Vânzătorul de sentinţe vrea o pensie nesimţită. Judecătorul Stan Mustaţă cere din arestul Poliţiei să iasă la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti FOTO Mediafax
Judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti FOTO Mediafax

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a cerut din arest să iasă la pensie, urmând să primească o pensie de aproape 2.800 de euro. Proiectul prin care magistraţilor corupţi li s-ar tăia pensiile speciale este blocat de anul trecut la Comisia Juridică a Senatului

Judecătorul Stan Mustaţă (foto), arestat şi judecat după ce a vândut ca la piaţă sentinţe penale, a cerut pensionarea printr-o adresă trimisă Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă cererea magistratului va fi aprobată şi semnată de preşedintele României, Traian Băsescu, magistratul ar putea avea o pensie incredibilă.

Conform ultimei declaraţii de avere depusă de Stan Mustaţă, acesta a avut în 2012 un salariu lunar de aproape 10.000 de lei net. Conform Legii privind statutul magistraţilor, un magistrat primeşte o pensie egală cu 80 la sută din media salariilor brute pe ultimele 12 luni. Presupunând că media salariului brut al judecătorului Stan Mustaţă a fost de aproximativ 1.600 de lei, rezultă că pensia sa va fi de peste 12.500 de lei lunar, adică aproape 2.800 de euro.

Proiect pentru tăierea pensiilor nesimţite

Astfel, se ajunge la anomalia ca un judecător corupt să beneficieze de o pensie uriaşă, la fel ca alţi magistraţi corecţi, care au ieşit din sistem nepătaţi.

Pentru a îndrepta această anomalie, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut demersuri în ultimii trei ani pentru a tăia din aceste venituri celor care au comis fapte de corupţie. Vestea bună a venit de la Guvern în cursul anului trecut, atunci când s-a iniţiat un proiect de completare a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor. Concret, modificările propuse prevăd că „nu beneficiază de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, asimilată infracţiunilor de corupţie sau pentru o infracţiune de serviciu, comise cu intenţie“.

Blocaj la Comisia Juridică a Senatului

Proiectul a trecut repede prin comisiile Camerei Deputaţilor, iar deputaţii au adoptat modificările în forma propusă de Guvern. Pe 22 octombrie 2013, Camera Deputaţilor a trimis proiectul mai departe către Senat, această cameră fiind decizională. Şi aici părea că lucrurile merg repede, după ce au fost obţinute mai multe avize de la comisii. Totuşi, proiectul nu a ajuns să fie votat de senatori, ci a rămas blocat la Comisia Juridică a Senatului.

„Chiar săptămâna viitoare cred că va fi pe ordinea de zi şi va fi supus votului. Ca o părere personală, voi propune avizarea pozitivă a acestor modificări“, a declarat senatorul PNL Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului. Întrebat de ce proiectul nu a fost avizat până acum, senatorul a găsit o explicaţie. „Proiectul a mai fost pe ordinea de zi a Comisiei. Din discuţiile cu colegii, am decis să cerem puncte de vedere şi de la cei implicaţi, adică Asociaţia Magistraţilor din România şi altele. Au trimis puncte de vedere scrise, nu îmi amintesc ce au scris în ele. Dar ştiu că au cerut să fie şi ei prezenţi la dezbateri când va fi pe ordinea de zi pentru a-şi susţine punctul de vedere“, a explicat Boboc.

Magistraţi care au profitat de pensie

În ultimii ani, au existat mai mulţi magistraţi care, fiind cercetaţi sau judecaţi penal pentru fapte de corupţie, au cerut, brusc, pensionarea. Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, condamnată la doi ani de închisoare cu executare în dosarul procurorului Sterian Guli, a cerut în momentul în care se afla sub acuzare o pensie de 6.604 lei. Ea a fost condamnată în dosarul privind examenele trucate pentru funcţiile de procuror-şef. Aceasta a fost acuzată că a pus la dispoziţia unui coleg informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze altui procuror.

Tot în acest dosar, procurorul Sterian Guli a fost condamnat la doi ani de închisoare şi, dacă i s-ar fi aprobat cererea de pensionare, ar fi beneficiat de o pensie de  9.271 de lei. Consiliul Superior al Magistraturii a amânat decizia până la condamnarea definitivă, iar între timp preşedintele României a semnat decretul de eliberare din magistratură ca urmare a hotărârii instanţei. Astfel, fostul procuror a rămas fără pensia specială.

Din arestul Poliţiei, judecătoarea Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iaşi a cerut pensionarea după ce a fost arestată preventiv pentru luare de mită, cererea fiindu-i aprobată. Ea a fost condamnată definitiv, iar pensia specială i-a fost anulată după ce Plenul CSM a revocat prima decizie de pensionare. ;

Cum vindea Mustaţă sentinţe ca la piaţă

Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustaţă spunea că îi este „prieten vechi", Florian Alexandru, un apropiat al clanului „Cămătarii", şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă. Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, au mai arătat procurorii DNA.

Oferta pentru sentinţe era făcută de judecător în apartamentul unuia dintre complici, iar pentru siguranţă discutau de multe ori în toaleta imobilului. Printre dosarele în care a cerut bani de la cei pe care îi judeca se afla şi cel al lui Mihai Stoica, fostul manager al clubului de fotbal Steaua.

Stan Mustaţă era şi preşedintele completului care îl judeca pe Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, care controlează postul de televiziune Antena 3, acuzat în dosarul Institutului pentru Cercetări Alimentare. În discuţiile cu cei doi complici, Dan Mustaţă a confirmat disponibilitatea de a vinde o sentinţă favorabilă în acest dosar, dar ulterior s-a gândit să scape de caz pentru a nu intra în atenţia opiniei publice.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite