VIDEO REPORTAJ Cum au reuşit reporterii „Adevărul“ să strecoare o armă în interiorul celui mai mare târg de armament şi securitate din România
0Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA) este cel mai mare târg de securitate şi armament din România, frecventat de diplomaţi şi militari deopotrivă. Reporterii „Adevărul" au reuşit să strecoare o armă în interiorul acestui eveniment, scoţând în evidenţă lipsa gravă a măsurilor de securitate.
E puţin trecut de ora opt dimineaţa şi haosul de la porţile Romaero Băneasa, locul unde se desfăşoară în aceste zile târgul de armament şi securitate Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA) 2016, e deja în plină desfăşurare. Portarii, asudaţi, panicaţi şi cu simţul unei responsabilităţi extraordinare, aleargă de colo-colo, încercând să le explice şoferilor sculaţi cu noaptea-n cap, majoritatea jurnalişti sau asistenţi personali ai directorilor firmelor de armament, că „acreditările de la eveniment nu sunt valabile şi pentru parcări".
Aşa că, în cel mai pur stil românesc, la un eveniment de tehnică şi precizie militară cu invitaţi de peste mări şi ţări, se parchează care pe unde apucă, oamenii înghesuindu-şi maşinile cât mai aproape de intrare, chiar dacă asta înseamnă că vor trebui să le urce de-a dreptul pe spaţiile verzi.
Spre ruşinea lor, într-un gest ce nu le stă absolut deloc în caracter, şi reporterii „Adevărul" au fost nevoiţi să-şi lase maşina de izbelişte, pe marginea unui drum lăturalnic, în speranţa că o vor recupera la întoarcere.
Singurii care n-au fost nevoiţi să aleagă între a-şi încălca principiile şi un sprint cu bagajele în spate au fost o serie întreagă de indivizi care şi-au fluturat legitimaţiile de serviciu prin faţa organizatorilor şi au parcat „la botul calului", în cazul acesta calul fiind un Hercules C-130 aparţinând Armatei Române, chiar la intrarea în hangarele expoziţiei.
Parcarea a fost „la liber" pentru unii dintre participanţii la BSDA 2016.
Astfel a debutat BSDA 2016, un eveniment anunţat cu surle şi trâmbiţe, la care şi-au anunţat prezenţa cei mai mari producători de armament din lume, militarii cei mai bine pregătiţi ai Armatei Române şi diplomaţi de vază acredidaţi în ţara noastră.
Cu arma-n geantă ca prin brânză
În timp ce ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, domnul Hans Klemm, ţinea un discurs despre securitatea şi cooperarea dintre SUA şi Europa, noi am decis să testăm vigilenţa firmei de securitate responsabilă cu paza şi protecţia evenimentului.
Observând că niciunul dintre bagajele cu care participanţii treceau prin filtrul de securitate improvizat ad-hoc nu era verificat, am ascuns, într-o geantă de mână, un revolver metalic, ca să vedem reacţia responsabililor cu paza şi securitatea evenimentului, în cazul acesta o firmă privată.
Ne-am apropiat de filtrul de control şi ne-am golit buzunarele. Geanta în care se afla arma am aşezat-o pe o masă, în apropierea detectorului de metale. Fără să manifeste un interes câtuşi de mic faţă conţinutul bagajului, angajata firmei de securitate ne face semn să trecem, deşi declanşasem alarma detectorului, iar în interiorul genţii se afla o armă şi multe alte obiecte de metal care, în mod normal, ar fi stârnit curiozitatea oricărei persoane din staff-ul de securitate al unui eveniment de aşa amploare. „Gata! Eşti în regulă. O zi bună", ne ureză agentul de securitate şi ni se face semn că putem să intrăm.
Spre surpinderea şi socul nostru, am reuşit să introducem un revolver la unul dintre cele mai mari evenimente de securitate şi tehnică militară din România. Ne plimbăm nestingheriţi printre ambasadori, demnitari de rang înalt, miltari şi civili, toţi asistând la demonstraţiile impresionante ale forţelor de securitate publice şi private, menite să îi asigure că „totul e sub control".
La eveniment au participat mai mulţi diplomaţi şi persoane publice. Foto: Dorin Constanda
În realitate, mai nimic nu pare să fie sub controlul oficialiilor BSDA, aşa că ne-am decis să căutăm o personă care ne-ar putea oferi nişte răspunsuri referitoare la lipsa crasă a măsurilor de securitate.
Printre standurile colorate, zărim şi unul al Serviciului Român de Informaţii, care par să fie singurii în măsură să ne explice gravitatea situaţiei. Spionii aflaţi la stand nu par să fie prea vorbăreţi, aşa că ne ghidează către purtătorul de cuvânt al instituţiei, domnul Ovidiu Marincea, nu înainte de a-l informa discret despre ce este vorba.
„Da, mi-au spus colegii", ne spune domnul Marincea. E de acord cu noi că un astfel de incident poate pune în pericol siguranţa demnitarilor prezenţi la eveniment, însă nu pare foarte îngrijorat de situaţia creată. Asta poate şi pentru cp SRI-ul nu se ocupă direct de siguranţa acestui târg, deci nu sunt direct vizaţi de cele petrecute. Însă, asta afectează imaginea publică a celor prezenţi, ne spune un consultant de securitate contactat de „Adevărul". „Genul acesta de incidente pun în încurcătură atât serviciile publice, cât şi cele private de securitate. Având în vedere contextul de securitate destul de sensibil din Europa, aceste «scăpări» ar trebui să-i pună pe gânduri”, a declarat reprezentantul unei importante firme de securitate, declinându-şi identitatea.
Revolverul metalic care ar fi trebuit să declanşeze alarma detectorului de la intrare şi să alerteze securitatea
Un pic sechestraţi
Uimiţi încă de aparenta relaxare cu care autorităţile şi organizatorii privesc un astfel de incident, ne decidem să plecăm spre redacţie, nu înainte însă de a da o tură pe la toate standurile BSDA-ului. În drum spre ieşire, suntem flancaţi de câţiva indivizi, care ne cer pe un ton ferm să le prezentăm conţinutul genţii.
Sunt reprezentanţii Bidepa, firma de securitate contractată pentru acest eveniment. Alertaţi de situaţia creată şi probabil conştienţi de implicaţiile gestului nostru menit să le testeze vigilenţa, indivizii par să fie convinşi că au toate drepturile să oprească şi să percheziţioneze orice personaă aflată în „casa lor” (metafora preferată a reprezentanţilor firmei pentru a explica logica din spatele „rugăminţii” de a ne percheziţiona). „Nu eşti pe drum public ca să chem poliţia. Aici te supui regulilor noastre”, ne spune unul dintre reprezentanţi, invocând reguli ştiute numai de el.
BDSA este cel mai mare târg militar şi de securitate din România. Foto: Dorin Constanda
Discuţia continuă preţ de câteva minute bune, timp în care par să-şi dea seama că ceea ce fac se încadrează la sechestrare de persoane şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani. Aşa că se decid să-i cheme „pe cei de la SPP”, care par să nu fie de găsit tocmai când ai mai mare nevoie de ei,
Fără a putea pleca, suntem nevoiţi să aşteptăm pe pista încinsă de la Romaero deznodământul situaţiei care, dacă n-ar implica acelaşi timp de incompetenţă, nepăsare şi abuz de autoritate ce caracterizează cele mai recente tragedii din ţara noastră, ar fi chiar hilar.
Dar nu e nimic de râs în tragic-comicul acestei situaţii create voit pentru a demonstra, încă odată, că e doar o chestiune de timp până ce un incident de acest gen se va întâmpla pe bune, la un eveniment public, frecventat depotrivă de demnitari şi oameni obişnuiţi, în care atitudinea relaxată şi amatorismul celor responsabili cu securitatea nu va mai fi decât subiect de reflexie pe marginea unei alte tragedii cauzate de aceleaşi metehne bine instituţionalizate in mintea celor care „veghează la liniştea şi siguranţa noastră" .
Contactaţi în cursul zilei de ieri, reprezentanţii firmei de securitate Bidepa au precizat următoarele: „Accesul la eveniment este cu circuit închis, pe baza de invitaţie şi toate măsurile s-au luat conform instrucţiunilor beneficiarului serviciilor, care ştie exact cine sunt persoanele care au acces. Beneficiarul serviciilor de securitate a instalat o poartă de detectat metale şi instructiunile beneficiarului erau clare: doar dacă sunt detectate metale la trecerea prin poarta se procedeaza la control amănunţit.” Organizatorii evenimentului nu au putut fi contactaţi pentru o poziţie oficială.