REPORTAJ Fraţii de peste Prut, primiţi cu pâine şi circ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de români şi tot atâţia moldoveni de dincolo de Prut s-au întâlnit ieri, în Piaţa Universităţii, din Bucureşti, pentru a-şi striga marea dorinţă: Unirea. A fost un moment în care patetismul moldovenesc s-a întâlnit cu pofta de gâlceavă a bucureştenilor.

1.000 de tineri din Republica Moldova au pornit, în urmă cu o săptămână, într-un marş care a legat Chişinăul de Bucureşti. Partea de drum dintre capitala Moldovei şi Iaşi a fost străbătută pe jos. De la Iaşi, tinerii au luat trenul către Bucureşti. Drumul lor a fost presărat cu momente de efuziune din partea românilor. În toate oraşele pe unde au poposit, moldovenii au cântat şi au dansat hora unirii alături de români.

Grupul de dincolo de Prut a fost aşteptat ieri, în jurul orei 14.00, de sute de bucureşteni. Aceştia s-au adunat în Piaţa Universităţii purtând steaguri tricolore şi mesaje pro-unire. Totuşi, aşteptarea a creat şi momente încordate. Chestiunea moscheii musulmane care ar urma să se construiască la Bucureşti a degenerat într-o dispută în care „băsiştii“ s-au luat la ceartă cu „pontiştii“. Cei mai în vârstă au găsit un alt motiv de dezbateri aprinse: „de ce a trădat Regele Mihai?“. Oamenii au discutat cu foc şi „unde-s banii pentru bustul Elisabetei Rizea, care trebuia pus în faţa Casei Scânteii“. Cel mai tensionat moment a fost apariţia în Piaţa Universităţii a unui grup de oameni purtând tricouri inscripţionate cu însemnele partidului Mişcarea Populară. Deşi erau conduşi de Eugen Tomac, politician român venit din Republica Moldova şi un aprig militant pentru unire, oamenii de la PMP au fost izgoniţi imediat de mulţimea nervoasă: „Noi am venit aici pentru unire, nu ca să vă faceţi voi campanie electorală. Aţi venit să ne spargeţi nouă chestiunea? Dacă nu plecaţi voi, plecăm noi!“, a strigat o doamnă foarte vehementă. S-a luat în calcul şi varianta ca cei de la PMP să-şi întoarcă tricourile pe dos, să nu se mai vadă. Până la urmă, cei de la Mişcarea Populară s-au retras într-un loc mai ferit, lângă hotelul Intercontinental.

Venirea basarabenilor i-a făcut pe români să uite de problemele lor. Toţi au fost cuprinşi de un fior mistic. „E un moment istoric, fraţilor!“ se striga din mulţime. Poliţia nu a făcut faţă, iar românii şi basarabenii s-au unit pe carosabil, în faţa Teatrului Naţional.  Gazdele au venit cu bucăţi de pâine turcească, pufoasă, pentru a-i întâmpina pe fraţii lor. O bătrână întreba care e basarabean pe-acolo, întrucât luase câţiva covrigi de la o simigerie şi voia să-i împartă, dar numai celor care făceau dovada, prin accent, că sunt basarabeni.

Apoi au cântat „De avem sau nu dreptate, Eminescu, Eminescu să ne judece!“. S-a dat mână cu mână şi s-a jucat o mare horă a unirii. Din Piaţa Universităţii au plecat cu toţii în marş către Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni. Au rămas pe la porţi pentru că parlamentarii sunt în vacanţă. Singurul reprezentant al Parlamentului care s-a alăturat grupului a fost independentul Remus Cernea. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de dimineaţă că nu se află în Bucureşti şi nu-i poate primi pe manifestanţi la Palatul Cotroceni, dar îi susţine din toată inima. Oamenii au fost primiţi, totuşi, în curtea Palatului Cotroceni şi au fost invitaţi să viziteze muzeul Cotroceni. Şi premierul Victor Ponta, înainte de a-şi anunţa pe Facebook demisia de la şefia PSD, şi-a arătat simpatia pentru tinerii care au iniţiat marşul.

Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere.   Klaus Iohannis, preşedintele României Consider că românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun (pe care doar nedreptatea istoriei l-a întrerupt de mai multe ori)! Un salut personal de admiraţie pentru aceşti tineri şi gestul lor de azi! Victor Ponta, premierul României

Chestiunea unionistă

În România, ideea unirii cu Republica Moldova are tot mai mulţi adepţi, în ciuda ezitărilor de care au dat dovadă guvernele de dincolo de Prut. Potrivit unui sondaj pe care Inscop Research l-a realizat pentru „Adevărul“, 62% din români sunt de acord cu unirea.

În Republica Moldova nu s-au realizat sondaje pertinente în această chestiune, însă cel mai bun barometru îl reprezintă alegerile parlamentare din Moldova, de la finalul anului trecut. Judecând după rezultatele modeste pe care le-au înregistrat partidele care spun răspicat că îşi doresc unirea cu România, e uşor de intuit că la un eventual referendum, varianta unirii cu România nu ar avea câştig de cauză.

Noi suntem cei care vor aduce unirea poporului român. Este cea mai mare realizare de care putem avea parte şi noi suntem cei care o vom face. Anatol Ursu, preşedintele mişcării civice „Tinerii Moldovei“

Un nou pod de flori

În preziua întâlnirii de la Bucureşti, mii de cetăţeni români de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat în localitatea ieşeană Ungheni, pentru a participa la un nou pod de flori. Evenimentul a presupus refacerea celebrului pod de flori între Republica Moldova şi România din 1990, acţiune prin care cele două ţări au fost reunite simbolic. Până la orele prânzului, manifestanţii s-au relaxat la un spectacol de muzică folclorică organizat în localitatea de frontieră. „Aceşti tineri poartă în suflete flacăra dorinţei de unire şi au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni! Veniţi, români, să vă întâmpinaţi fraţii de pe celălalt mal al Prutului! Acum, mai mult ca oricând, au nevoie de voi!“, a spus George Simion, preşedintele Acţiunii 2012 şi unul dintre iniţiatorii mişcării pro-unioniste

CITIŢI ŞI: În caniculă, pe jos spre Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite