Pe urmele lui Dan Voiculescu. Fostul ministru Sorin Pantiş cere strămutarea dosarului „ICA” în alt oraş. Cererea va fi analizată în septembrie
0Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, unul dintre inculpaţii din dosarul „ICA”, a făcut o cerere de strămutare a dosarului la o altă instanţă. El a invocat mediatizarea excesivă. Curtea Supremă a decis ca această cerere să fie judecată pe 5 septembrie, în condiţiile în care pe 4 august ar putea fi ultimul termen.
Cererea de strămutare a fost depusă marţi, iar magistraţii Curţii Supreme au stabilit ca aceasta să fie judecată pe 5 septembrie.
Aceasta este a doua cerere de strămutare a dosarului privind privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Cercetări Frauduloase (ICA), prima fiind înaintă de Dan Voiculescu. Pe 11 iulie însă, magistraţii Curţii Supreme au respins cererea omul de afaceri.
Avocaţii lui Voiculescu au precizat că au cerut strămutarea la o altă instanţă din cauza lipsei de imparţialitate a judecătorilor, cu toate că anterior omul de afaceri declarase că are încredere în noii magistraţi desemnaţi.
Tocmai modalidatea de numire a acestora – nominalizaţi direct de Colegiul Curţii de Apel şi nu reapartizaţi aleatoriu – a fost acuzată de avocat. Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Voiculescu, a declarat atunci că magistraţii ar fi fost fost aduşi special de la Tribunalul Bucureşti pentru a judeca dosarul ICA.
Următorul termen în dosarul „ICA” este stabilit pentru data de 4 august. Instanţa ar trebui să decidă atunci dacă va schimba sau nu încadrarea juridică în cazul omului de afaceri, din spălare de bani în tăinuire. Acesta ar putea fi şi ultimul termen din dosar.
Condamnat la cinci ani de prima instanţă
Magistraţii Tribunalul Bucureşti l-au condamnat pe Dan Voiculescu, în 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.
Judecătorii au constatat la acea dată că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Magistraţii Curţii Supreme au respins, vineri, cererea de strămutare formulată de Dan Voiculescu prin care solicita trimiterea dosarului dosarul „ICA” la o altă instanţă din ţară. Mai mult, judecătorii îl obligă pe patronul „Intact” să plătească 100 de lei cheltuieli judiciare. Astfel, dosarul rămâne la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi va fi judecat pe 4 august, când procesul ar putea ajunge la final.
De ce vrea Voiculescu să fie judecat pentru tăinuire, şi nu pentru spălare de bani
Avocatul lui Dan Voiculescu le-a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti ca acesta să fie judecat pentru infracţiunea de tăinuire şi nu pentru spălare de bani. Dacă instanţa admite cererea, omul de afaceri ar putea scăpa de închisoare chiar dacă va fi condamnat, pentru că fapta de tăinuire e prescrisă.
Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.
De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti
Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.