Victor Ponta, după audierea ca martor la DNA: „Am spus normal adevărul despre lucruri la care am participat din funcţia de prim-ministru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Inquam/ Liviu Florin Albei
Victor Ponta FOTO Inquam/ Liviu Florin Albei

Fostul premier al României, deputatul Victor Ponta, a fost audiat la DNA. El a declarat că a fost citat ca martor. Audierea are loc în dosarul în care săptămâna trecută a mai fost audiat fostul premier al României, Sorin Grindeanu, potrivit unor surse judiciare. Politicianul a trebuit să aştepte, pe scări, întrucât erau mai multe persoane în faţa sa.

UPDATE 17.00 „Am fost invitat ca martor si am spus normal adevărul despre lucruri la care am participat din functia de Prim Ministru - restul e cancan sau dezinformare”,a comentat pe facebook Victor Ponta.

UPDATE 14.00 Fostul premier Victor Ponta a ieşit de la DNA, după aproape 4 ore de audieri, însă a precizat că nu are voie să spună ce a discutat cu procurorii. Ponta a ţinut să precizeze că el nu confundă bătălia politică cu bătălia din justiţie, lăsând să se înţeleagă că nu a vorbit despre Liviu Dragnea.

„N-am voie să vă spun despre ce e vorba. Eu ştiu cel mai bine diferenţa între politică şi justiţie. Am fost chemat, am spus ceea ce ştiu, dar eu nu confund bătălia politică cu ani de închisoare, că s-a dus contra mea o astfel de bătălie şi ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”, a spus Victor Ponta.

Ce a declarat la intrare

"Am fost citat ca martor într-un dosar din 2014. Mai multe nu pot să vă spun", a declarat fostul premier la intrarea în sediul DNA. Întrebat dacă este vorba despre acelaşi dosar în care a fost audiat, săptămâna trecută, şi fostul premier Sorin Grindeanu, Ponta le-a replicat jurnaliştilor: "Văd că voi ştiţi mai bine ca mine".

Fostul premier Sorin Grindeanu a precizat săptămâna trecută că a fost audiat ca martor.„Aşa cum v-am spus, sunt lucruri pe care pot să le declar şi altele pe care nu pot să le declar. Nu vreau şi nu pot să dau amănunte din acest dosar. (...) Eu cred că am fost clar - calitatea mea este cea de martor, amănunte din dosar nu pot să comunic (...) Am spus adevărul şi ceea ce ştiam eu", a răspuns fostul prim-ministru la întrebările insistente ale jurnaliştilor despre obiectul dosarului în care a fost audiat.

El a lăsat să se înţeleagă că audierea sa nu are legătură cu perioada în care era viceprimar şi cu dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, în care sunt acuzaţi primarul Nicolae Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, afirmând din nou că el nu are nicio implicare în acest caz pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului. Sorin Grindeanu le-a vorbit însă jurnaliştilor despre dorinţa sa de a fi reprimit în PSD, partid din care a făcut parte încă din 1996 şi a spus că aşteaptă să fie judecată contestaţia sa faţă de excluderea din PSD.

Dosarul Tel Drum

Societatea Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al acesteia, şi Mircea Vişan, director în cadrul aceleiaşi firme, au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA în dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare. Tel Drum ar fi obţinut ilegal peste patru milioane de lei din fonduri europene.

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

DNA a anunţat că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află "în spatele" ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale.Liviu Dragnea a contestat şi informaţiile privind afacerile sale în Brazilia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite