Peste 200 de sportivi apar pe lista elevilor care dau Bac-ul olimpicilor în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii dau probele la Bacalaureat în sesiunea specială, organizată în luna mai   FOTO Adevărul
Olimpicii dau probele la Bacalaureat în sesiunea specială, organizată în luna mai   FOTO Adevărul

262 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pe listele speciale cu cei care vor da ”Bacalaureatul Olimpicilor”, în perioada 18-23 mai 2013, mai devreme decât restul liceenilor, care încep examenele pe 10 iunie. Majoritatea, peste 200, apar pe listele loturilor de sportivi, de aproape patru ori mai puţini însă faţă de anul trecut, când Ministerul Educaţiei a declanşat şi o anchetă pe această temă.

Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, pe site-ul oficial, lista candidaţilor care pot participa la examenul de Bacalaureat, în sesiunea specială 18-31 mai 2013, dedicată olimpicilor.

Din totalul de 262 de elevi care figurează pe listă, 212 sunt trecuţi ca sportivi care trebuie să participe la competiţii internaţionale, de la atletism, arte marţiale, baschet, handbal sau călărie până la patinaj, nataţie, scrimă şi tenis. 

În jur de 40 sunt elevi care trebuie să reprezinte România la olimpiadele internaţionale şcolare, iar 5-6 sunt elevi care trebuie să dea admiterea la facultăţi din străinătate, cum ar fi Olanda, Austria sau Germania.

Ministerul Educaţiei (MECTS) a propus ca sesiunea specială de bacalaureat de anul acesta să aibă loc în perioada 18 mai - 31 mai 2013, "pentru asigurarea participării elevilor din clasele a XII-a/a XIII-a la loturile naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale şi la competiţiile internaţionale 2013”, se arată într-o notă publicată pe site-ul instituţiei

Calendar Bac Special_anexa 1_OMEC_3587 (1)

"MECTS organizează în fiecare an şcolar o sesiune specială de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat”, se mai arată în documentul oficial.

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile. Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie.

Lista elevilor care participă la Bacalaureatul Olimpicilor în 2013

Lista Nominala a Candidatilor Bac Special 2013

Suspiciuni de fraudă la Bac-ul olimpicilor din 2012. De 8 ori mai mulţi sportivi pe liste

Anul trecut, sesiunea specială a bacalaureatului a generat un scandal în mediul educaţional şi sportiv, existând suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei.

Din calculele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), cel care a sesizat neconcordanţele, doar 108 sportivi aflaţi la vârsta Bacalaureatului erau în evidenţele Centrelor Naţionale de Pregătire, iar la examen s-au prezentat 877 elevi. 

Scăzându-i pe cei 40 care sunt olimpici la discipline şcolare, precum matematica, fizica, chimia, rezultă că 729 elevi erau angrenaţi în pregătire sau participă chiar la concursuri internaţionale, dublu faţă de cel de anul trecut. 

Anchetă fără sancţiuni

Federaţiile sportive au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de COSR sau de Agenţia Naţională pentru Tineret şi Sport, foruri care puteau cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi importanţi să fie trecuţi falşi sportivi, ori reprezentanţi ai unor federaţii gen radioamatorism, karate, şah, paraşutism sau orientare sportivă, despre care nimeni nu ştie pentru ce se pregătesc în perioada BAC-ului normal.

Ministrul interimar al Educaţiei de atunci, Liviu Marian Pop, a demarat o anchetă în ceea ce priveşte Bacalaureatul olimpicilor, finalizată după aproape o lună, la finele lui iunie 2012. Concluzia: au fost într-adevăr nereguli, însă acestea au apărut din cauza metodologiei deficitare, prin urmare nu s-a aplicat nicio sancţiune.

Sesiunea specială a bacalaureatului a avut, în 2011, aproximativ 600 de candidaţi şi o rată de promovare de 99%, faţă de 35%, anul trecut.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite