Ultima simulare la Română în Capitală: capcane la Capacitate, mai uşor la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii Capitalei au dat miercuri ultima simulare la Română, înainte de examenele naţionale din vară      FOTO Adevărul
Elevii Capitalei au dat miercuri ultima simulare la Română, înainte de examenele naţionale din vară      FOTO Adevărul

Elevii de clasa a XII-a şi cei de clasa a VIII-a din Bucureşti au susţinut, miercuri, ultima simulare la proba de limba şi literatura română pentru examenul de Bacalaureat, respectiv Evaluarea Naţională 2013. Liceenii s-au dovedit a fi mai norocoşi şi au primit subiecte mai uşoare.

Şi a doua rundă a simulărilor la proba de limba şi literatura română pentru Evaluarea Naţională de anul acesta i-a pus pe elevii claselor a 8-a în dificultate. 

Aşa susţin profesori de specialitate care au arătat că subiectele de gramatică au avut “exerciţii-capcană, cel mai probabil pentru departajare”. 

Copiii care termină anul acesta gimnaziul au avut la primul subiect, de rezolvat cinci cerinţe gramaticale plecând de la un pasaj din „La Medeleni“, de Ionel Teodoreanu şi de analizat trăsăturile unei opere epice. 

La subiectul al doilea au primit „Albatrosul“ de Alexandru Marinescu, pe baza căruia au avut de rezolvat cerinţe care vizau înţelegerea textului şi probleme de sintaxă.

În a doua parte a testului elevii au avut de redactat o compunere de 10-15 rânduri în care să descrie o pasăre sau un animal.

Subiecte mai grele la Capacitate

Profesori de română din Capitală atrag atenţia că subiectele de la simulare au fost mai grele decât cele date la Capacitate în anii trecuţi. De exemplu, unul dintre subiecte, unde li s-a cerut să construiască o propoziţie subordonată completivă indirectă introdusă printr-un pronume relativ, i-ar fi putut pune în dificultate pe elevi.

„Subiectele au necesitat mai multă atenţie din partea elevilor, în special la gramatică, unde au fost exerciţii-capcană“, explică un profesor care predă în Capitală.

Părerile elevilor au fost împărţite. „Mi s-au părut mai uşoare subiectele decât la prima evaluare, cred că mă voi descurca la vară, ne-a ajutat faptul că am apucat să recapitulăm din materie“, spune o elevă de la Şcoala nr. 5 din Bucureşti. Colega ei spune însă că „i s-au părut puţin mai grele“.

Poezie, la Bac

Liceenii de clasa a XII-a de la Uman au primit poezia ”Emoţie de toamnă” de Nichita Stănescu şi au avut de comentat relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice din ultima strofă. La subiectul al II-lea au avut de scris un text argumentativ despre rolul educaţiei primite în şcoală, iar la al III-lea, au avut de scris un eseu de 2-3 pagini despre relaţia dintre două personaje într-un roman studiat la alegere. 

„Nu au fost uşoare, dar nici grele, normal că am fi vrut să fie mai uşor, dar merge şi aşa. Oricum ne-au dat din toată materia“, spuneau elevii de la Liceul „George Călinescu“  când au ieşit de la simulare.

Cei de la Real, în schimb, spun că a fost mai uşor ca în februarie şi s-au descurcat. Ei au primit poezia „Dorinţa“ de Mihai Eminescu, şi au avut de prezentat figuri de stil, ilustrarea genului liric şi „evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice“.

La subiectul al II-lea, aceştia au avut de scris un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre „modul în care perseverenţa ajută la reuşita în viaţă“, iar la al III-lea li s-a cerut să redacteze un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat la alegere.

Dezastru la primele simulări din iarnă

La primele simulări din Capitală, organizate la începutul anului, cei mai mulţi elevi şi liceeni au spus că nu au considerat dificile subiectele primite la Română, idee susţinută şi de profesori. 

Pentru liceeni, subiectele de la a doua simulare au fost clar mai uşoare decât în iarnă, o spun şi tinerii şi profesorii.

„A fost mult mai uşor ca la prima simulare. Recapitularea materiei a fost cheia“, a mărturisit o elevă a Liceului „Virgil Madgearu“ din Capitală. Şi Mihaela Georgescu, profesoară de limba şi literatura română la Liceul „George Călinescu“, a spus că „subiectele de la română au fost uşoare“ şi se aştepta la asta.

Calendarul examenelor naţionale

Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul şcolar se încheie pe 14 iunie, iar înscrierile la Evaluarea Naţională 2013 au loc între 17 şi 19 iunie. Proba scrisă la română se va susţine pe 25 iunie, cea la limba maternă pe 26 iunie, iar examenul la matematică va fi pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, când se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie.

Pe 5 iulie se dă startul la completarea opţiunilor în fişele de înscriere pentru liceu. Pe 17 iulie se vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi la licee.

În ceea ce-i priveşte pe liceenii care dau Bac-ul anul acesta, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 au loc între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile. Proba orală la română se va ţine între 10 şi 12 iunie, iar cea de la limba maternă între 12-14 iunie. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 17-21 iunie şi proba orală la o limbă străină se va ţine între 25-28 iunie.

Examenele scrise încep pe 1 iulie, cu proba la limba română, urmează limba maternă pe 2 iulie, proba obligatorie a profilului pe 3 iulie, iar proba la alegere se va ţine pe 5 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, când se vor depune şi contestaţiile, urmând ca afişarea rezultatelor finale la prima sesiune de Bac să aibă loc pe 12 iulie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite