Tudorel Toader: Statistica ANP arată o scădere a fenomenului recidivei. Vom analiza efectele legii recursului compensatoriu
0Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat vineri, după întâlnirea avută cu premierul Dăncilă, datele statistice arată o scădere a fenomenului recidivei în rândul infractorilor liberaţi condiţionat şi că va analiza efectele legii recursului compensatoriu, iar luni va veni cu propuneri legislative îna cest sens. Declaraţiile ministrului vin după ce premierul Dăncilă a catalogat această lege ieri ca fiind „neinspirată”.
„Adevărul trebuie să fie cunoscut, trebuie să fie scos la suprafaţă, pentru a cunoaşte cum şi ce măsuri trebuie laute pentru îndreptarea stării de fapt”, a spus Tudorel Toader.
„Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat şi avizată de CSM, iar preşedintele nu a atacat-o la CCR.
Statistica ANP arată, în primul rând, o scădere a populaţiei penitenciarelor, apoi o scădere a numărului condamnaţilor ce au beneficiat de liberarea condiţionată, a celor ce revin în penitenciare după ce au beenficiat de liberarea condiţionată şi o scădere a recidivei în rândul celor care au beenficiat de această lege. Spre exemplu, în anul 2014 am avut 11.392 de deţinuţi liberaţi condiţionat iar în anul 2018, numărul acestora a ajuns la 8.859. Numărul celor care au revenit în penitenciare după liberare a fost, în 2014, de 3.598 de deţinuţi, iar în anul 2018 numărul acestora a ajuns la 448”, a specificat Tudorel Toader.
În ceea ce priveşte crima de la Mediaş, ministrul a susţinut că suspectul crimei nu face parte din cei care au beneficiat de legea recursului compensatoriu.
Ministrul Justitiei a anuntat, marti, ca in urma întâlnirii cu premierul a stabilit realizarea unei analize a datelor privind beneficiarii recursului compensatoriu. Luni, Tudorel Toader îi va prezenta Vioricăi Dăncilă rezultatele si propunerile.
"În zilele urmatore vom face o analiza generala a dinamicii fenomenului infractional, vom face o noua evaluare a datelor statistice oferite de ANP privind beneficiari prevederilor Legii recursului compensatoriu. Vom analiza cauzalitatea, structura, consecintele faptelor comise de benefiaciarii legii. Luni dimineata vom avea o intrevedere cu dna prim-mininistru, ii voi prezenta rezultatele acestei evaluari, propuneri legislative si non-legislative care pot fi luate. Dupa discutia cu domnia sa va voi comunica masurile pe care le vom decide a fi luate", a declarat Tudorel Toader.
Şeful Exectivului a declarat, marţi la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”.
„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Strasbourg.
Reacţia politicienilor a venit după ce nalul de infracţiuni violente comise de infractorii care au beneficiat de legea recursului compensatoriu, promulgată de majoritatea PSD-ALDE, a continuat ieri cu imaginile şocante ale unei tâlhării. La Galaţi, un recidivist condamnat pentru tâlhărie şi furt este surprins de camerele de luat vederi în timp ce loveşte cu sălbăticie un bătrân de 76 de ani în scara unui bloc. „De la intrarea ei în vigoare peste 14.000 de deţinuţi au beneficiat de prevederile acestei legi, iar aproximativ 900 dintre aceştia sunt din nou în spatele gratiilor mulţi dintre ei comiţând fapte cu violenţă - crime, violuri şi tâlhării. În următorii 3 ani ne aşteptăm ca 70% din aceştia să se reîntoarcă în puşcării, iar anul acesta să vedem o creştere cu cca 3.000 a numărului de deţinuţi”, a explicat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.
În spaţiul public, au apărut mai multe puncte de vedere, mai ales din partea unor politicieni social-democraţi, care susţin că această crimă, şi altele comise de recidivişti eliberaţi pe baza recursului compensatoriu, s-ar fi produs şi în lipsa legii amintite.
„Este o stupiditate. Marea problemă generată de această lege este că au fost lăsaţi oamenii în libertate mai devreme decât au spus judecătorii, iar România nu are capacitatea de reintegrare a lor. De reintegrarea lor trebuie să se ocupe în special serviciul de probaţiune, aflat în subordinea Ministerului Justiţiei, care este nefuncţional, fiind depăşit de numărul de persoane pe care le au în supraveghere. Nimeni nu-i bagă în seamă pe ofiţerii de probaţiune şi se ajunge la o supraîncărcare şi o ineficienţă a serviciului”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.