VIDEO Lia Olguţa Vasilescu, după ce Universitatea Bucureşti o suspectează că a plagiat doctoratul. „Am lucrat patru ani la teză. Au făcut o gafă de gâgă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu este suspectată că şi-a plagiat teza de doctorat
Lia Olguţa Vasilescu este suspectată că şi-a plagiat teza de doctorat

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în legătura cu teza de doctorat a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, existând suspiciuni de plagiat. Edilul este suspectat că ar fi copiat un capitol întreg de pe internet. Ministrul Educaţiei: Sesizarea urmează să fie analizată de Consiliul Naţional de Etică.

UPDATE: Universitatea din Bucureşti a venit cu o precizare referitoare la raportul de expertiză în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu. "Raportul realizat de către doamna profesor Cosima Rughiniş, specialist reputat în sociologie, atât în ţară, cât şi în străinătate, prezintă o analiză a tezei de doctorat Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne elaborată de Lia Olguţa Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, în ceea ce priveşte normele de bună practică de autorat ştiinţific în lucrările academice. Raportul a fost solicitat de Şcoala doctorală a Facultăţii de Sociologie şi înaintat, la cerere, Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti", se arată în precizare.

UPDATE Într - o conferinţă de presă susţinută astăzi de primarul PSD al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a comentat decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti de a se autosesiza în legătura cu teza ei de doctorat. Reamintim că, în acest caz, exista suspiciuni de plagiat. 

„Am aflat din presă că sunt acuzată de plagiat. Această doamnă de care nu am auzit spune că am plagiat. În raportul de originalitate doar 7% este plagiat şi este vorba despre un rezumat. Această doamnă a făcut o gafă de gâgă şi o s-o dau în judecată pentru calomnie. Merg cu fruntea sus pentru această teză de doctorat. Nu am avut sursă de inspiraţie. Este făcută mai mult pentru studenţi. La teza de doctorat am lucrat patru ani“.

De asemenea, Olguţa Vasilescu a declarat că tatăl său a suferit foarte mult în momentul în care a auzit că planează suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a fiicei sale. „O să merg până în pânzele albe. Tata este profesor de filosofie şi a suferit foarte mult când a auzit asta. Este vorba despre o acţiune politică. Am băgat-o în seamă prea mult pe doamna aceasta“, a mai precizat Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, despre suspiciunile Universităţii Bucureşti, că ar fi plagiat teza de doctorat

„Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat <<Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne>> susţinută de doamna Olguţa Vasilescu, în 2007, în cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti”, arată Universitatea Bucureşti într-o solicitare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice.

Mai mult, sursa citată precizează că, în anul 2013, „Comisia a luat în discuţie acest caz, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe.

Suspectată că ar fi copiat un capitol de pe internet

În acest sens, Comisia a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat. 

„Referatul a fost realizat de către doamna conferenţiar doctor Cosima Rughiniş de la Facultate de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor”, mai arată Comisia de Etică.

Întrebat de jurnalişti care este procedura în acest caz, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu a spus că sesizarea Universităţii din Bucureşti trebuie să ajungă la Consiliul Naţional de Etică. "În momentul în care sesizarea este înregistrată la secretariat, ea intră pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Naţional de Etică. Şedinţele sunt lunare, nu pot să vă spun dacă va intra luna aceasta sau peste două luni, dar, în general, în mai mult de două luni nu au atâtea sesizări încât să nu poată face faţă la mai multe lucruri", a spus ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Universitatea din Bucureşti sesizare Olguţa Vasilescu plagiat

Citiţi şi:

Universitatea din Bucureşti a solicitat Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Solicitarea Universităţii din Bucureşti de a i se retrage titlul de doctor lui Victor Ponta a ajuns la Ministerul Educaţiei joi dimineaţă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că scrisoarea a ajuns la minister şi că retragerea titlului se poate face numai prin ordin de ministru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite