VIDEO Migranţii iau cu asalt frontierele. Cum e întărit sistemul de supraveghere la graniţa cu Bulgaria şi Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră sunt în alertă maximă după ce, în ultimele zile, mai multe grupuri de migranţi, conduşi de călăuze, au forţat graniţele. Aşa că autorităţile au dispus întărirea dispozitivului de pază, în misiunile Poliţiei de Frontieră fiind angrenate şi forţe ale Jandarmeriei sau chiar Poliţiei.

Vizate de aceste măsuri sporite de securitate sunt zonele cu cel mai mare risc, situate la graniţa de sud şi sud-vest. Astfel, Poliţiei de Frontieră a ridicat la 2 gradul de alertă la frontiera cu Serbia şi Bulgaria, 1 fiind pragul maxim. Măsura vine îndupă ce, în ultimele zile, a început să crească afluxul de migranţi care ajung în România prin aceste zone.

Poliţiştii de frontieră vor scoate pe teren toate mijloacele de supraveghere de care dispun.

„În ceea ce priveşte situaţia migraţiei ilegale la graniţele ţării, Poliţia de Frontieră Română a dispus o serie măsuri pentru creşterea capacităţii operative în zona de competenţă: intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră; folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/noapte şi suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate şi supraveghere în vederea creşterii capacităţii operative la frontieră - echipamente mobile de supraveghere,echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră; suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acţioneze în mod progresiv în zona de frontieră“, arată Poliţia de Frontieră într-un document, remis „Adevărul“.

Totodată, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei, sunt desfăşurate acţiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviaţie), „în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului“.

Imagini ale Poliţiei de Frontieră de la acţiunile de capturare a migranţilor

Jandarmii, de pază la frontiere

Concret, efectivele Poliţiei de Fronteiră care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de frontieră sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din poliţişti de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale şi  jandarmi, care acţionează zilnic în misiuni de supraveghere a frontierei terestre la graniţa cu Serbia.

Acţiunile au ca scop asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a migraţiei ilegale, echipajele mixte fiind dotate cu echipamente şi autospeciale cu sistem de termoviziune.

De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care face misiuni de supraveghere aeriană în zonele pe unde migranţii sunt călăuziţi peste graniţă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Marea Neagră călcâiul lui Ahile

Măsuri similare de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse şi la Marea Neagră, acolo unde, în ultima vreme, grupuri importante de migranţi au fost interceptate.

Specialiştii spun că, deşi ruta Mării Negre este una grea şi periculoasă din cauza condiţiilor meteo des schimbătoare şi a apei foarte reci, dar şi a numeroaselor sisteme de monitorizare militare, mult îmbunătăţite în urca conflictului din Crimeea, nu este exclus ca imigranţii să încerce mai des să penetreze graniţele pe aici.

”Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările şi capacităţile navale necesare pentru a asigura atât patrularea şi intervenţia pe mare, cât şi pentru a acţiona eficient în cadrul acţiunilor S.A.R. (search and rescue) în cazul persoanelor aflate în pericol pe mare”, arată Poliţia de Frontieră.

În plus, pentru gestionarea fenomenului se colaborează şi cu autorităţile de frontieră din ţările vecine. Astfel, la frontiera cu Serbia, au început misiunile de patrulare în comun.
La frontiera cu Ungaria, cooperarea transfrontalieră cu autorităţile ungare este foarte eficientă, în acest sens fiind desfăşurate acţiuni comune pentru depistarea celor care încearcă să treacă ilegal frontiera.

De asemenea, la graniţa cu Bulgaria, controlul la frontiera dintre cele două ţări se realizează în comun, fapt pentru care migranţii depistaţi sunt  predaţi autorităţilor de frontieră bulgare, în baza documentelor bilaterale de colaborare, în vederea continuării cercetărilor.

Acordul de readmisie nu e mereu o soluţie

Deşi România are încheiate acorduri de readmisie cu toate statele vecine, nu întotdeauna poate întoarce migranţii în ţara din care au venit. Dacă refugiaţii solicită azil, autorităţile române sunt obligate de legislaţia internaţională să-i preia în custodie şi să le analizeze cererile.

„În cazurile persoanelor depistate în timp ce încearcă să intre ilegal în România, poliţiştii de frontieră demarează procedura de punere în aplicare a protocoalelor şi acordurilor de readmisie încheiate cu ţările vecine, dar numai în cazurile în care acestea nu solicită azil”, a explicat comisar-şef Fabian Bădilă.

Exodul refugiaţilor

O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că în prezent, România, comparativ cu frontierele altor state UE, nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia a fost şi este atent monitorizată, asigură Poliţia de Frontieră.

„Cu toate că în ultimul an s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegala a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migraţie ilegală la nivel naţional se înscriu pe aceeaşi dinamică şi sunt mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european“, arată Poliţia de Frontieră.

În primele 7 luni ale anului 2017, în urma misiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat la nivelul întregii ţări, poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 2.800 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.500 pe sensul de intrare şi1.300 la ieşirea din ţară. 
Totodată, vă informăm că în acest an, persoanele depistate de către poliţiştii de frontieră au fost organizate în 416 grupuri de migranţi, în care au fost identificaţi 170 de facilitatori.

Pescador cu aproape 90 de migranţi la bord, interceptat în Marea Negre

Un pescador pe care se aflau 87 de persoane, între care 23 de copii, a fost interceptat, pe 3 septembrie 2017, de poliţiştii de frontieră în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi efectuate verificările specifice şi s-a oprit în apropierea Portului Midia.
Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, duminică, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, în afara apelor teritoriale, navigând spre ţărmul României.
Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu două nave din cadrul Grupului de Nave Constanţa şi Mangalia pentru identificarea ambarcaţiunii, cu sprijinul a două nave aparţinând  ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare).

”Nava nu a răspuns avertismentelor Poliţiei de Frontieră şi nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificările specifice, continuându-si deplasarea spre ţărmul românesc. Fiind însoţită de navele Gărzii de Coastă, ambarcaţiunea s-a oprit pe malul mării, în apropierea portului Midia”, se arată în comunicat.

Cele 87 de persoane - 48 bărbaţi, 16 femei şi 23 de copii – vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră pentru cercetări.

Ancheta este derulată de Poliţia de Frontieră, alături de reprezentanţi ai I.J.J. Constanţa, I.P.J. Constanţa, I.S.U. Dobrogea şi Inspectoratul General pentru Imigrări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta.
 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite