Încă o încercare de graţiere a corupţilor. „Dacă aveţi recomandări, puteţi să mi le trimiteţi pe mail“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Anghel le întinde o mână de ajutor puşcăriaşilor Foto: Adevarul
Cristina Anghel le întinde o mână de ajutor puşcăriaşilor Foto: Adevarul

Senatorul PC Cristiana Anghel, care a ajuns în Parlament după ce a făcut greva foamei, a propus o nouă lege a graţierii, care se pliază perfect pe deţinuţii condamnaţi pentru corupţie

Aleşii insistă să-i scape cu orice chip pe corupţi din puşcării. Pe lângă proiectul de lege privind graţierea şi amnistia, ce zace ameninţător în sertarele Parlamentului, săptămâna trecută a mai apărut o iniţiativă legislativă care, de această dată, prevede numai graţierea, nu şi amnistia.

Proiectul îi aprţine senatorului PC Cristiana Anghel, care a fost propulsată în Legislativ de Dan Voiculescu, după ce a făcut zile în şir greva foamei, nemulţumită de Guvernul Boc. Cristiana Anghel, de profesie învăţătoare, a elaborat, de una singură, un proiect de lege destul de complicat din punct de vedere juridic, care stipulează ca pedepsele de până la doi ani să fie graţiate. De asemenea, iniţiativa legislativă mai specifică faptul că se vor graţia cu o treime pedepsele cu închisoarea între 2 şi 5 ani, cu un sfert pedepsele cu închisoarea între 5şi 8 ani  şi cu jumătate pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor gravide, persoanelor cu copii în întreţinere, cu vârsta de până la 5 ani, şi persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

„Nu am făcut proiectul cu dedicaţie“
Cristiana Anghel a înşirat şi o serie de infracţiuni grele din Codul Penal pentru care, în mod firesc, viitoarea lege nu se va aplica. Printre acestea se numără infracţiunile de omor, proxenetism, viol, tâlhărie, tortură, incest şi altele. Însă, în mod surprinzător, din listă nu fac parte infracţiuni ce privesc corupţia: dare şi luare de mită, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite.  „Nu am făcut proiectul cu dedicaţie. Am specificat că legea nu va excepta de la pedeapsă faptele de corupţie şi de evaziune fiscală“, a spus Cristian Anghel pentru „Adevărul“. Declaraţia sa este numai pe jumătate adevărată. Pe lângă infracţiunile din Codul Penal,

Cristiana Anghel a mai enumerat încă o serie de infracţiuni prevăzute în legi speciale. Mai exact, 12 legi speciale, din care însă doar două au legătură cu faptele de corupţie, restul referindu-se la măsuri fiscale, evaziune sau trafic de persoane. Iar din aceste două legi, au fost exceptate de la graţiere câteva articole irelevante. De exemplu, din Legea 78/ 2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, a fost exceptat articolul 8, paragraful 2, care prevede următoarele: „promisiunea, oferirea sau darea, direct ori indirect, de bani sau alte foloase necuvenite unui funcţionar al unui stat străin ori al unei organizaţii publice internaţionale“.

Însă Cristiana Anghel nu a exceptat şi articolul 7, care sancţionează în totalitate darea sau luarea de mită, nu doar către funcţionarii unei instituţii internaţionale. Este puţin probabil ca în puşcăriile din România să zacă mulţi deţinuţi care au dat mită unor funcţionari străini. Dar ştim cu exactitate că penitenciarele sunt pline de oameni condamnaţi pentru corupţie în orice formă. Printre ei se numără chiar şi foşti parlamentari. Un caz concret este Gheorghe Coman, „deputatul auto“, fost coleg de partid cu Cristiana Anghel, condamnat la un an de închisoare pentru corupţie. Dacă această lege va trece, atunci Coman va fi liber. I-am semnalat toate aceste lucruri şi Cristianei Anghel. „Pot să fie şi scăpări. Multe lucruri mi le va sesiza Consiliul Legislativ. Nu ţin la forma iniţială. Vreau să fie o lege bună şi aplicabilă şi care într-adevăr să aibă efect. Dacă aveţi recomandări, puteţi să mi le trimiteţi pe mail“,  a răspuns senatoarea.

Prea mulţi deţinuţi
Astfel, Cristiana Anghel urmează linia celebrilor săi colegi, deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, care au încercat să-i scape pe corupţi prin proiectul de lege a amnistiei şi graţierii. Există o singură mare diferenţă între cele două proiecte: amnistia le lasă deţinuţilor şi cazierul curat. Însă ambele sunt portiţa prin care corupţii păşesc din închisoare în libertate.

De altfel, similitudinile dintre cele două proiecte continuă. În expunerea de motive, argumentul principal folosit de Cristiana Anghel este suprapopularea penitenciarelor. Acelaşi argument a fost folosit şi de cuplul Nicolae Păun - Mădălin Voicu, atunci când a propus legea aministiei, scoasă cu greu de la vot în marţea neagră.

„Sunt imaculată“
Cristiana Anghel se dezice total de proiectul amnistiei. „Proiectul meu şi cel din «marţea neagră» sunt complet diferite. Amnistia e un tărâm cu nisipuri mişcătoare şi nu m-aş fi aventurat niciodată în zona aceasta pentru că mai mult ca sigur că m-aş fi afundat“, a explicat pentru „Adevărul“ Cristiana Anghel.

Am mai întrebat-o pe senatoarea PC de ce este singurul iniţiator al unui astfel de proiect, fapt neobişnuit în Parlament. „Nu am vrut să mă aliez şi cu alţi colegi parlamentari într-un astfel de demers, deoarece nu ştiu dacă colegii mei au sau nu probleme juridice. Aşa am evitat să fiu arătată cu degetul că am făcut o lege ca să scap nu ştiu pe cine are probleme cu justiţia. Fiind imaculată, îmi permit să abordez şi probleme spinoase “, ne-a mărturisit senatoarea, care a vorbit succint şi despre relaţia cu Dan Voiculescu. „Anul trecut, presa mi-a creat probleme pentru că a spus că sunt omul lui Voiculescu. El mi-a făcut propunerea să candidez, dar dacă oamenii nu mă votau, nu  deveneam parlamentar“, ne-a mai precizat senatoarea PC.

Şeful închisorilor o contrazice pe Anghel
În expunerea de motive, Cristiana Anghel susţine că şi alte state europene cu pretenţii, ca Cehia, Slovacia, Belgia şi Italia au adoptat legi de graţiere. Însă Claudiu Bejan, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), este de altă părere. „E dovedit în alte state europene că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune. În Cehia sau Slovacia, după o graţiere colectivă a 6.000 de persoane, până la sfârşitul anului s-au cam întors înapoi destul de mulţi. Cred că ar trebui să punem mai mult accentul pe alternative la încarcerare şi nu neapărat pe amnistie şi graţiere colectivă“, a spus Bejan.

Citeşte şi:

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite