai mult lucrurile.

Va fi mai multă birocraţie, mai multă corupţie, mai mult dispreţ faţă de cetăţean.
Dacă vrea să facă ceva bun cu adevărat şi acest lucru să fie musai regionalizarea, Liviu Dragnea trebuie să fie atent în primul rând la sursa de putere a baronilor locali.

Iar, sursa puterii stă în pixul cu care baronii împart bugetele locale. Acolo e problema şi tot acolo este soluţia. Baronii stăpânesc judeţele pentru că dispun de banii de care se leagă supravieţuirea administraţiilor din judeţ şi viitorul politic al primarilor. Baronii nu au niciun interes să aibă pe moşiile lor administraţii prospere şi independente financiar. Cu câţi mai mulţi abonaţi la pixul lor, cu atât mai bine.

Dublarea baronilor judeţeni cu baroni regionali ar fi o catastrofă. Ca să o evite, Liviu Dragnea trebuie să nu dea niciun fel de putere regiunilor în a distribui fonduri către judeţe şi localităţi. Dacă nu vor simţi mirosul banilor, baronii locali se vor dezinteresa repede de regiuni şi în acest fel administraţia regională ar avea şansa să se ocupe de singurul lucru care i-ar da utilitate: accesarea fondurilor europene. Altfel, este praf în ochi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite