VIDEO Începe bătălia pentru elicopterele Internelor. Care ar putea fi ofertele pentru 22 de aparate moderne pentru SMURD şi căutare-salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flota Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care are în compunere elicoptere a căror vechime se încadrează între câţiva ani şi 45 de ani, se revitalizează cu 22 de elicoptere noi şi cu cel puţin un simulator de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern. Executivul adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care Ministerul Afacerilor Interne va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviaţie. 

În legătură cu această achiziţie, MAI a postat cu ceva timp în urmă  un proiect de OUG şi motivarea acestuia. 

Din aceste documente  reise în primul rând vechimea apreciabilă a flotei MAI. “Vechimea acestora (a elicopterelor deja existente) se încadrează între 1 şi 45 de ani (începând cu anul 1973 – ultima achiziţie cu anul de fabricaţie în 2017, 6 sunt de tip Mi8/Mi-17 (vechime între 25 şi 45 de ani), 2 sunt de tip IAR-316B (vechime între 34 şi 40 de ani), 12 sunt de tip EC-135/H-135 (vechime între 1 an şi 15 ani)”, se arată în expunerea de motive.

Incapabili de misiuni de căutare-salvare

Ministeruşl Afacerilor Interne mai arată în documente că, practic, nu are elicoptere pentru misiuni de căutare-salvare. “În prezent, din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Spre exemplu, niciun elicopter nu este dotat cu echipamente de goniometrare pentru recepţia semnalelor emise pe frecvenţele de urgenţă şi nu dispun de echipare navalizată care să permită comunicaţia cu navele maritime implicate în acţiuni de căutare-salvare în mediu maritim. În aceste condiţii, dotarea actuală a IGAv nu permite acoperirea din punct de vedere al dotării tehnice a aparatelor de zbor a tuturor misiunilor specifice gestionări situaţiilor de urgenţă”, arată MAI

Care sunt pretendenţii

Imagine indisponibilă

La licitaţia MAI vor participa în mod sigur cei de la Airbus cu un model aflat deja în dotarea MAI. Este vorba de elicopterele SMURD. EC-135/H. 

Imagine indisponibilă

Apoi licitaţia ar putea fi accesată şi de americanii de la Lockheed Martin cu modelul Sikorsky S-76, un elicopter cu performanţe asemănătoare cu cele  ale modelului Airbus.  Conform producătorului american Sikorsky S-76 a fost conceput pentru misiuni medicale şi căutare- salvare. 

Imagine indisponibilă

     

În fine, ar mai fi AgustaWestland AW109 produs de italieni şi care se află în dotarea agenţiilor guvernamentale din mai multe ţări europene. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite