Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak: Nu mă surprinde decizia. Mă voi duce să dau o declaraţie în faţa procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au admis, vineri, cererea Parchetului General de începere a urmării penale în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. Acest caz a fost deschis ca urmare a unui denunţ depus de Corneliu Vadim Tudor împotriva lui Traian Băsescu şi a lui Vasile Blaga.

UPDATE Traian Băsescu a declarat vineri, la sediul PMP, că este de neconceput că procurorul general şi un judecător „pot accepta ideea că că şeful statului român şi-ar fi putut însuşi bani din răscumpărarea jurnaliştilor”.

„Din punctul meu de vedere vă pot spune că nu există o asemenea realitate. Niciodată nu aş fi putut concepe ca un cent din banii destinaţi salvării ziariştilor sau din operaţiunea din Irak să fie însuşiţi de mine”, a spus Băsescu.

„Probabil toţi gândesc la nivelul moral pe care îl au. Şi iată că procurorul general a crezut că preşedintele ar putea să facă o afaceri din salvarea unor cetăţeni români. Este exclus ca cineva să poată proba că măcar un cent a ajuns la mine”, a completat fostul preşedinte.

De asemenea, acesta a adăugat că acţiunile procurorului general cu privire la persoana sa nu sunt decât un joc politic, mai ales că magistratul putea face o urmărire penală in rem pentru a afla dacă a existat sau nu această faptă.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat, vineri, redeschiderea urmăririi penale în acest caz pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Astfel, procurorii pot relua cercetările în acest dosar, deschis în 2009.

Decizia este definitivă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu este surprins de decizie, ci că este una normală.

„Nu mă surprinde decizia instanţei pentru că reclamaţia, plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcţia de preşedinte. A putut fi chemat Vasile Blaga care a dat declaraţii şi a fost scos de sub urmărire penală, deci urmează să fiu chemat şi eu să dau declaraţii”, a spus Băsescu la Digi24.

De asemenea, acesta a precizat că nu poate spune dacă statul român a plătit sau nu bani pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak pentru că aceste informaţii sunt secrete.

„Nu eu deţin dreptul de secretizare a acestui dosar. Este secretizat de SRI şi de SIE şi nu am dreptul să fac niciun fel de declaraţii legate de conţinutul dosarului. Ce vă spun este că sunt oamenii târâţi în faţa procurorilor”, a adăugat fostul preşedinte.

De asemenea, acesta a adăugat că pentru un fost preşedinte, acest lucru „nu poate fi decât umilitor, atât pentru el, cât şi pentru ţară”.

Corneliu Vadim Tudor, acuzaţii la adresa lui Băsescu şi a lui Blaga

Corneliu Vadim Tudor i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe Vasile Blaga, preşedinte al PDL, la acea vreme, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, în anul 2005.

Vadim Tudor a afirmat că îşi bazează sesizarea pe afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu în cartea sa. Suma despre care se vorbeşte este de aproape 4 milioane de dolari.

Dosarul deschis ca urmare a plângerii a primit, iniţial, decizia de neîncepere a urmăririi penale, ca urmare a imunităţii de care beneficia Traian Băsescu.

Liderul PRM susţinea că, din cele 5 milioane de dolari plătite de statul român, Traian Băsescu şi Vasile Blaga şi-ar fi însuşit patru milioane de dolari.

Răpirea din Irak

Jurnaliştii români Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad, în 2005. În spatele răpirii s-a aflat omul de afaceri Omar Hayssam, care iniţial a fost arestat preventiv, însă în 2006 a reuşit să fugă din România cu o navă. El a fost prins după şapte ani, iar în prezent execută o pedeapsa de 23 de ani de închisoare.

În acest dosar a mai fost arestat şi trimis în judecată, în luna aprilie, şi medicul sirian Mohamad Yassin, implicat în negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor răpiţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite