Trei primari ai unor comune din Constanţa au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Intergritate

Trei primari ai unor comune din Constanţa au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Intergritate

Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în cazul a trei primari din judeţ FOTO Adevărul

Trei primari din judeţul Constanţa au fost găsiţi în stare de conflict de interese de inspectorii de integritate, care au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în cazul celor trei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Titu Neague (Primar al Comunei Bărăganu, Jud. Constanţa). De asemenea, inspectorii de integritate au constatat şi existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Viorel Bălan (Primar al Comunei Nicolae Bălcescu, Jud. Constanţa) şi a lui Viorel Adrian Stan (Primar al Oraşului Techirghiol, Jud. Constanţa).

Ce prevederi legislative au încălcat cei trei primari

Titu Neague  a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Bărăganu, Jud. Constanţa, a încheiat un contract de arendare între Primăria Comunei Bărăganu şi S.C. La Titu Frumosu S.R.L. (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator).

Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către  Titu Neague a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României.

„Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, se precizează în Codul Penal.

La rândul său, Viorel Bălan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de Primar al Comunei Nicolae Bălcescu, Jud. Constanţa, şi funcţia de administrator al „S.C. PANMINADA S.R.L.“ (23 iunie 2008 – 05 ianuarie 2009) şi al S.C. PAVICOM S.R.L. (23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010). El  a încălcat dispoziţiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „funcţia de primar […] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator […]  la societăţile comerciale […] ”.

De asemenea, întrucât acesta a omis menţionarea în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 şi 2010 a calităţilor deţinute în cadrul „S.C. PAVICOM S.R.L“., Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Viorel Bălan a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României.

Viorel Adrian Stan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 iunie 2011-22 mai 2012, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de Primar al Oraşului Techirghiol, Jud. Constanţa, şi funcţia de administrator al S.C. TECHIRGHIOL.RO COSMETICS & SPA S.R.L.

Ce prevede legea

„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se precizează în comunicat.

citeste totul despre: