LIVE VIDEO Sankt Petersburg Philarmonic Orchestra şi Elisabeth Leonskaja, în direct pe adevarul.ro de la ora 20.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, de la ora 20.00, la Sala Mare a Palatului vor urca pe scenă Sankt Petersburg Philarmonic Orchestra, condusă de Yuri Temirkanov, solistă Elisabeth Leonskaja, pian. Spectacolul va fi transmis în direct pe adevarul.ro.

De multe decenii, Elisabeth Leonskaja este printre cei mai admiraţi pianişti ai vremurilor noastre. Într-o lume dominată de media, Elisabeth Leonskaja a rămas devotată sieşi şi muzicii ei, şi prin aceasta a mers pe urmele marilor muzicieni din epoca sovietică, printre care se numără David Oistrah, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care nu şi-au mutat niciodată atenţia de la chintesenţa muzicii, în ciuda faptului că lucrau într-un mediu politic extrem de dificil.

Modestia ei aproape legendară o face să rămână şi acum oarecum timidă în faţa presei. Însă, de îndată ce iese pe scenă, publicul simte forţa care vine din faptul că muzica este şi a fost mereu munca ei de o viaţă. Născută la Tbilisi, în Georgia, dintr-o familie rusă, a fost considerată un copil minune şi a dat primele concerte la vârsta de 11 ani. Talentul ei excepţional a adus-o curând la studii la Conservatorul din Moscova. În timp ce era încă studentă acolo, a câştigat premii importante la competiţiile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Queen Elizabeth.

image

Începând cu 1988, Yuri Temirkanov (foto sus) a fost director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sankt Petersburg, cu care desfăşoară în mod regulat turnee şi înregistrări internaţionale majore.

Născut în oraşul caucazian Nal’chick, Yuri Temirkanov a început studiile muzicale la vârsta de nouă ani. Când a împlinit treisprezece ani, a urmat Leningrad School for Talented Children, unde a continuat studiile la vioară şi violă. După absolvire, a urmat Conservatorul din Leningrad, unde a terminat studiile la violă iar mai târziu s-a întors pentru a începe studiile de dirijat, absolvind în 1965. După ce a câştigat prestigiosul concurs All-Soviet National Conducting Competition în 1966, domnul Temirkanov a fost invitat de către Kirill Kondrashin să întreprindă împreună un turneu în Europa şi Statele Unite, cu violonistul legendar David Oistrakh şi Moscow Philharmonic Orchestra.

Yuri Temirkanov şi-a făcut debutul cu St Petersburg Philharmonic Orchestra (fosta Filarmonică din Leningrad), la începutul anului 1967 şi a fost apoi invitat să se alăture orchestrei ca dirijor asistent al lui Yevgeny Mravinsky. În 1968, el a fost numit dirijor principal la Leningrad Symphony Orchestra, unde a rămas până la numirea sa ca director muzical al Teatrului de operă şi balet „Kirov” (în prezent Teatrul Mariinsky) în 1976. A rămas în această poziţie până în anul 1988 iar producţiile sale de Evgheni Oneghin şi Dama de pică au devenit legendare în istoria teatrului.

SANKT PETERSBURG PHILHARMONIC ORCHESTRA

Mari orchestre ale lumii

Concert „In memoriam Gheorghe Halmos“

Dirijor: YURI TEMIRKANOV

Solistă: ELISABETH LEONSKAJA – pian

Program:

Enescu – Uvertura de concert „Pe teme în caracter popular românesc“ în La Major op. 32

Rachmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor op. 18

Rimsky – Korsakov– Suita simfonică op. 35 „Sheherazade“

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite