Un preşedinte vesel şi „poza reală a României”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Îi voi preda lui Iohannis o ţară care îndeplineşte...”, a rostit Traian Băsescu în discursul său  de încheiere a celor 10 ani de preşedinţie. Adică o ţară, de care fostul preşedinte al României este mulţumit. Vorbind în numele tuturor românilor, am constatat că nu mă regăsesc în acest tablou. Când a început să vorbească, a râs puţin.

Era râsul lui cunoscut, pe care cel puţin de data aceasta nu l-am înţeles. În neştiinţa mea, am crezut că în această împrejurare nu va mai râde, nu va mai hăhăi. Când îţi iei rămas bun de la poporul pe care l-ai condus un deceniu, chiar dacă te numeşti Constantin Tănase sau Toma Caragiu, este cazul să fii serios. Poate greşesc.

Vrând să demonstreze cum arată ţara care „îndeplineşte..”, a recurs la unele realizări economice din timpul mandatului său, pe care ar fi trebuit să le pronunţe un prim-ministru care pleacă din funcţie, nu un preşedinte. Altfel spus, fostul preşedinte a intrat pe proprietatea celor câţiva prim-miniştri pe care i-a avut în subordine, şi le-a spus: „Merele voastre, cu tot cu pere, sunt ale mele”. Chiar dacă o fi avut vreo contribuţie la recolta merelor, e corect?

Mai departe, domnul T.B. a afirmat că „România a avut progrese formidabile”, referinduse la rata inflaţiei, cursul de schimb, deficitul bugetar, datoria publică, ponderea industriei în PIB etc., pe care tot domnia sa le-a criticat masiv de-a lungul anilor, mai puţin în timpul guvernării Boc, ca fiind dezastruoase, iar vina aparţinea tuturor guvernanţilor, dar mai puţin lui. Dintr-o dată, peste noapte, toate acestea au devenit glorioase, la grămadă, dar numai în favoarea sa.

După descrirea optimistă a situaţiei interne, domnul T.B. a mai afirmat: „România va ajunge la prosperitate cândva...”. Foarte încurajator, mai ales că această previziune ne aminteşte de o altă dorinţă celebră: „Să trăiţi bine!”

La capitolul „realizări”, domnia sa ne-a asigurat că trăim într-un „stat sigur”, uitând cât de mult l-a vulnerabilizat prin declaraţiile sale publice, că „exportăm securitate”. Aici erau necesare şi câteva exemple. Dacă s-ar fi referit la Deveselu, i s-ar fi putut replica: „SUA exportă, prin intermediul României”. Participările în Irak, Afganistan etc. se fac la solicitare, nu din proprie iniţiativă.

Când am avut sentimentul că trăim într-o ţară sigură şi prosperă, totuşi, discursul fostului preşedinte a luat o altă turnură, care a contrazis propriile afirmaţii anterioare, trecând de fapt în revistă lucrurile pe care nu le-a făcut în timpul celor două mandate: să aibă loc o reformă a finanţelor publice, să se modernizeze clasa politică, să se micşoreze numărul de parlamentari, să se rezolve problema votului prin corespondenţă, să se reformeze sistemul de sănătate, o altă lege a educaţiei, cea veche nefiind „perfectă”, să se rezolve problema independenţei energetice a ţării, inclusiv pentru Moldova, soluţii fiscale pentru mass-media, intrarea în Schengen, iar lista ar putea continua.

„Votul uninominal a fost un eşec. Eşecuri am mai multe...”, ne-a mai asigurat la conferinţa de presă domnia sa. Printre acestea se numără şi numirea doamnei Bica la conducerea DIICOT, cu care „am dat-o în bară”. Nu a ştiut ce fel de om e, nici de Bercea nu a ştiut, ba a ştiut totul, fralele lui a primit bani, dar ca să-i dea, nu ca să-i oprească etc. Un român simplu din provincie ar spune aşa:„Minte de îngheaţă apele”.

Ca să mai şi glumească, fosul preşedinte a spus: „Cu oameni cu care am avut eşecuri, pot face o carte...”. Nu puteţi, domnule preşedinte, deoarece aţi mărturisit cu câţiva ani în urmă că nu „le aveţi” cu scrisul şi cititul. Iar pentru eşecuri, cu atâtea servicii de informaţii la dispoziţie, vinovat sunteţi doar dumneavoastră, nu oamenii respectivi.

Ca să ne mai ridice moralul, domnul T.B. a mărturisit că şi revizuirea Constituţiei a fost un eşec. La aceeaşi conferinţă de presă nu a putut să răspundă convingător („S-au risipit banii, recunosc!”) unde sunt cei 15 miliarde de euro cheltuiţi pe autostrăzi, deoarece acestea nu se văd, dar nici de ce viteza trenurilor în România a scăzut de la 60, la 40 Km/oră (premieră mondială – s.a.) în calitate de fost ministru al Transporturilor?

Din cele două momente de adio al preşedintelui, am înţeles că moştenim o situaţie oarecum dezastruoasă, dar noi trebuie să fim optimişti şi veseli.

În timpul discursului, apoi a conferinţei de presă, pe fondul trist al problemelor discutate, fostul preşedinte a mai râs de câteva ori, apoi a plecat la o berărie, invitat al preşedintelui PMP, Elena Udrea, după ce a trecut printre câteva sute de contestatari şi aplaudaci. Sper ca atunci când istoria va consemna ieşirea din scenă a lui Traian Băsescu, cronicarul să aibă în vedere şi acest amănunt: fostul şef al statului român a plecat direct împreună cu.......(completaţi dumneavoastră) la o berărie. E un detaliu important.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite