Tudorel Toader: Giuliani este şi el un om până la urmă, din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să comenteze scandalul provocat în România de Rudolf Giuliani, care ar fi recunoscut că scrisoarea adresată preşedintelui român Klaus Iohannis pe tema justiţiei a avut la bază un raport întocmit de fostul director al FBI, Louis Freeh, care conduce o companie de consultanţă cu care are relaţii de afaceri.

Întrebat cum comentează situaţia creată de declaraţiile lui Giuliani, Toader a răspuns: "Eu nu sunt comentator. Sunt atâţia care cred că le ştiu pe toate şi îşi dau cu părerea cu privire la toate. Giuliani este şi el un om până la urmă, din Statele Unite", a afirmat Toader, potrivit Agerpres.

Rudolf Giuliani a declarat pentru politico.eu că scrisoarea adresată preşedintelui român Klaus Iohannis a avut la bază un raport întocmit de fostul director al FBI, Louis Freeh, care conduce o companie de consultanţă ce are relaţii de afaceri şi cu el.

Publicaţia politico.eu notează că, în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Giuliani a criticat 'excesele' DNA, spre deosebire de Departamentul de Stat, care a sprijint eforturile acestei instituţii, Giuliani făcând referire la 'intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi martorilor; interceptări telefonice neconstituţionale, mărturii forţate; şi procese judiciare incorecte'.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA citat de Politico, a declarat că implicarea celor doi (Freeh şi Giuliani n.r.), care nu ocupă funcţii oficiale în administraţia SUA, este uimitoare. „Cum de sunt amândoi, dintr-o dată, interesaţi de procesul de justiţie din România?” s-a întrebat retoric oficialul american.

„România se apropie de un nivel de criză în ceea ce priveşte statul de drept şi legitimitatea instituţiilor”, a precizat oficialul. „Poziţiile adoptate de Giuliani şi Freeh sunt diametral opuse poziţiilor fundamentale ale guvernului american”, a completat acesta.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat joi, că modificările aduse legislaţiei penale şi anticorupţie pot influenţa negativ relaţia România – SUA, precizând că guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului. „În ciuda retoricii, trebuie făcută diferenta între poziţia oficială a SUA exprimată de Casa Albă şi Ambasadă şi declaraţiile cetăţenilor”, a afirmat Hans Klemm.

„În ciuda retoricii, trebuie făcută diferenta între poziţia oficială a SUA exprimată de Casa Albă şi Ambasadă şi declaraţiile cetăţenilor, fiecare dintre noi e liber să scrie ce consideră el de cuviinţă”, a afirmat Klemm, citat de publicaţia G4Media.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite