VIDEO NASA nu a găsit apă pe Lună, dar misiunea nu a fost un eşec total

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO NASA nu a găsit apă pe Lună, dar misiunea nu a fost un eşec total
VIDEO NASA nu a găsit apă pe Lună, dar misiunea nu a fost un eşec total

Sute de oameni de şiinţă ai NASA s-au bucurat şi s-au îmbrăţişat de fericire, vineri, după ce două nave cosmice s-au prăbuşit controlat pe suprafaţa lunară în căutare de particule de apă, însă cei care se aşteptau ca experimentul să reuşească au avut parte de o dezamăgire.

NASA a efectuat o prăbuşire controlată pe suprafaţa Lunii vineri dimineaţa, folosind o sondă şi un satelit, acţiune ce face parte dintr-o misiune a căror costuri totale s-au ridicat la 79 de milioane de dolari, pentru a putea determina dacă într-adevăr există apă pe Lună.

Mai citiţi şi:


Sonda NASA LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) şi racheta Centaur, s-au prăbuşit controlat vineri pe suprafata Lunii. Oficiali ai NASA au declarat că impactul a fost reuşit, iar proiectilul trimis de NASA s-a prăbuşit cu succes pe solul selenar, într-un crater din zona polului sud al Lunii.

Experimentul avea să analizeze praful provocat de impactul dintre suprafaţa selenară şi cele două proiectile, avea să servească drept dovadă a particulelor de gheaţă prezente pe suprafaţa Lunii, iar rezultatul urma să fie transmis către Pământ.



Satelitul LCROSS a călătorit peste 9.000.000 km în timpul unei misiuni istorice de 113 zile care a luat sfârşit în craterul lunar Cabeus, o regiune permanentă în umbra Lunii din apropierea polului sud.

Deşi rachetele au nimerit ţinta, exploziile nu au creat decât un nor de fum. De fapt, evenimentul ar fi trecut poate neobservat dacă NASA nu ar fi anunţat evenimentul în mod public, scrie IBTimes.

Cu toate acestea, NASA pretinde că deşi experimentul nu a reuşit să detecteze apă, misiunea nu a fost complet eşuată.

Aceasta este o zi importantă pentru ştiinţă şi explorare, a declarat Doug Cooke, administrator asociat al  Directoratului Misiunii Sistemului de Explorare NASA, cu sediul la Washington.

Datele transmise de satelitul LCROSS sunt un impresionant plus de cunoştinţe la baza de informaţii despre Lună, care s-a acumulat în ultimele săptămâni.

Avem imagini foto şi video, avem şi grafice. Avem câte ceva pentru fiecare, a declarat Jennifer Heldmann, coordonator al campaniei de orbservare NASA.

Potrivit unui fost administrator NASA, Alan Stern, misiunea a fost efectuată în scop  pur ştiinţific.

Embedded video from CNN Video
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite