Udrea: Total de acord cu interzicerea declaraţiilor celor sub control judiciar,dar şi pentru acuzator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea vrea ca nimeni să nu mai comenteze dosarele penale FOTO Adevărul
Elena Udrea vrea ca nimeni să nu mai comenteze dosarele penale FOTO Adevărul

Deputatul Elena Udrea afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook, că este "total de acord" cu propunerea discutată în CMS privind interzicerea afirmaţiilor publice în cazul persoanelor aflate sub control judiciar, adăugând însă că, în acest caz, aceeaşi interdicţie ar trebui să o aibă şi acuzatorul.

"Ieri, în şedinţa CSM, a fost făcută o propunere interesantă. Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de părere că persoana aflată sub control judiciar nu ar trebui să aibă voie să comunice public legat de cauza în care este acuzat. Deşi ideea a venit ca urmare a situaţiei create în cazul meu, declar că sunt total de acord!", scrie Udrea pe Facebook.

Ea adaugă însă că, "pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justiţiei să fie atins, ar trebui ca aceeaşi interdicţie să o aibă şi acuzatorul".

"Într-un dosar penal există două părţi care trebuie să aibă tratament egal: acuzarea şi apărarea. Dacă acuzarea se face în mod public, atunci şi apărarea trebuie să poată răspunde public. Deci, ar fi corect să nu mai vedem comunicate oficiale ori documente din dosare date «pe surse» din partea anchetatorilor, care au rolul de a construi percepţia publică de vinovăţie a celui acuzat, înainte ca o instanţă să se pronunţe. Mai ales că «percepţia publică» este un argument al acuzării invocat adeseori în faţa judecătorilor", mai scrie Udrea.

Propunerea procurorului Muscalu, susţinută de ministrul Justiţiei

Membrii Comisiei numărul 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, joi, despre schimbarea Codului de Procedură Penală în aşa fel încât persoanele care sunt cercetate sub control judiciar să nu poată face afirmaţii publice.

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, declara că este necesară modificarea Codului de procedură penală, astfel încât suspecţilor implicaţi în dosare penale, care sunt cercetaţi sub control judiciar, să le fie interzis să facă declaraţii publice, atât prin intermediul presei, cât şi prin cel al reţelelor de socializare.

Muscalu sublinia că persoanele cercetate sub control judiciar şi care fac afirmaţii în spaţiul public pot transmite mesaje în mod indirect celorlalţi suspecţi din dosar.

Fostul vicepreşedinte al CSM preciza că această propunere de schimbare a Codului de procedură penală se analizează în cadrul Comisiei numărul 1 a CSM.

Inspecţia Judiciară (IJ) a decis că declaraţiile publice făcute în ultima perioadă de Elena Udrea au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi independenţa magistraţilor, raportul IJ în acest caz fiind analizat în şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii.

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul PMP Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele său, de către procurorii anticorupţie.

După ce Direcţia Naţională Anticuropţie (DNA) a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP declara că implicarea sa în dosarul "Gala Bute" este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de "intimidare" şi de "decredibilizare" a sa.

"Mi se pare evident în acest dosar ("Gala Bute", n.r.) că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani", afirma Udrea.

De asemenea, Elena Udrea declara, în 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite