Un secretar de stat de la Finanţe şi vicepreşedintele ANAF şi-au dat demisia după ce au fost puşi sub acuzare în dosarul „Murfatlar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Vizoli FOTO Ministerul Finanţelor
Mariana Vizoli FOTO Ministerul Finanţelor

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Mariana Vizoli şi şeful Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Daniel Diaconescu- vicepreşedinte al Fiscului, şi-au dat demisia astăzi din funcţie, după ce au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA, pentru acuzaţia de abuz în serviciu. Vizoli a fost numită în luna septembrie 2016 în funcţia de secretar de stat pe probleme de fiscalitate, pe locul lasat vacant prin demisia lui Gabriel Biris.

Update Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, ministrul Anca Dragu a acceptat astăzi demisiile secretarului de stat Mariana Vizoli şi a şefului Antifraudă, Daniel Diaconescu. „Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile celor doi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, faţă de aceştia”se arată în comunicat.

„Am spus-o încă de la începutul mandatului meu, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF sunt printre cele mai importante instituţii din România, iar reprezentanţii lor trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. Asupra integrităţii membrilor din conducerea Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF nu trebuie să existe nicio urmă de îndoială”, a spus ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Ministerul Finanţelor precizează că ANAF a pus la dispoziţia DNA toate documentele solicitate şi va continua să ofere toate informaţiile necesare pentru finalizarea anchetei.

Mariana Vizoli, un funcţionar cu experienţă de 18 ani în Ministerul Finanţelor, a fost numită pe 19 septembrie de către premier în funcţia de secretar de stat pentru fiscalitate în locul lui Gabriel Biriş, la propunerea ministrului Anca Dragu, numirea fiind publicată, luni, în Monitorul Oficial. Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor în 8 septembrie,  după ce Profit.ro a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care s-ar fi modificat substanţial Codul Fiscal actual, în vigoare de la 1 ianuarie 2016. 

Experienţă de 18 ani în Finanţe

Vizoli are o experienţă de 18 ani în Ministerul Finanţelor, în mare parte în domeniul taxei pe valoare adăugată (TVA). Vizoli a coordonat procesul de elaborare a documentului privind impozitarea în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum şi elaborarea poziţiei României pentru proiectele de modificare a directivelor europene în domeniul TVA.

Mariana Vizoli este acuzată de fapte care ar fi fost făcute în calitate deşef al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Acuzaţia oficială: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cazul vicepreşedintelui ANAF

Vicepreledintele ANAF, şeful Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, Daniel Diaconescu este acuzat de fapte care ar fi fost făcute în calitate de director general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelo. Acuzaţia oficială: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cine sunt funcţionarii de la ANAF implicaţi în caz

Procurorii DNA au anunţat dimineaţă că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, faţă de mai multe persoane cu funcţii de  conducere la Fisc.

Ana Jarda - la data faptelor, director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor (şedinţa 12.03.2010),
Daniel Diaconescu – la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, membru al comisiei anterior menţionate,
Marian Vizoli – la data faptelor, director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, membru al comisiei anterior menţionate,
Ciprian Badea – la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, vicepreşedintele comisiei anterior menţionate,
Monica Negruţiu - la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare – ANAF şi membru al membru al comisiei (şedinţa din 30.01.2012),

Toţi funcţionari publici, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Aceeaşi măsură s-a luat şi în cazul a doi administratori a două societăţi comerciale, Cornel Potîrniche şi Viorel Potîrniche, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
 

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Potrivit ordonanţelor procurorilor, în perioada 2010-2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, ar fi produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.

„Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, arată DNA.
Care ar fi cauzele producerii prejudiciului
Procurorii arată care ar fi cauzele producerii acestui prejudiciu:
- autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi;
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;

Ce ar fi făcut funcţionarii statului

Cu referire la participarea penală a funcţionarilor publici din cadrul Fiscului, aceştia au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. „În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceştia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale (şedinţele din datele de 12.03.2010 şi 30.01.2012)”, arată DNA.

Anchetatorii mai arată că prin aceste demersuri, funcţionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având şi o contribuţie la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activităţile celor două societăţi.

Arestările din această săptămână

În acest caz, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Ivănescu, unul dintre patronii Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală prin firme de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, în care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei.

În aceeaşi cauză a fost arestat şi Constantin Cîrciumaru, iar CAB a decis, pentru alţi trei inculpaţi - Cristian George Lascu, Irina Tănase şi Ioana Toma - plasarea în arest la domiciliu. Un alt judecător al CAB, a decis, tot marţi, în acelaşi dosar, arestarea altor cinci inculpaţi: Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu şi Sorin Săvoiu.

Reţeaua „Murfatlar”

George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi  Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.

Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Toţi cei zece inculpaţi au fost reţinuţi de procurorii DNA, iar marţi au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite