Taxa de poluare nu va mai fi restituită în 2018. Când va da Guvernul banii şi cum explică amânarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termenele privind restituirea taxelor de poluare sunt cuprinse în proaspăta OUG fiscală. Foto: Mediafax
Termenele privind restituirea taxelor de poluare sunt cuprinse în proaspăta OUG fiscală. Foto: Mediafax

Executivul condus de Viorica Dăncilă va amâna restituirea taxei de poluare, a timbrului de mediu şi a celorlalte taxe speciale plătite la cumpărarea de autovehicule până la data de 30 iunie 2019, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă adoptat vineri seară. Amânarea termenelor de restituire a banilor a fost motivată prin faptul că o astfel de acţiune ar duce la golirea bugetului pe 2018.

Proaspăta Ordonanţă de Urgenţă în domeniul fiscal, adoptată vineri seara de Executiv, prevede, printre noile măsuri, şi modificarea termenelor de restituire a taxelor de poluare. Astfel, în ciuda institenţelor Comisie Europene şi a datei iniţiale, Guvernul a decis amânarea înapoierii banilor de pe timbrul de mediu şi de pe celelalte taxe plătite la cumpărarea autovehiculelor până la data de 30 iunie 2019, informează G4media.ro. 

Motivaţia care stă la baza unei astfel de hotărâri este încercarea de a nu goli bugetul statului pe anul 2018. 

Motivaţia oficială din nota de fundamentare a OUG:

"Luând în considerare că termenele limită instituite pentru restituirea de către organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor / plătitorilor nu pot fi respectate datorita volumului mare de cereri înregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizează operaţiunile de restituire prin creşterea cuantumului dobânzilor calculate, şi, implicit, la afectarea colectării veniturilor bugetare, respectiv a execuţiei bugetare, este necesară prelungirea termenelor până la care se va realiza restituirea către contribuabili / plătitori a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrului de mediu pentru autovehicule”, se arată în sursa citată anterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite