Transparency International: România, pe locul 57 în lume în raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, pe locul 57 în lume în raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei
România, pe locul 57 în lume în raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei

România ocupă locul 57 la nivel global, respectiv pe locul 24-25 în Uniunea Europeană, la egalitate cu Ungaria, cu 48 de puncte din maxim 100, în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2016, elaborat de organizaţia Transparency International şi prezentat miercuri la Berlin.

Faţă de anul trecut, în acelaşi raport, România a urcat un loc. Singurele ţări din Uniunea Europeană care au punctaje mai mici decât România sunt Italia (47 puncte), Grecia (44 puncte) şi Bulgaria (41 puncte). Scorul obţinut de ţara noastră a fost întocmit prin utilizarea a 10 surse independente care au oferit date privind percepţia corupţiei în sectorul public.

„Locul României în clasamentul internaţional şi european şi orice punct în plus obţinut trebuie analizat în context mai larg, inclusiv din prisma rezultatelor IPC la nivel global, care în valoare absolută înregistrează un regres, cele mai mari punctaje la acest moment fiind de 90 de puncte, faţă de anii anteriori în care se înregistrau şi rezultate de 98 de puncte. O analiză obiectivă asupra modului în care a variat percepţia asupra corupţiei în sectorul public din ţara noastră din 1997, când a fost inclusă în IPC global, şi până în prezent, relevă că România a făcut paşi importanţi spre integritate. Deşi îmbunătăţirea IPC nu a fost una liniară, din 1997 şi până în prezent se constată un avans de 18 puncte. Această îmbunătăţire a IPC este rezultatul eforturilor anticorupţie ale instituţiilor naţionale, fie ele de prevenire, de combatere sau de sancţionare a corupţiei, dar şi eforturilor societăţii civile care a contribuit substanţial la efortul de aliniere a acestora la standardele internaţionale“, se menţionează în raportul Transparency International, citat de Agerpres.

Documentul cuprinde un clasament al gradului de corupţie în sectorul public, aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi experţi independenţi din cele 176 de state incluse în analiză. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, pe o scală de la 0 la 100, în care 0 înseamnă 'foarte corupt', iar 100 'deloc corupt'. Pentru fiecare stat sunt utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International, pentru a se asigura că îndeplinesc standardele de calitate ale TI.

Raportul mai relevă că „oamenii sunt sătui de promisiunile false ale prea multor politicieni de a combate corupţia şi mulţi dintre aceşti oameni se îndreaptă către politicienii populişti care promit să schimbe sistemul şi să rupă cercul corupţiei şi privilegiilor“.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite