Un bărbat a murit pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la Ambulanţă sau SMURD. Raed Arafat: „Analizăm cazul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii analizează cazul unui bărbat care a murit luni seară, în Capitală, întrucât timp de 30 de minute nu a existat niciun echipaj SMURD sau de la Ambulanţă liber. Anunţul a fost făcut de doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Apelul pentru trimiterea unui echipaj medical în zona Piaţa Gorjului, în cazul unui bărbat cu probleme cardiace, a fost primit la numărul 112 luni, la ora 18.39. Un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, de tip B, cu asistent medical, a ajuns la caz la ora 19.12, după mai bine de 30 de minute.

Acesta a încercat să îl resusciteze pe bărbat şi, totodată, a chemat şi o altă ambulanţă de tip C, cu medic, care a ajuns la ora 19.24. Bărbatul nu a mai putut fi însă salvat.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat a spus că marţi, cu avizul ministrului Sănătăţii şi ministrului de Interne, s-a aprobat analiza cazului, pentru a se stabili tot ce s-a întâmplat, cauza pentru care nu a existat niciun echipaj disponibil de la primul apel şi până la sosirea primului echipaj de Ambulanţă.

„Vom analiza ceea ce s-a întâmplat la fiecare caz la care erau trimise echipajele SMURD şi Ambulanţă şi, totodată, dacă a fost bine gestionat cazul. Din datele pe care le avem de la 112 rezultă că primul apel a fost primit la ora 18.39, apoi au fost mai multe apeluri, iar un echipaj al Ambulanţei era la faţa locului de la ora 19.12, dar suna cerând, aşa cum prevede regulamentul în astfel de cazuri, un echipaj de tip C, cu medic. Vorbim despre o întârziere de 15 minute peste maximul de 15 cât este prevăzut pentru intervenţia la o solicitare de cod roşu. Altfel spus, timpul maxim pentru o intervenţie la un caz de urgenţă este de 15 minute. Luni seară, prima ambulanţă a ajuns la aproape 30 de minute”, a precizat Raed Arafat.

Lipsa resurselor umane ar fi una din cauze 

Secretarul de stat a adăugat că, după discuţiile cu reprezentanţii Ambulanţei şi SMURD, a rezultat lipsa resurselor umane la momentul la care s-a făcut apelul la 112. „Acesta este motivul pentru care am convocat o şedinţă de analiză, cu reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, SMURD şi alţi experţi”, a completat Arafat.

Potrivit acestuia, primul echipaj care a ajuns la bărbat, la ora 19.12, era unul de tip B, cu asistent medical şi cu toate echipamentele necesare. 

„Acesta a început resuscitarea pacientului, dar în acelaşi timp a solicitat, potrivit uzanţelor, o ambulanţă de tip C, cu medic, iar la ora 19.24, aceasta a ajuns la faţa locului. A fost o întârziere, motivele acesteia le vom şti după ce vom termina analiza. Este clar că serviciile de ambulanţă se confruntă cu un număr mare de solicitări, mulţi dintre solicitanţi exagerând simptomele pentru ca ambulanţa să ajungă mai repede la ei. Este important pentru că orice tip de ambulanţă B sau C, respectiv cu asistent şi ambulanţier sau cu medic asistent ambulanţier, sunt maşini care se folosesc la intervenţii de cod galben şi roşu, aceste maşini au tot echipamentul necesar pentru intervenţia în caz de urgenţă. Solicitarea făcută de asistentul medical a fost corectă”, a mai spus Raed Arafat.

Numărul de echipaje SMURD ar putea creşte 

Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri, Ministerul Sănătăţii şi MAI discută de trei săptămâni posibilitatea creşterii numărului de echipaje la SMURD cu cinci-şase echipaje pe tură. Totodată, pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se analizează posibilitatea de a plăti mai multe gărzi pentru asistenţă, ca să convoace mai multe echipaje.

„În prezent, SMURD lucrează cu 20-22 de echipaje pe tură, iar ambulanţa cu 50-60 de echipaje. Din păcate, din cele aproape 70 de echipaje pe tură, în cazul din Piaţa Gorjului nu era niciunul liber”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Pe aceeaşi temă: 

EXCLUSIV Raed Arafat, despre accidentul aviatic din Apuseni: „Se simţea nevoia de o comandă unică“

După accidentul aviatic din Apuseni, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi, Raed Arafat vorbeşte despre modul în care va dirija Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Medicul va avea un cuvânt greu de spus de acum înainte în domeniul sistemului de urgenţă.

Ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, în sfârşit, funcţională

Deşi există în dotarea ISU de un an, Ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (tip C1) a fost introdusă în intervenţie abia săptămâna aceasta. Autospeciala are dotări medicale de ultimă oră: monitor, ventilator, injectomat pentru perfuzii, precum şi medicamente adecvate pentru a-i putea ajuta pe cei care se află în situaţii grave (accidente rutiere, calamităţi naturale, etc).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite