Ziua Internaţională a Astronomiei în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Internaţională a Astronomiei este o zi dedicată popularizării astronomiei, care a luat naştere în anul 1973 în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a arăta tuturor trecătorilor spectacolul cerului. Mişcarea a prins amploare şi a ajuns să fie o sărbătoare internaţională. Anul acesta, Ziua Internaţională a Astronomiei este sâmbătă, 20 aprilie.

Chiar dacă pe Adevărul mai există un articol despre unul din evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Astronomiei, atât în Bucureşti, cât şi în intreaga ţară mai sunt evenimente ce merită menţionate. Aşa că, în ordinea numerelor de pe tricou, să începem:

1. În Bucureşti sunt organizate, după cunoştinţa mea, două evenimente [update: 3 evenimente]:

a. Ştiinţă&Tehnică împreună cu Astroclubul Bucureşti, cu sprijinul 3M România, organizează în parcul Herestrău din Bucureşti, intrarea din Piaţa Charles de Gaulle, o sesiune de observaţii astronomice, de la ora 17.00, până la ora 22.00. Mai multe detalii găsiţi pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/559017094143716/

b. În parcul Cişmigiu (intrarea dinspre Primaria Generală), după ora 15.00 şi până la ora 23.00, vă puteţi uita prin telescoape şi discuta despre astronomie, la evenimentul organizat de Asociaţia Astronomică Urania.  Dacă aveţi aparat foto (recomandat DSLR) puteţi să îl aduceţi şi fotografia Luna sau Soare, adaptoarele necesare fiind puse la dispoziţie de către organizatori.

Dacă vor fi nori, evenimentul se amână pentru duminică, sau prima zi senină din weekendul următor (27-28 Aprilie 2013).

Pentru mai multe detalii, îl puteţi contacta pe Dragoş Braşov: https://www.facebook.com/urania.aa

c. În Băneasa Shopping City (esplanada intrării spre Food Court), între orele 18:00 – 22:00, veţi putea face observaţii astronomice împreună cu Asociaţia Secular-Umanistă din România şi Astroclubul Bucureşti. În cazul în care vremea nu va permite desfăşurarea acestei acţiuni (ploaie, cer înnorat), aceasta se va reprograma pentru sâmbătă, 27 aprilie 2013, în acelaşi interval orar.

2. În Galaţi, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, în timpul zilei, între orele 09.00 - 17.00, veţi putea observa Soarele, printr-un instrument unic în România - o lunetă Coronado Solarmax cu diametrul obiectivului de 60 mm - ce pune în evidenţă fenome solare incredibile, cum ar fi: erupţii solare, protuberanţe şi filamente solare.

Între orele 20.00 – 00.00, se vor desfăşura observaţii nocturne, folosind, printre altele, şi cel mai mare telescop dedicat publicului, din România, prin care veţi putea observa munţii şi craterele de pe Lună, planeta Jupiter cu sateliţii descoperiţi de Galileo Galilei, stele duble de diferite culori şi alte obiecte interesante ale cerului de primăvară.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina Observatorului Astronomic: https://www.facebook.com/observatorulastronomic

3. În Bârlad, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" va fi deschis pentru public între orele 21:00 – 23:00, pentru observaţii astronomice şi în acelaşi timp se pot urmări filme documentare de astronomie.  În timpul zilei, la ora 11:00 la Muzeul "Vasile Pârvan" (sediul central, str. "Vasile Pârvan" nr. 1), sunteţi invitaţi la conferinţa special dedicată "Zilei Internaţionale a Astronomiei", în care veţi afla mai multe informaţii despre utilitatea astronomiei în zilele noastre.

Mai multe detalii puteţi afla de pe pagina Observatorului Astronomic: https://www.facebook.com/astrobarlad

4. În Braşov, Astroclubul Braşov va organiza cu ocazia Zilei Astronomiei o seară de observaţii astronomice pentru public. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2013, în intervalul 20:30-22:00 pe Dealul Cetăţii, în bastionul sudic al Cetăţii.

Seara de observatii are loc doar dacă cerul este senin. În caz contrar evenimentul va avea loc în ziua urmatoare (duminică, 21 aprilie 2013).

Pentru mai multe detalii, îi puteţi contacta pe organizatori pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/114112492120915/

5. În Târgovişte, Societatea Astronomică Română de Meteori, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa continuă tradiţia celebrării astronomiei cu organizarea acestui eveniment de Astronomy Day. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2013, în Piaţa Tricolorului, pe platoul din faţa Prefecturii.

Întregul program este disponibil la următoarea adresă: https://www.facebook.com/events/518909731499605/

6. În Cluj, cu ocazia Zilei Internaţionale a Astronomiei ce se celebrează în data de 20 aprilie, pe platoul pietonal din Piaţa Unirii, în după masa şi seara zilei de 20 aprilie, între orele 15 şi 22, clujenii vor putea observa cerul prin telescoapele Societăţii Astronomice Andromeda şi STARMAX, dacă cerul este senin. Mai multe detalii: http://www.astrocluj.ro/Evenimente/expouniv2013.html

Dacă mai ştiţi şi alte evenimente organizate în alte oraşe ale ţării, aştept comentariile voastre pentru a updata textul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite