Comisia de Cercetare a Averilor: chirurgul Şerban Brădişteanu nu poate justifica aproape 4 milioane de euro. Banii să fie confiscaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Brădişteanu
Şerban Brădişteanu

Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a decis că medicul Şerban Brădişteanu nu poate să justifice suma de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari. Decizia a fost luată pe 8 martie 2017, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a comunicat minuta în acest caz: „Admite sesizarea ANI. Dispune trimiterea cauzei la Secţia a VIII a Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti în vederea confiscării sumelor de 3.595.333 Euro şi 414.000 USD de la persoana cercetată. Fără cale de atac. Dată în camera de consiliu”.

Ordonanţa Comisiei urmeză să fie comunicată Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de confiscare, conform dispoziţiilor Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, coroborate cu dispoziţiile Legii nr. 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere.

Potrivit procedurii îîn astfel de cazuri, dosarul ajunge pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, iar decizia acestora poate fi contestată la Curtea Supremă.

Traseu anevoios

Traseul dosarului, în faţa instanţelor de judecată, a fost unul anevoios. Iniţial, prin Ordonanţa nr. 1/11 martie 2011, Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, clasând cauza.

Agenţia Naţională de Integritate a contestat această Ordonanţă de clasare în faţa instanţelor de judecată competente, Curtea de Apel Bucureşti şi, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în data de 8 mai 2014, în sensul respingerii recursului formulat de Brădişteanu împotriva Sentinţei nr. 267 din 22 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat, menţinând sentinţa  de anulare a Ordonanţei de clasare  nr. 1/11 martie 2011 şi trimiterea dosarului înapoi Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru a se pronunţa asupra diferenţelor nejustificate propuse a fi confiscate.

În acest dosar, pentru prima oară, instanţele de judecată au reţinut faptul că, aceste Ordonanţe de clasare sunt acte administrative, în sensul Legii nr. 554/2004, putând fi atacate de către Agenţia Naţională de Integritate la instanţa de contencios administrativ.

ANI a fost în pericol de desfiinţare

În faţa Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în urma administrării probatoriului, pe parcursul mai multor termene de judecată, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au reuşit să demonstreze faptul că Brădişteanu Şerban Alexandru, nu poate justifica, din veniturile licite obţinute, suma de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari.

În acest caz, avocaţii lui  Şerban Alexandru Brădişteanu au invocat, în anul 2010, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr. 144/2007 – Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, asupra căreia Curtea Constituţională s-a pronunţat în sensul admiterii excepţiei, Agenţia Naţională de Integritate fiind la un pas de desfinţare.

Ce au sesizat inspectorii

Agenţia Naţională de Integritate a dispus la data de 15 septembrie 2008, sesizarea Curţii de Apel cu privire la Şerban Brădişteanu, în vederea confiscării sumelor de 3.595.333 de euro şi de 500.000 USD, obţinute în mod nejustificat în perioada 2000 – 2004, perioadă în care acesta a deţinut funcţia de senator în Parlamentul României. De asemenea, ANI a mai constatat şi existenţa conflictului de interese în cee ce priveşte achiziţionarea unor echipamente medicale, procedură în cadrul căreia Brădişteanu a deţinut calitatea de Preşedinte al Comisiei de Licitaţie.

"Diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobândită şi veniturile legale"

Din verificarea documentelor, a declaraţiilor de avere ale medicului Brădişteanu precum şi a documentelor suplimentare solicitate instituţiilor competente de către inspectorul de integritate, ”s-a constatat o diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal de către persoana în cauză. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate solicită instanţei constatarea nulităţii absolute, anularea contractului de achiziţie în valoare de 11.385.889, 58 de euro şi a beneficiilor patrimoniale rezultate în urma încheierii acestuia”, se arata într-un comunicat al ANI.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite