STUDIU Aproape un sfert dintre tinerii români mănâncă zilnic la fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea fast-food face parte din stilul de viaţă actual al tinerilor români
Mâncarea fast-food face parte din stilul de viaţă actual al tinerilor români

21% dintre tinerii români declară că mănâncă zilnic de la fast-food, iar 36% de 2-3 ori pe săptămână, în timp ce 57% susţin că includ în dieta lor zilnică fructe şi legume, potrivit Barometrului oficial privind tinerii din 2012, lansat joi.

Mulţi dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani se declară adepţii fast-food-ului. Iar mai mult de 10% consumă zilnic alcool.

Vestea bună este că mai mult de jumătate dintre ei au spus că au în meniul zilnic fructe şi legume.

Acestea sunt principalele concluzii legate de stilul de viaţă al generaţiei tinere din România lui 2012, parte din Barometrul de opinie publică lansat joi de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST).

Fast-food, cafea, alcool şi puţin sport

De asemenea, un număr destul de mare de tineri, 11%, spun că obişnuiesc să consume alcool zilnic, iar un sfert beau alcool cel puţin de 2-3 ori pe săptămână. 

Mai mult de jumătate sunt şi băutori de cafea, însă doar 34% spun că fac sport zilnic sau săptămânal. 

Studiul mai arată că 1% dintre ei consumă zilnic droguri uşoare, iar 91% susţin că refuză astfel de produse.

Peste 30% dintre tineri nu valorizează educaţia 

Trecând de la stil de viaţă la percepţia lor despre educaţie, tinerii par din ce în ce mai dezamăgiţi de sistemul autohton, arată datele cercetării. 

Majoritatea consideră că şcoala nu are un rol determinat în formarea lor. Aproape 80% dintre ei spun că şcoala nu îi pregăteşte pentru piaţa muncii şi nici pentru viaţă.

Ca atare, 33% nu pun accent pe educaţie, iar aproape 50% cred că relaţiile şi poziţia socială aduc succesul în carieră. 

Banii îi împiedică să-şi continue studiile

Peste 50% spun că nu-şi pot continua studiile din cauza costurilor prea ridicate, iar 40% trebuie să muncească pentru a rezista în facultate. 

Cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii sunt ”accesul la o locuinţă corespunzătoare, corupţia în societate, şansa de a avea un loc de muncă, condiţiile de trai, condiţiile necesare pentru întemeierea unei familii”, probleme considerate la fel de serioase şi la ultimul studiu din 2008.

”Chiar şi accesul la forma de învăţământ dorită a devenit o problemă”, ba a devenit de aproape două ori mai stringentă în ultimii patru ani: 64% au menţionat-o, faţă de 39% în 2008, mai arată barometrul de anul acesta.

Optimism rezervat 

În ceea ce priveşte cursurile de pregătire din afara ariei curriculare,18% dintre tineri au participat în ultimele 12 luni la astfel de cursuri, cu o schimbare de focus faţă de 2008, spre domeniul artistic, scăzând preferinţele pentru management, marketing, resurse umane, PR.

Faţă de 2008, doza de optimism privind o viaţă mai bună în viitor aproape s-a înjumătăţit. ”În comparaţie cu Barometrul tineret 2008 aprecierile sunt uşor mai rezervate: numai 19% percep o îmbunătăţire faţă de anul precedent. În 2008 acest procent era de 37%”, arată cercetarea.

Studiul din 2012 a fost realizat pe 1.205 persoane între 18-35 de ani, în perioada 30 noiembrie-10 decembrie 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite