Urşii pun zilnic vieţi omeneşti în pericol. Ministrul responsabil se plânge că UE nu vrea să ne scape de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacurile urşilor sunt tot mai dese
Atacurile urşilor sunt tot mai dese

Noi atacuri ale urşilor înfometaţi aduc în discuţie riscul la care sunt expuşi oamenii, dar şi nepăsarea autorităţilor. Jandarmii, care sunt chemaţi să intervină atunci când urşii atacă, îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte precauţi.

Zilnic, jandarmii sunt solicitaţi să salveze turiştii din ghearele urşilor. Iar o dată la câteva zile un om este internat după ce este atacat de aceste animale. Cu toate acestea, autorităţile nu au soluţii ca să rezolve problema. Planul de măsuri privind conservarea speciei aşteaptă undă verde de la Ministerul Mediului. Iar vânătoarea este una dintre soluţiile propuse pentru reducerea pagubelor făcute de sălbăticiunile care coboară în gospodării. În replică, ONG-urile atacă vehement măsurile şi susţin că nu se doreşte conservarea speciei, ci doar vânarea masivă a animalelor. 

Conform statisticilor fondurilor cinegetice, România are o populaţie de urşi estimată la aproximativ 7.000 de exemplare, dar se presupune că numărul este mult mai mare.

Nu mai departe de marţi seara, un grup de cinci tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani au tras spaima vieţii lor când în faţă le-a apărut o ursoaică urmată de puii ei. Incidentul a avut loc pe traseul dintre Vârful Omu şi Gura Diham, din masivul Bucegi. Când s-au trezit faţă în faţă cu animalele, tinerii şi-au abandonat bagajele, şi au rupt-o la fugă. Au scăpat nevătămaţi doar pentru că urşii au fost atraşi de mâncarea pe care au gasit-o în rucsacii lor. Odată puşi la adăpost turiştii au apelat la ajutorul jandarmilor pentru a-şi recupera bagajele de pe traseu. A fost a doua intervenţie a jandarmilor prahoveni, în doar câteva ore, asta după ce un alt bărbat, care şi-a amplasat cortul la marginea pădurii, pe Valea Cerbului, a fost atacat de un urs. Bărbatul a fost rănit la una dintre mâini.

Cum să ne ferim de urşi

Până când autorităţile vor decide ce e de făcut, oamenii care trăiesc în zonele populate de urşi trebuie să-şi poarte singuri de grijă.

Jandarmii îi sfătuiesc pe aceştia, dar şi pe turişti să evite, cel puţin seara, zonele de la periferia localităţilor, unde riscul este mai mare să dai nas în nas cu urşii flămânzi, aflaţi în căutare de hrană. „Oamenii trebuie să evite să hrănească animalele sălbatice în general, nu numai urşii. E bine, de asemenea, să evite să se deplaseze pe timpul serii în zonele slab luminate. Urşii ajung îndeosebi la periferia localităţilor în căutare de hrană, unde găsesc tomberoane de gunoi. Dacă totuşi te întâlneşti cu ursul, trebuie să fii calm şi să nu încerci să fugi, ci să te îndepărtezi uşor. Pentru cei care merg pe traseele montane, e recomandat să nu plece niciodată singuri, ci în grupuri mai mari. Cine vede un urs, trebuie să sune imendiat la 112, pentru ca jandarmii să poată interveni“, a explicat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu.

Soluţia relocării urşilor în alte state europene, inclusiv în cele în care această specie a dispărut demult, nu este luată în calcul de autorităţi. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spune că niciun stat din Uniunea Europeană nu s-a arătat interesat să ia astfel de animale din România.

„Am trimis la toţi miniştrii din toată Uniunea Europeană, şi nu numai. Răspunsurile au fost negative, chiar şi distractive. Nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice. Omologii din Finlanda, Croaţia, care aproape că nu au (urşi – n.r.), mi-au şi spus, aşa, cum de altfel, mi-au spus şi cei de la Comisia Europeană, că este problema noastră de gestionare, a României“, a spus Graţiela Gavrilescu.

Atacurile urşilor în 2018

6 august - Un turist în vârstă de 39 de ani a fost atacat de un urs în cort, lângă pădure, pe Valea Cerbului din Buşteni. Bărbatul a suferit răni la braţe.

5 august - doi tineri au fost răniţi de un urs, în centrul oraşului Băile Tuşnad, fiind transportaţi cu ambulanţe la spital.

2 august - Un urs flămând a intrat în Centrul de protecţie a copilului „Sfântul Ladislau“ din Băile Tuşnad, care adăposteşte 50 de copii, unde a distrus frigiderul. Din fericire, niciun copil nu a avut de suferit. 

25 iulie – Un participant la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, de 27 de ani, a fost internat în spital după ce a fost muşcat de o ursoaică pe stradă. Bărbatul se afla într-un grup de tineri când a fost atacat, fiind rănit la braţ şi picior.

12 iunie - Un cioban care păştea oile, pe un câmp din apropierea satului Şoimuşu Mic (Harghita), a ajuns a spital, după ce a fost atacat de un urs.

18 mai - O turistă din Ungaria, venită în Harghita pentru pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, a ajuns la spital după ce a fost muşcată de un urs, la lacul Sf. Ana.

6 mai - Un copil de 9 ani din satul Călugăreni (Harghita) a ajuns la spital după ce a fost atacat de un urs în timp ce se afla cu vacile la păscut şi era însoţit de tatăl său. Acesta a scăpat datorită intervenţiei câinilor şi a tatălui său, care au alungat animalul. 

6 februarie - Un tânăr a ajuns la spitalul din Odorheiu Secuiesc, după ce a fost atacat de un urs. Tânărul, din localitatea Eliseni, se afla la 300 de metri de sat, la liziera pădurii, când a fost atacat de un urs. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite