Toader, în faţa Comisiei de la Veneţia: „Am dat curs invitaţiei de prezentare a evoluţiilor legislative”. Raportul MCV recomanda un aviz pe legile Justiţiei
0Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, participă, sâmbătă, la lucrările Comisiei de la Veneţia, precizând, pe pagina sa de Facebook, că a prezentat evoluţiile legislative din România referitoare la legile justiţiei.
„Comisia de la Veneţia - sesiunea de lucru din data de 9 decembrie 2017:
1. Am dat curs invitaţiei de prezentare a evoluţiilor legislative din România referitoare la legile justiţiei.
2. În marja reuniunii, am avut o întrevedere cu domnul Marin Mrčela, preşedintele Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO)", a anunţat ministrul pe Facebook, potrivit Mediafax.
Comisia de la Veneţia, creată în 1990, reprezentă un organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale.
Modificarea legilor justiţiei a fost dezbătută în comisia parlamentară specială, fiind adoptate mai multe amendamente contestate de opoziţie, de unii magistraţi şi de o parte a societăţii civile. Decizia cea mai controversată a fost înlocuirea articolului din statutul magistraţilor, în care se prevedea că „procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii” cu articolul din Constituţie care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.
Esenţial: avizul Comisiei de la Veneţia
Ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, arată Comisia Europeană în raportul MCV publicat la mijlocul lunii noiembrie. Experţii europeni atrag atenţia asupra proiectului de modificare a legilor Justiţiei şi recomandă solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia în problema numirii şefilor marilor parchete.
Comisia a arătat că în perioada următoare capacitatea Guvernului şi a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent şi constructiv cu privire la legile justiţiei va fi esenţială. „În general, un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător, şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformei şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin MCV”, se mai arată în raportul Comisiei.
Şi ambasadorii au amintit de avizul Comisiei
Ambasadorii celor nouă state, între care Canada, SUA, Marea Britanie, Belgia, care s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au transmis preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiţiei dezbătut în Parlament, precum şi "dorinţa fermă" ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.
De asemenea, ambasadorii statelor membre UE au subliniat importanţa unui proces de consultare amplu şi deschis cu toate părţile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia, conform unui comunicat de presă transsmis de Ministerul Justiţiei.