VIDEO 100 de zile de mandat prezidenţial: Cum comentează specialiştii începutul lui Iohannis la Cotroceni
0
La împlinirea celor 100 de zile în fruntea statului român, Klaus Iohannis a trecut în revistă, într-un filmuleţ postat pe pagina de Facebook, toate acţiunile sale de la preluarea mandatului de preşedinte referitoare la apărarea naţională, securitatea ţării şi politica externă. Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ apreciază agenda externă bogată a lui Iohannis, dar remarcă neimplicarea sa în politica internă.
Bilanţul scelor 100 de zile de mandat prezidenţial, prezentat de Iohannis pe Facebook:
La învestire, mi-am asumat cele trei responsabilităţi constituţionale de preşedinte al României: apărare naţională, securitatea ţării şi politica externă.
Într-o perioadă de îngrijorare la graniţa de Est a UE şi NATO, semnarea acordului politic privind creşterea finanţării pentru apărare contribuie la securitatea ţării noastre. În faţa ameninţărilor din regiune, consolidăm Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniul politic, militar, de securitate, cât şi economic. Vizita mea la sediul NATO a confirmat angajamentul României faţă de partenerii nord-atlantici şi întărirea flancului estic.
Militarii pe care i-am vizitat la Cincu paricipă alături de aliaţi în misiuni dificile şi riscante în străinătate. Sunt cunoscuţi pentur curajul şi profesionalismul de care dau dovadă. Ziua Unirii Principatelor organizată la Iaşi ne-a reamintit că suntem un popor unit şi solidar. Tinerii sunt cea mai mare bogăţie a României. Viitorul se construieşte cu ei şi pentru ei.
La toate întâlnirile cu UE susţin intrarea României în spaţiul Schengen pentru că nu accept o Europă cu două viteze. Avem dreptul la prosperitate ca oricare alt stat al UE. Am cerut partidelro politice un calendar al sesiunii parlamentare în legătură cu trei priorităţi. Acestea sunt legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, legea votului prin corespondenţă şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii.
La bilanţul DNA, am atras atenţia că recuperarea banilor pierduţi de stat în urma actelor de corupţie este obligatorie, nu opţională. Cu aceşti bani se pot construi şcoli şi spitale. Numai o reformă profundă a clasei politice ne poate asigura că nu vom mai repeta niciodată trecutul aşa cum îl descriu dosarele fostei Securităţi.
100 de zile de mandat prezidenţial Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Preşedintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună. Posted by Klaus Iohannis on Monday, March 30, 2015
Despărţirea de trecut înseamnă o investiţie în viitor. În ţara noastră se construieşte cel mai puternic laser din Europa. Laserul de la Măgurele va contribui, printre altele, la tratarea unor boli irecuperabile şi la cercetări care pot salva vieţile multor oameni. Când i-am vizitat pe copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni, am înţeles ce înseamnă cu adevărat să nu te dai bătut în faţa suferinţei.
Politica externă se face pentru cetăţeni şi în interesul cetăţenilor. La Paris, i-am invitat pe investitorii francezi să vină în România cu încredere. În Germania, am spus că românii care muncesc acolo sunt o pierdere pentru România şi un câştig pentru Germania. Vom construi o Românie în care cei plecaţi se vor întoarce acasă. La Varşovia, am stabilit cu preşedintele Komorowski o relaţie nouă între admnistraţiille noastre şi o colaborare strânsă în domeniul securităţii regionale. La Kiev, l-am asigurat pe pre;edintele Ucrainei că România militează pentru o revolvare diplomatică a tensiunilor cu Rusia. România susţine parcursul european al Republicii Moldova şi efortuile de reformă de la Chişinău.
Patriotismul, spiritul civic, conştiinţa libertăţii şi a puterii de a decide prin vor mă leagă de toţi românii de acasă şi din străinătate. Suntem o naţiune puternică şi curajoasă, cu aspiraţii pe care am privilegiul să le reprezint şi datoria să le împlinesc.
Părerea specialiştilor:
„Primele 100 de zile ale mandatului noului preşedinte a arătat o schimbare clară de paradigmă comunicaţională. Iar trecerea de la omniprezentul Băsescu la tăcutul Iohannis pare a fi greu digerată, mai ales de jurnalişti. Populaţia pare, deocamdată, să nu fie deranjată de acest lucru dacă ţinem cont de cota imensă de încredere care nu se clinteşte de la nivelul celor 70%. Au fost câteva luni cu o agendă externă plină, dar cu puţine intervenţii în politica internă. De fiecare dată când preşedintele a intervenit în politica interna şi-a asumat rolul mediatorului, s-a legitimat prin votul recent dat şi a folosit consultările ca principală metodă de presiune asupra clasei politice“,
Adi Zăbava
specialist în comunicare politică
„Klaus Iohannis îşi face un bilanţ echilibrat, lipsit de spectaculozitate, cu accent pe politica externa astfel încât să nu i se poată reproşa lipsa din jocul politic intern. E drept că Preşedintele insistă pe zone care îi sunt specifice, dar o face totuşi fără a da detalii importante în ceea ce priveşte activitatea sa şi a echipei pe care o conduce. De altfel, modul în care a ales să îşi facă publică propria evaluare împiedică două lucruri esenţiale în ceea ce priveşte orice bilanţ: detalierea activităţilor şi posibilitatea unui dialog. Un film pe Facebook exclude din start acest lucruri. La capitolul lipsuri, aş remarca faptul că încă lipseşte o construcţie teoretică a principiilor ”politicii altfel” pe care a promis-o în alegeri. Încă nu ştim ce înţelege Preşedintele din politica altfel şi cum vrea să o facă prezentă, activă şi eficientă social, Klaus Iohannis beneficiază în continuare de un capital enorm de încredere şi e păcat că ezită să îl folosească, atât în beneficiul propriu, cât şi în beneficiul celor care l-au votat. Vom vedea la bilanţul primului semestru petrecut la Cotroceni ce va adăuga Preşedintele în lista sa de realizări“,
Dan Ionescu
consultat politic
„Preşedintele Klaus Iohannis pare satisfăcut de consistenţa primelor 100 de zile de mandat; ele au reprezentat, aşa cum ne aşteptam, o semnificativă schimbare de stil, dar în privinţa substanţei bilanţul nu este impresionant. În politica externă, cred că şeful statului a pornit bine, deşi eventualele beneficii pentru România vor apărea lent – dacă vor apărea! – şi vor putea fi revendicate şi de Guvern. Pe plan intern, numirea consilierului pe probleme de securitate naţională a creat probleme, iar lipsa unei numiri pentru SIE este greu explicabilă, mai ales că ar fi de aşteptat ca ea să vizeze un nume agreat de PSD. Altfel, Klaus Iohannis are nevoie de o coabitare liniştită pentru a-şi putea promova câteva iniţiative din campanie, iar publicul pare să dorească un astfel de armistiţiu. S-ar putea ca, în toamnă sau către sfârşitul anului, ostilităţile să fie reluate, iar tonul lui Klaus Iohannis să fie ceva mai combativ la împlinirea unui an de la preluarea funcţiei, în decembrie“,
Lucian Dîrdală
consultant politic
Cele 100 de zile de mandat prezidenţial ale lui Klaus Iohannis