Mircea Cosma, resemnat înainte de aflarea deciziei magistraţilor: „Viaţa nu se termină şi nu începe cu noi”. Sentinţa va fi pronunţată pe 5 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Vlad Cosma şi tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost preşedinte al CJ Prahova, au ajuns la Instanţa Supremă unde se judecă ultimul termen al procesului în care sunt acuzaţi de corupţie. În prima instanţă cei doi au fost condamnaţi la cinci ani, respectiv opt ani de închisoare, fiind acuzaţi că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova un milion de euro.

Declaraţii Vlad Cosma la ieşirea din sala de judecată, după mai bine de şapte ore de audieri.

UPDATE Audierile s-au încheiat cu declaraţia finală a martorului Răzvan Alexe, care a acuzat procurorii de presiuni asupra sa pentru a minţi despre familia Cosma: „Pe umerii mei a fost pusă o situaţie grea şi nu aş vrea ca alţii să sufere de faptul că am ales varianta simplificată.“

UPDATE Declaraţie finală, Vlad Cosma: Nu mă consider vinovat de trafic de influenţă. Toţi cei audiaţi în cauză au precizat în faza de apel, când au avut curaj să răspundă la toate întrebările, ca nu m-am întâlnit cu ei, că nu am cerut bani, ca nu am avut acces direct la Consiliul Judeţean...“

„Martorul Răzvan Alexe afirma astăzi cum a fost constrâns să mintă de către procurori. Din această strategie a DNA Ploieşti a făcut parte şi secretara domnului Alexe care, în final, a avut curaj să vină în faţa Curţii şi să recunoască“.

Despre o memorie USB care conţinea probe: 

„În momentul în care a fost sigilat într-o pungă şi a ajuns la instanţă cu alt sigiliu înseamna că doar în biroul procurorului putea fi desigilat şi plantate pozele respective. Este explicaţia pe care am reuşit să o obţin. În aceşti 4 ani, DNA nu a reuşit să aducă niciun martor care să vina în faţa Curţii şi să mărturisească că le-am cerut bani etc. Ce întreb este de ce s-a apelat la această strategie? Martori secreţi, dovezi fabricate etc? Consider că tot acest dosar a fost construit pe nişte probe care ridică mari semne de întrebare. Ceea ce e mai grav este că aceşti domni de la Ploiesti îşi permit să trimită astfel de dosare în faţa dumneavoastră. Vă rog să dispuneţi o achitare în ceea ce mă priveşte.“

UPDATE Mircea Cosma, ultimul cuvânt. Inculpatul cere să i se dea voie să fie la fel de lung ca acuzarea. Cu ochii în lacrimi: „Copilăria mea a fost marcată de faptul că nu am putut să-l denunţ pe tatăl meu, şef al vânătorilor de munte.. Mereu am fost întrebat dacă a omorât comunişti...

Nu accept să vină un nimeni şi să se ia de familia mea în societatea asta pe care şi eu am pornit-o cu arma în mână în 22 decembrie '89. Nu am primit niciodată niciun ban de la nimeni“

Fiica sa, Andreea Cosma, plânge în hohote şi a încercat să-l îmbrăţişeze.

UPDATE Pledoaria finală a procurorului: „Noi considerăm că necazurile inculpaţilor nu se datorează procurorului Negulescu (rumoare în rândul acuzaţilor, n.r.), ci faptului că un alt martor şi-a mărturisit faptele, a mărturisit cum a fost convins de influenţa celor doi inculpaţi asupra lui Mircea Cosma, acesta a declarat cum Vlad Cosma i-a spus direct că dacă vrea să câştige licitaţii trebuie să facă ce i se cere“.

UPDATE Procurorul cere respingerea apelului. Reprezentantul acuzării susţine că Vlad Cosma nu a avut o conduită procesuală corectă şi că a incercat să influrnţeze martorii. În cazul lui procurorul a cerut o pedeapsă de cel puţin 4 ani şi opt luni de închisoare. 

UPDATE  Andreea Cosma a început să plângă în sala de judecată.  În acest timp, avocaţii vorbeau despre cum a falsificat procurorul Negulescu probe. 

UPDATE  Instanţa a anunţat că va da sentinţa în acest proces pe 5 martie. 

UPDATE Procurorul DNA a cerut ca lui Mircea Cosma să îi fie menţinută sentinţa din procesul de fond.

Cât priveşte înregistrările date publicităţii de familia Cosma, anchetatorul susţine că „nu este clar când au fost purtate acele discutii, se pare că unele au fost purtate la ani distanţă de momentul comiterii prejudiciului. Reprezintă un amalgram de înregistrări, al căror sens nu este clar, si pe care inculpatul ar fi putut să le susţină singur în apărarea sa în cadrul procesului”, a arătat procurorul.

UPDATE Procesul a fost reluat.

UPDATE Instanţa a luat o pauză de o oră pentru a judeca şi ultimul termen din dosarul în care Ludovic Orban este acuzat de corupţie.

UPDATE Mircea Cosma a cerut să dea un supliment de declaraţie, iar la final le-a spus judecătorilor că nu-i vine să creadă „că există atâta minciună într-un poces”. 

Acesta a respins toate acuzatiile aduse de procurorii DNA sustinaâd ca in timpul mandatului său Consiliul Judeîean Prahova a inregistrat un excedent record, si nu poate fi vorba de niciun prejudiciu adus de acesta.

Avocatul lui Vlad Cosma a cerut înregistrarea ca probă a unui USB cu înregistrări. 

Procurorul însă s-a opus. „Nu stim dacă aceste inregistrari sunt reale. Dacă se sustine ca ar fi discutii cu procurorii de caz ar trebui sa li se permită si acelor unitati să se pronunte. In plus, nu stim cum au fost produse. Plus, de ce nu au fost depuse pana acum?”, a arătat acesta. 

Instanţa însă a acceptat înregistrarea USB-ului ca probă.

UPDATE Vlad şi Mircea Cosma au ajuns la instanţă. „Viata nu se termină şi nu începe cu noi”, a spus Mircea Cosma când a ajuns la Curtea Supremă. 

Cei doi sunt însoţiţi de deputatul Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma.

Procesul este judecat de un complet de cinci judecători.

În ultima perioadă, Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări audio, vrând să demonstreze că procurorii de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarele în care este cercetat, alături de membri ai familiei sale, ar fi falsificat probe.

O nouă înregistrare audio a lui Vlad Cosma a fost difuzată duminică seara de Antena 3, în care ar fi discuţii între procurori de la DNA Ploieşti şi fostul deputat, acesta fiind învăţat ce să spună în dosarul fostului primar al municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, că atacul la adresa DNA nu este întâmplator şi că "asistăm la un festival disperat al inculpaţilor", fiind vorba de o încercare a familiei Cosma de a scăpa de închisoare. Ea afirma că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri.

În 1 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat  la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. În acelaşi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite