Împărţeala de toamnă în Parlament: orgolii mari pentru funcţii mărunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban şi Eugen Nicolaescu se luptă pentru funcţia de lider de grup al PNL la Camera Deputaţilor. Disputa este cu atât mai surprinzătoare cu cât cei doi au fost colegi în vechiul PNL. De partea cealaltă, la PSD lucrurile s-au aranjat astfel: a plecat Ilie Sârbu, a rămas Marian Neacşu.

Începutul sesiunii parlamentare găseşte partidele în competiţie internă pentru posturile de conducere din Parlament. Practic, partidele îşi aleg înainte de fiecare sesiune liderii şi viceliderii de grup parlamentar de la Senat şi de la Camera Deputaţilor. funcţii mai mult birocratice şi mai puţin importante politic. Primul lider de grup parlamentar care şi-a pierdut funcţia a fost chiar socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu, detronat de senatorul social-democrat Mihai Fifor. În schimb, Sârbu va fi trimis pe un post de vicepreşedinte la Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi. Potrivit declaraţiilor de avere publicate de actualii vicepreşedinţii ai Autorităţii de Audit, salariul depăşeşte 14.000 de lei şi este, aşadar, de trei ori mai mare decât indemnizaţia pe care Sârbu o primea la Senat. Pe de altă parte, la Camera Deputaţilor, actualul lider de grup, Marian Neacşu, şi-a păstrat funcţia. „Deşi e omul lui Ponta, ar fi fost prea mult să schimbăm ambii lideri“, au spus surse din PSD pentru „Adevărul“.

Bătaie între vechii liberali
O competiţie încinsă se va derula, însă, la PNL, unde actualul lider de grup din Camera Deputaţilor, prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban, se va lupta cu Eugen Nicolăescu. Disputa este cu atât mai surprinzătoare cu cât cei doi au fost colegi în vechiul PNL. Potrivit unor surse politice, Nicolăescu are prima şansă în faţa lui Orban, întrucât este susţinut de conducerea liberalilor. De partea cealaltă, Orban nu se dă dus cu una cu două. „Ludovic i-a sunat pe toţi deputaţii să se asigure că îl votează. El spune că va câştiga lejer, dar aşa a spus şi când a candidat la şefia partidului şi a ieşit Gorghiu“, au spus surse din partid. În acest moment, Orban este în conflict cu liderii PNL, pe motiv că nu este susţinut pentru candidatura la Primăria Capitalei. Dacă ar pierde şi funcţia de lider la Cameră, Orban ar rămâne şi mai puţin influent în PNL. La Senat, liberalii vor fi conduşi de Ion Popa, la fel ca în sesiunea trecută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite