Violenţe la mitingul Diasporei: jandarmii s-au blindat legal sub fusta prefectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care a intervenit Jandarmeria la mitingul diasporei stârneşte în continuare controverse aprinse. Brutalitatea jandarmilor, deşi contravine flagrant regulilor prevăzute de Ghidul de intervenţie profesională, este totuşi acoperită de lege.  Mai mult, din cauza violenţelor înregistrate în Piaţa Victoriei, nu mai era necesar un ordin aprobat de prefect.

Astfel, Aricolul 19 din Legea 60/1991 prevede că „Aprobarea intervenţiei (de către prefect-nr) în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercită violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori a altor persoane sau când există indicii temeinice că participanţii pregătesc sau au comis o faptă ilegală“.

De altfel, la şedinţele care au avut loc înainte de protest pentru pregătirea misiunii, la care au participat, alături de jandarmi, reprezentanţi din toate structurile – Poliţie, SRI, Prefectură etc., s-a analizat situaţia din perspectiva producerii unor dezordini grave. Aşa se face că jandarmii din dispozitivul de intervenţie au venit înarmaţi cu arme de foc, aducând cu ei şi tunuri cu apă – dispozitive care nu au mai fost folosite până atunci împotriva manifestanţilor. 

Poliţă de asigurare suplimentară

Fostul director al SRI Costin Georgescu este de părere că, deşi, teoretic,  prin lege, erau acoperiţi să intervină pentru că în Piaţa Victoriei au avut loc violenţe, şefii din Jandarmerie au vrut o poliţă de asigurare suplimentară. 

Ştiau probabil care vor fi urmările intervenţiei, au vrut să aibă o acoperire legală suplimentară şi au cerut aprobarea prefectului.   Costin Georgescu, fost director SRI

„Probabil ştiau ce amploare va avea intervenţia şi au fost conştienţi de eventualele urmări imediate sau ulterioare. În primul rând, o intervenţie în forţă asupra unei adunări apreciabile de oameni se poate termina tragic. Apoi, respectivii resposabili din Jandarmerie şi-au dat seama că decizia de a intra în forţă în mulţime cu gaze şi tunuri de apă nu va rămâne neanchetată“, arată Costin Georgescu.

Fostul director al SRI spune că Jandarmeria era decisă să acţioneze în forţă, dovadă fiind unele dotari ale militarilor. „Când s-a mai văzut ca jandarmii să disperseze mulţimi dotaţi cu armele de foc individuale?“, s-a întrebat retoric expertul în securitate.

„Ştiau probabil care vor fi urmările intervenţiei, au vrut să aibă o acoperire legală suplimentară şi au cerut aprobarea prefectului“, a concluzionat Costin Georgescu.   

Lacunele legii

Specialiştii spun că legislaţia actuală este depăşită, răspunzând situaţiei din anii 90’. Or, de atunci au trecut aproape 30 de ani, timp în care protestele de stradă au căpătat noi forme.

„Evident, legea nu este pusă în concordanţă cu timpurile. Este veche de 28 de ani şi a răspuns necesităţilor de atunci. În acel moment nu existau galerii de fotbal, oamenii aveau un alt mod de a se manifesta la proteste, nu erau provocatori infiltraţi. Manifestanţii acţionau ca un corp unitar. De aceea, legea merge pe logica respectivă: cei care nu respectă ordinul de evacuare, din capul locului se situează în tabăra celor care vor să încalce legea“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu. 

În momentul de faţă, legea este depăşită şi nu mai oferă o soluţie corectă. Legea permite forţelor de ordine să folosească textul în favoarea lor.   Daniel Fenechiu, avocat

Potrivit acestuia, forţele de ordine au interpretat textul de lege într-un mod extrem de subiectiv, în favoarea lor. 

„Putem spune că legea, în momentul de faţă, fiind depăşită, nu mai oferă o soluţie corectă şi anumite interpretări le permit forţelor de ordine să folosească textul de lege în favoarea lor. Dar vorbim de interpretări extrem de subiective. Legea 60 trebuie completată cu Legea de organizare a Jandarmeriei, care prevede nişte proceduri ce trebuie respectate. Avem texte care interzic folosirea gazelor lacrimogene acolo unde sunt copii sau persoane în vârstă. E clar că legea trebuie adaptată. (...) La Senat, este proiectul de modificare a Legii Jandarmeriei. Ei vor competenţe de urmărire penală, dar în contextul actual este exclus“, a mai spus specialistul. 

Ce spune Legea Jandarmerie

La o simplă consultare a Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, se poate constata că acea acoperire legală a acţiunilor forţelor de ordine este una parţială. Asta pentru că, autorizată sau nu de prefectură, acţiunea poate fi plasată în afara cadrului legal, deoarece articolul 36 al legii stipulează clar că într-o astfel intervenţie în forţă „se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 (armamentul din dotare cu muniţia aferentă, veste antiglonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe...) împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite